Get our FREE Workout App!

4 Greșeli pe care le fac Femeile la Sală

Aveam de gând să scriu despre altceva azi dar articolul ăsta are prioritate. De când am început să scriu pe blog, multe prietene mi-au cerut să le ajut să-și facă o rutină de antrenament și o dietă bună pentru sală. Nici nu-i de mirare. Majoritatea fetelor se antrenează și mănâncă atât de greșit că nu reușesc să-și schimbe deloc corpul nici după câteva luni (uneori ani) de mers la sală.

În articolul de mai jos o să acopăr 4 greșeli comune pe care le fac femeile atunci când vor să-și îmbunătățească aspectul fizic. Aici vorbim doar de estetică și nu de performanță (e o diferență mare între cele două). Totuși, cred eu că asta le interesează pe majoritatea fetelor care merg la sală. Pentru cele dintre voi care se antrenează pentru o medalie olimpică, îmi cer scuze, articolul de mai jos nu e pentru voi.

Descifrând ce vor femeile

O acțiunea e considerată greșită atunci când te îndepărtează de țelul propus. Așadar avem nevoie de un țel de referință pentru greșelile de mai jos. Aici e o problemă. La întrebarea ”Unde vrei să ajungi?” sau ”De ce vrei să mergi la sală?” fetele care îmi cereau sfaturi au răspuns în felul următor: ”Păi, vreau să pun niște carne pe mine.”, ”Vreau să-mi lungesc un pic mușchii de la picioare.”, ”Aș vrea să-mi lucrez un pic fundul și picioarele.”, ”Vreau un abdomen plat, dar și să iau puțin în greutate.”, ”Vreau să-mi tonific corpul.”

Am ajuns la concluzia că deși folosesc alte cuvinte pentru a descrie asta, ele au unul dintre următoarele țeluri:

a) Să slăbească (grăsime)

b) Să dea o formă frumoasă picioarelor, fundului și abdomenului (adică să facă mușchi)

c) Să slăbească și să dea o formă frumoasă picioarelor, fundului și abdomenului ( asta caută ele de cele mai multe ori)

Indiferent de unde pornesc (slabe sau grase) majoritatea fetelor vor să obțină un aspect tonifiat sau ferm – când pielea pare să fie întinsă direct pe mușchi. Ca să ajungă acolo, unele femei vor trebui doar să slăbească, altele vor trebui doar să pună ceva mușchi, dar marea majoritate vor trebuie să le facă pe amândouă.

De ce nu reușesc?

Mai jos am să enumăr câteva greșeli comune pe care le fac femeile care urmăresc un corp ca cel descris mai sus. Dacă acesta e și țelul tău și ești la început, poți folosi lista de mai jos ca să ști ce să nu faci. Dacă deja te antrenezi de ceva timp și nu ești mulțumită de rezultate, te poți verifica ce faci greșit și să faci schimbările necesare.

Greșeala 1. Nu ai un scop exact la sală

Există 3 țeluri pe care le poți avea la sală: să slăbești, să iei masă musculară sau să te menții așa cum ești. Dieta, exercițiile, numărul de repetări, intensitatea, numărul de ședințe pe săptămână; totul se schimbă pentru fiecare țel în parte. Nu poți să faci două în același timp – trebuie să-ți alegi doar un țel și pe baza lui să-ți construiești rutina de antrenament și dieta.

Majoritatea fetelor își pierd timpul încearcând să slăbească și să ia masă musculară în același timp (ele numesc asta tonifiere). Antrenamentul lor e o combinație între exerciții cardio (alergat pe bandă, bicicletă, etc) și exerciții de forță (genoflexiuni, abdomene, etc). Astfel, ele speră să slăbească și să-și tonifice picioarele/fundul/abdomenul în același timp. Rezultatele sunt bune la început dar după o vreme ele nu mai fac nici un fel de progres. Nici nu slăbesc și nici nu iau masă musculară.

După stadiul de începător e aproape imposibil să slăbești și să contruiești mușchi în același timp. Motivul nu sunt antrenamentele, ci dieta. Poți slăbi din grăsime doar atunci când ești la deficit caloric. Pe de altă parte, mușchii nu cresc decât dacă ești la surplus caloric. Cele două procese sunt aproape total opuse. Din cauza asta e nevoie de perioade distincte de slăbit și de creștere musculară. În perioada de slăbit, dieta e hipocalorică (mănânci mai puțin decât în mod normal) iar antrenamentele sunt scurte, intense și puține. În perioada de creștere musculară, dieta e hipercalorică (mănânci mai mult decât de obicei) și antrenamentele de forță stimulează creșterea musculară.

Nu contează cu care începi dar e esențial să le faci pe rând. Spre exemplu, dacă vrei să scapi de aspectul moale și pufos și vrei unul ferm și tonifiat, prima dată ar trebui să slăbești și abia apoi să-ți modelezi formele (prin creșterea mușchilor). Pe de altă parte, dacă ești foarte slabă și vrei să adaugi puțină masă pe picioare sau fund, poți să te concentrezi direct pe creștere musculară. Dieta și antrenamentul diferă pentru fiecare. Nu le combina.

Greșeala 2. Te bazezi doar pe cardio pentru slăbit

Foarte rar reușesc oamenii să slăbească folosind doar exerciții cardio. Ai observat cât de multe femei aleargă pe bandă, sau fac sărituri, sau spinning și corpul lor nu se schimbă deloc nici după câteva luni? Motivul este că nu poţi compensa prin cardio o dietă proastă.

Slăbirea de grăsime depinde doar de deficitul de energie, indiferent de metoda prin care e creat. Cardio pe cont propriu e o metodă ineficientă de slăbit. Ca să creezi un deficit caloric de 300 de kcal/zi (îndeajuns să slăbești 300-350 g de grăsime pe săptămână) trebuie să alergi pe bandă cam 35 de minute zilnic. Iar dacă nu ai grijă și mănânci înapoi cele 300 de calorii/zi, nu vei slăbi deloc. Merită efortul?

Cel mai bun exercițiu de ardere a grăsimilor e o dietă bună. Folosește-te de exercițiile cardio doar ca un supliment pentru dietă, nu invers. Nu te amăgi că nu trebuie să ai grijă la cât mănânci pentru că faci sport. O gustare poate anula o întreagă ședință de cardio. Din cauza asta atenția la dietă e întotdeauna pe primul loc.

Greșeala 3. Folosești gantere roz, benzi elastice, mingi de cauciuc și alte jucării pentru antrenament

Dacă vrei un corp ferm și tonifiat, ai nevoie de mușchi bine dezvoltați. Asta nu o să se-ntâmple dacă nu-ți forțezi mușchii să crească prin efort intens. Dacă tot ce faci e alergare ușoară cu gantere de 2k în mâini, câteva sărituri și niște aerobic, nu faci nimic care o să modifice aspectul picioarelor tale.

Femeile par să aibă impresia că un pic de efort o să le transforme într-un bodybuilder peste noapte. Nici vorbă! De fapt, majoritatea femeilor care merg la sală nu ridică greutăți îndeajuns de mari ca să schimbe aspectul mușchilor lor. Asta e problema fetelor care se plâng că nu pot să-și tonifice sau sculpteze picioarele. Doar dacă te lupți să ridici greutăți din ce în ce mai mari vei reuși să-ți faci mușchii să crească, ceea ce va oferi formă corpului tău. De fapt, cuvintele precum ”tonifiere” sau ”sculptare” sau ”definire” sunt diferite moduri de a spune mușchi dezvoltați sub un strat mic (sau inexistent) de grăsime.

Ben Carpenter on women training

Ți-e frică să nu-ți crescă mușchii prea tare?

Nu cred că ești așa de norocoasă. În cele mai bune condiții o femeie poate să ia 5 kg de mușchi în primul an de antrenament. Asta înseamnă în jur de 400 de grame de mușchi pe lună. Nu e ca și cum vei fi luată prin surprindere.

 • Un bun exemplu în problema asta e Libby Wescombe de la Eatercise.com. Libby e mai puternică decât majoritatea bărbaților de la sala unde merg eu dar nici urmă de mușchi masivi, ciudați pe ea. În video-ul de mai jos face 10 genoflexiuni cu 60 de kg pe bară. Ți se pare că are picioare masive sau butucănoase?

[youtube id=”fIU5XrUDdo0?rel=0″]

collage_20140815162946014

Libby se antrenează în principal pentru forță și de acolo vine aspectul acela ferm și tonifiat. Mai multe video-uri cu antrenamentele ei poți găsi aici. Dacă vrei să citești mai multe despre cum ar trebui să se antreneze fetele, dă o fugă pe blogul ei. Libby oferă și consultații online, dacă vrei să lucrezi în sfârșit cu un antrenor capabil.

 • Nici Carrie Nyden nu e masivă deloc. Ea a participat în concursuri de bodybuilding estetic natural pentru femei. Din nou, un sport în care principalul obiectiv e să-ți crești mușchii. După ani de antrenament, arată așa. Vezi vreo urmă de mușchi ciudați pe ea? Uite un video de antrenament de-al lui Carrie:

[youtube id=”esgKPl-3twY?rel=0″]

Nu zice nimeni că trebuie să ajungi la nivelul lor dar ce vreau să înțelegi e că nu e nevoie să-ți faci griji în privința mușchilor masivi. Femeile au în medie corpul mai mic decât bărbații, au mai puțină masă musculară și mai multă grăsime. Din cauza asta, ele prezintă doar două treimi din potențialul maxim de forță al bărbaților. Creșterea musculară limitată la femei e explicată în mare parte de nivelurile de 7-8 ori mai scăzute de testosteron în comparație cu bărbații. După cum vezi din exemplele lui Libby sau Carrie, chiar și după ani de antrenamente grele creșterea musculară la femei e foarte limitată.

Ce trebuie să eviți?

Picioarele butucănoase sau brațele groase la femei sunt aproape întotdeauna cauzate de excesul de grăsime, nu de mușchi. Singura ta grijă ar trebui să fie să slăbești și apoi să previ să te îngrași. Doar așa o să obți aspectul acela tonifiat și ferm pe care-l cauți.

Muscle vs Fat

Diferența de volum dintre mușchi și grăsime.

Bineînțeles, mai e și problema steroizilor. Din cauza steroizilor a pornit mitul mușchilor enormi la femeiele care se antreanează cu greutăți. Nici nu cred că e nevoie să zic să stai departe de ei. Efectul steroizilor asupra femeilor e profund și devastator în unele cazuri (estetic și social). Tu nu-ți fă griji în privința asta. Observi diferența dintre tipa de mai jos și Libby sau Carrie? 

E imposibil să ajungi așa în mod natural. Relax.

Greșeala 4. Te lași influențată de cei din jur

În mod regretabil, o să primești ”sfaturi” și comentarii asupra rutinei tale de antrenament și dietei aproape în fiecare zi. În problema asta, asigură-te că urmezi doar sfaturi bune. Majoritatea oamenilor de la sală care dau sfaturi habar n-au despre ce vorbesc (inclusiv mulți antrenori) de aceea majoritatea obțin doar rezultate mediocre. În mod similar, majoritatea exercițiilor și dietelor de care citești în reviste sau pe net sunt ineficiente. Succesul tău va depinde de abilitatea ta de a discerne informația corectă de mituri și opinii.

Uite un sistem simplu prin care poți face asta:

1. Indentifică întotdeauna sursa. După ce primești un sfat, prima ta întrebare întotdeuna ar trebui să fie: De unde ști? Dacă răspunsul persoanei începe cu ”Am auzit că…” sau ”Așa am văzut că face cutare…” sau ”Am citit undeva că…” ăsta e semnalul că trebuie să te pui în gardă și că informația pe care o primești probabil nu e verificată. Compară ce auzi cu ceea ce ști sigur că e adevărat și dacă informația nouă nu se potrivește, de obicei nici nu merită luată în considerare. În cazul în care persoana care te sfătuiește nu e capabilă să identifice sursa din care are informația sau tu nu ești mulțumită de răspunsul ei, poți să-ți pui căștile înapoi în urechi și să-ți vezi de treabă.

2. Verifică dacă persoana care dă sfaturi demonstrează ceea ce zice. De ce ai accepta sfaturi financiare de la o persoană falită? De ce ai asculta sfaturi despre sănătate de la o persoană care e mereu bolnavă? Și de ce ai asculta sfaturi despre fitness de la o persoană care nu arată așa cum îți dorești tu? Sfaturile primite de la cineva care e un exemplu pentru tine sunt de regulă valoroase și merită luate în considerare. Restul de obicei nici nu merită auzite.

Aici există anumite excepții. Poți asculta sfaturi de la o persoană oarecare în condițiile în care îți poate oferi sursa din care are informația și tu ești mulțumită de răspunsul ei. Spre exemplu articolul de față. Eu nici nu sunt femeie, deci nu pot să-ți ofer informație din experiență personală. Din cauza asta am inclus multe link-uri în articol cu sursele din care am informația și poți verifica singură dacă ceea ce spun e adevărat. În plus, le-am oferit exemple pe Libby și Carrie care demonstrează prin rezultatele lor că ceea ce spun funcționează.

3. Asigură-te că ceea ce ajungi să faci e rezultatul propriilor tale concluzii. Ascultă toată informația pe care o primești, analizeaz-o cu atenție, verifică rezultatele altora, compar-o cu experiența proprie și doar apoi pune-o în practică. Dacă nu ești total convinsă că o informație e corectă, ai alegerea să o ignori.

 Care ar fi o rutină bună de antrenament pentru femei?

Ziua 1 (de ex Luni)

 • 5 minute mers sau alergare ușoară de încălzire
 • Genoflexiuni cu bara – 3 serii x 8 repetări (3-5 minute odihnă între serii)
 • Odihnă 3-5 minute
 • Îndreptări convenționale – 3 serii x 8 repetări (3-5 minute odihnă între serii)
 • Odihnă 3-5 minute
 • Extensii la picioare – 3 serii x 10 repetări (3-5 minute odihnă între serii)
 • Odihnă 3-5 minute

Ziua 2 (de ex Miercuri)

Ziua 3 (de ex Vineri)

 • 5 minute mers sau alergare ușoară de încălzire
 • Genoflexiuni cu bara – 3 serii x 8 repetări (3-5 minute odihnă între serii)
 • Odihnă 3-5 minute
 • Tracțiuni – 3 serii x 5 repetări (3-5 minute odihnă între serii)
 • Odihnă 3-5 minute
 • Fandări cu gantere – 2-3 serii de 8 repetări (3-5 minute odihnă între serii)
 • Abdomen – 2 sau 3 serii din exercițiul tău preferat (dar nu uita să incluzi cel mai bun exercițiu pentru abdomen)

Scopul tău folosind rutina de mai sus e să devi cât mai puternică la o greutate corporală cât mai mică. Forța relativă e cel mai bun indicator al creșterii musculare. E foarte simplu să progresezi folosind sistemul 3 serii x 8 repetări. Atunci când poți face 3 serii de câte 8 repetări cu o greutate, data viitoare mărești greutatea cu cele mai mici discuri (de obicei cele de 1.25 kg). Cu noua greutate probabil că nu vei putea face 3×8 ci 8, 7, 7 repetări. Acum scopul e să poți face din nou 3×8 cu noua greutate iar când reușești, mărești din nou greutatea.

Important: La început, o să ai nevoie de cineva experimentat care să-ți arate cum să faci exercițiile corect. Aici devine util antrenorul. Forma corectă o să-ți asigure că lucrezi mușchii potriviți și o să prevină accidentările.

Poți să incuzi și 2-3 ședințe de cardio pe săptămână, în zilele în care nu ridici greutăți. Dar ține-le scurte (mai puțin de 30 de minute).

O ultimă sugestie

Poate că antrenamentele o să fie inconfortabile la început. În sălile comerciale oamenii nu sunt obișnuiți cu femeile care se antrenează intens și probabil o să se uite la tine ciudat. Critica vine din ignoranță și nu ar trebui să te preocupe asta. Ei habar n-au că fetele nu ajung nicăieri cu rutinele convenționale de antrenament. Dar dacă pentru tine critica e o problemă, poate ai posibilitatea să te antrenezi împreună cu o prietenă sau chiar cu un prieten. Asta o să te ajute. Sau te poți duce la sală la o anumită oră când ști că nu prea sunt oameni acolo. Sau poate ai acces la o sală de gimnastică unde femeile care se antrenează pentru forță sunt primite cu brațele deschise. Dacă dorința ta e îndeajuns de mare, vei găsi o soluție.

 

… nu mă așteptam să scriu așa de mult dar aveam foarte multe de zis pe subiectul ăsta. Mersi că ai citit până la capăt și sper că ai aflat câteva idei bune.

Tu ce părere ai despre antrenamentele pentru femei? Ți se pare corect ce face majoritatea la sală? Spune-mi în secțiunea de comentarii. 

114 Comments

 1. Andreea on May 21, 2015 at 12:10 pm

  Buna! am o intrebare…daca sunt slaba si fac exercitii pentru tonifiere o sa mai slabesc? Nu’mi doresc sa slabesc,sunt deja foarte slaba am 1.70 inaltime si 50 de kg. Astept un raspuns 🙂 va multumesc anticipat

  • Radu Antoniu on May 21, 2015 at 5:22 pm

   Salut ! Care sunt exercițiile pentru tonifiere?

   Dacă începi să faci exerciții fizice și vei mânca la fel ca acum probabil că vei slăbi. Totuși, corpul uman e deștept și de obicei regulează apetitul ca să mâncăm mai mult după antrenament. Aș spune că nu ai de ce să-ți faci griji.

   Ai văzut articolul 4 Greșeli pe care le fac femeile la sală

   • alexandra on March 26, 2018 at 12:52 pm

    Buna! Dupa aerobic ( tae boo, butt and abs, pilates), pot manca?

    • Melniciuc on July 21, 2018 at 12:40 pm

     La 2 ore dupa

  • Nicolle on October 6, 2017 at 1:50 pm

   Nu! Dar asta consta si in regimul tau alimentar si daca faci sala , pui masa musculara !

  • Andrada on December 9, 2020 at 9:25 pm

   Daca vreau doar sa slabesc, fara sa ma tonific, ce as putea face la sala? Cardio sigur dar cat si ce exercitii care sa nu mi creasca masa?? AJUTOR

 2. cristina on July 6, 2015 at 12:51 am

  Buna! Am citit si mi a placut foarte mult ceea ce ai scris,multumesc frumos!

  • Radu Antoniu on July 6, 2015 at 9:24 am

   Mersi Cristina!

 3. Elena on July 23, 2015 at 2:06 pm

  Salut! Am si o intrebare, si daca m’ai ajuta ti’as fi foarte recunoscatoare….Am 1.52m si jur de 48-49 kg si as vrea sa slabesc putin, 1-2 kg….fac exercitii aproape in fiecare zi dar nu prea vad rezultate doar ca picioarele au devenit mai ferme dar in volum au ramas aceleasi si de felul meu am forme accentuate mai mult la picioare..sa merg la sala nu am posibilitate, de aceea fac exercitii de sinestator acasa si ma conduc dupa youtube unde sunt diferite exercitii ptr picioare,plus de cite zile am inceput sa sar si cu coarda. Am un regim echilibrat , ma starui sa am 3 mese pe zi…dulciuri aproape deloc….apa aproape 2l pe zi. Te rog ce mi’ai putea recomanda ca sa fie mai eficient si daca saritul corzii ajuta la slabit. Multumesc!

  • Radu Antoniu on July 24, 2015 at 7:32 pm

   Salut Elena,

   Cam câte calorii mănânci în medie pe zi? Numărul de calorii pe care îl consumi e cheia slăbirii de grăsime, de aceea vreau sa văd dacă ai deficitul setat optim.

   • Elena on July 24, 2015 at 10:26 pm

    Salut Radu. Nu am calculat niciodata caloriile. De obicei dimineata la dejun maninc terci de ovaz, la prinz o salata cu ou fiert, cina la fel salata cu ceva carne slaba. Intre mese maninc fructe. Multumesc ptr receptivitate.

    • Radu Antoniu on July 24, 2015 at 10:35 pm

     Cantitățile sunt cele mai importante pentru că nivelul de energie din corp e cauza slăbirii de grăsime sau îngrășării. Alimentele pe care le mâncăm sunt mai puțin importante.

     Spre exemplu poți slăbi mâncând numai ciocolată și pizza atâta timp cât ești în deficit caloric. Pe de altă parte te poți îngrășa cu mâncare naturală și sănătoasă dacă ești la surplus caloric.

     Descarcă-ți pe telefon o aplicație precum MyFitnessPal și vezi câte calorii mănânci în medie pe zi și câte grame de proteine, grăsimi și carbohidrați.

     • Elena on July 24, 2015 at 10:44 pm

      Multumesc mult pentru raspuns…si te rog sa’mi spui daca are rost sa fac exercitii la picioare sau sar cu coarda sau este necesar alte tipuri de exercitii?     • Radu Antoniu on July 26, 2015 at 7:15 pm

      Daca vrei sa iti cresti muschii de la picioare, e important sa faci presa la picioare sau genoflexiuni si indreptari.
      Daca nu vrei sa-ti cresti picioarele, da poti sa sari coarda, sa faci sarituri si fandari. 4. Giada on July 27, 2015 at 9:48 pm

  Buna Radu, am 1,65 si 62 kg am inceput sa merg la sala de o luna, pe 31 termin “plec in vacanta” sper sa merg din nou in sectembrie, Merg in fiecare zi la sala stau maxim 2 ore pe zi deobicei intre 11-13 pt faptul ca sala ie linistita suntem maxim 3 persoane, sambata si duminica iau pauza dar dimineata alerg 20 minute. Nici un antrenor nu mai dat vrun sfat, fac tot de capu meu uitanduma la exercitile altora dela sal. Obictivul meu este sa scad din masa de grasimi acumulata pe picioare si brate, am reusit sa slabesc 2 kg si in jur de 5 cm, fac doar eserciti cardio nu greutati ” din cauza faptului ca nu stiu sa folsesc”. Am luat anumite exerciti depe net pt fund, abdomene, ect, consum la sala 500 kcal cu greu, zilnic am doar 2 mese micu de jun cu foarte multe proteine, pranzul nul iau pt ca sunt la sala dar mam obisnuit sa beau 2L jumate de apa si imi trece pofta de mancare, sera la cina o salata o rosie si un castravete cu o conserva de porum, si 3 pahare de apa 2 inaite 1 dupa, Spre norocul meu nu sunt pofticioasa, dar in ultimi 3 ani am avut o depresie si mam ingrasat 10 kg, anu trecut am slabit 3 kg doar prin a alerga seara 45 de minute si 20 minute de mers fortat. Eu sunt multumita de rezultate. Crezi ca programul meu este corect? Imi cer mi de scuse pt gramatica mea, Nu sunt romanca. Multumesc astept raspunsul tau.

 5. Ale on July 31, 2015 at 3:15 pm

  Bună ! Am picioare foarte groase am și mușchi dar sunt prea groase și nu știu dc fiindcă pana acum un am erau ok . Ce exerciții sa fac pentru a le face mai mici ?

  • Radu Antoniu on August 1, 2015 at 4:55 pm

   Salut Ale,

   Nu cred că le poți face mai mici prin exerciții. Cred că singurul mod în care le poți face mai subțiri e să slăbești.

 6. Claudiia on August 13, 2015 at 5:21 am

  Buna ,Radu! Sunt complexata de faptul ca sunt foarte slaba,adica am picioarele foarte subtiri ( am si paranteze) , in zona pieptului mi se vad oasele, si cam asa arata tot corpul meu. Ce fel de antrenament ,poate si dieta imi trebuie ca sa pot pune masa musculara pe mine si sa obtin si rezultate satisfacatoare?

 7. rocsana on August 25, 2015 at 1:55 pm

  Buna.te rog sa mi spui eu cum as putea sa dau grasimea de pe abdomen jos si sapun masa musculara in conditiile in care am probleme cu articulatiile si nu am voie sa ridic greutati?.mersi

  • Radu Antoniu on August 27, 2015 at 9:21 am

   Bună,

   Hmm nu ai voie să ridici greutăți deloc? Pentru ca mușchiul să crească e nevoie să lucreze împotriva unei rezistențe, fie ea și mică.

 8. Aurelia on September 9, 2015 at 7:34 pm

  Buna seara
  Am o rugaminte la dumneavoastra am slabit 55 kg intrun an si jumatate cu micsorare de stomac si mam inscris la finess si chiar nu mai stiu cum sa incep ca un antrenor imi spune alceva si celalat imi spune al ceva,asi dori foarte mult sa mai slabesc inca 10 kg si sa mai scap de grasime si sa imi intaresc musculatura.
  Te rog frumos imi poti spune ce este mai bine si cum sa incep un program la fitness?Si de mancat eu nu manc mult ca nu pot sin cauza la stomac dar in schimb manac 5 mese pe zi.

  Va multumesc frumos si astep un raspuns de la dumneavoastra

  • Radu Antoniu on September 10, 2015 at 7:44 pm

   Buna Aurelia !

   Site-ul meu e in special pentru barbati si nu am rutine de antrenament sau diete facute pentru femei.

   Pot sa-ti dau totusi urmatoarele sfaturi:
   1. Invata despre calorii si macronutrienti. Asta e cheia slabirii – trebuie sa mananci mai putine calorii decat arzi. In acelasi timp trebuie sa mananci destule proteine pentru a sustinere masa musculara in timp ce slabesti grasime.
   2. Pentru a creste in masa musculara trebuie sa te antrenezi cu greutati. Cresterea progresiva a tensiunii la care iti supui muschii e cel mai important factor pentru cresterea fibrelor musculare.

   Daca vei combina o dieta cu deficit caloric cu un antrenament focusat pe cresterea in forta la sala vei obtine un corp super fain.

 9. Clara on September 13, 2015 at 8:14 am

  Buna! Am 52 de kg , am slabit 12 kg in 3 luni printr-o dieta , fără sa fac sport si mi s-a lăsat oarecum pielea in zona picioarelor. Am făcut câteva exerciții acasă dar nu am văzut niciun rezultat iar acum vreau sa ma apuc de sala, dar nu stiu ce exerciții sa fac ca sa am rezultatele pe care le vreau. Poți sa ajuți cu un set de exerciții sau să-mi spui cu ce sa încep ?

  • Radu Antoniu on September 16, 2015 at 8:15 pm

   Salut Clara,

   Site-ul meu are informatie doar pentru baieti deocamdata.

   Daca stii engleza, ti-as sugera sa urmezi programul Thinner Leaner Stronger the Mike Matthews. E cel mai bun program pentru fete pe care il cunosc.

   • Clara on September 17, 2015 at 12:31 am

    Mulțumesc :d

 10. Maria on September 23, 2015 at 7:48 pm

  Buna !am 14 si am o problema sunt slabuta am picioarele tonifiate ,dar nu prea ,adica as vrea sa mi se ingroase cum le avea libby ,iar pe langa asta as vrea sa mi se mareasca fundul.Ce pot sa fac in legatura cu asta?E bine daca iau proteine?P.s fac exerciti destul de intense acasa de o luna.

  • Radu Antoniu on September 24, 2015 at 5:34 pm

   Salut Maria!

   Cred ca ar trebui sa te antrenezi cu greutati. Muschii cresc datorita incarcarii progresive.

   Da, probabil va fi nevoie sa mananci mai multe proteine, dar nu cu mult. Cel mai important e sa devii mai puternica.

 11. Alex on September 25, 2015 at 6:21 pm

  Am o nelamurire. De ce sa faci pauza 3-5 minute intre serii, chiar daca esti fata? Atunci care mai e scopul de mers la sala? Sa stam gen 50 minute in sala degeaba pentru? Ori poate nu am inteles articolul si se refera la altceva. In rest articolul foarte bun si de urmat ca sfat.

  • Radu Antoniu on September 26, 2015 at 10:08 am

   Pauzele lungi sunt ideale pentru antrenamentele de forta. 5 minute e chiar foarte mult intr-adevar.

   Dar cateodata dupa un set greu de deadlifts chiar trebuie sa stai 5 minute pana sa incepi urmatorul set.

 12. Cristina on October 7, 2015 at 2:36 pm

  Bună Radu! Am 1.70 înălţime şi 72 de kg. Îmi doresc să slăbesc. Acum 3 luni am început să mânânc sănătos ( Am început de la 81 kg ). Acum o săptămână am început să mă duc şi la sală, în speranţa că voi obţine rezultate mai bune, mai exact că îmi voi atinge scopul propus cu mai multă uşurinţă. Merg în fiecare zi de luni până vineri, după ore, o oră. Citind articolul tău mi-am dat seama că fac o greşeală. Antrenorul meu din prima zi m-a pus să ridic greutăţi. Exerciţiile cardio însemnând doar 20 min de bicicletă, după care doar exerciţii cu greutăţi. Cum ar trebui să fac? Şi cât ar trebui să mânânc? 3 mese pe zi? Dar gustări ( fructe, biscuiţi de ovăz etc. ) ? Mulţumesc.

  • Radu Antoniu on October 13, 2015 at 8:17 pm

   Buna Cristina,

   Cred ca cel mai important e sa incepi sa urmaresti cate calorii mananci.
   Uite cateva articole care o sa te ajute:
   Cum Slăbești Grăsime, Nu Mușchi
   Ce Mâncăruri să alegi pentru Slabit

   La sala e ok sa te antrenezi cu greutati. Cu cat progresezi mai mult in forta, cu atat mai bine ai sa arati.

   • Alina on October 26, 2015 at 8:12 pm

    Esti foarte tare! Multumesc !

    • Radu Antoniu on October 27, 2015 at 7:40 pm

     Cu placere Alina 🙂

 13. Alina on October 25, 2015 at 3:20 am

  Bună, Radu!
  Vreau să scap de celulită! Nu sunt grasă (fac trekking destul de des), dar celulita îmi mănâncă zilele ! Cred că mi-ar permite bugetul să merg o lună sau 2 la sală, dar după aceea aș vrea să continui acasă programul anticelulitic (sunt studentă…..). Te rog frumos, mă poți ajuta cu niște sfaturi în legătură cu dieta, antrenamentul de la sală+acasă?
  Mulțumesc!

  • Radu Antoniu on October 26, 2015 at 9:21 am

   Salut Alina,

   Celulita o sa dispara daca slabesti indeajuns de mult. Chiar daca ai putina grasime in general, nu prea ai cum sa scapi de ea decat daca slabesti si mai mult.

   Daca faci asta totusi, e posibil sa arati mult mai subtire decat iti place. Ca sa eviti asta trebuie sa cresti in masa musculara.

   Antrenamentele la sala ar fi cele mai eficiente. Asta pentru ca trebuie constant sa lucrezi cu greutati din ce in ce mai mari. Daca te antrenezi acasa e mai complicat. Vezi pagina asta pentru exercitiile pe care le poti face.

   • Alina on October 26, 2015 at 8:13 pm

    Iti multumesc! Scuze ca din greseala am raspuns si mai jos…

 14. Daniela on October 26, 2015 at 6:28 pm

  Buna! Am 17 ani, 1.71-1.72 si aprox. 53 de kg. Am cateva complexe foarte mari, si oriunde am cautat nimeni nu a stiut sa imi raspunda: gambele si gleznele mele sunt putin cam grosute, mai ales pe gambe daca strang se poate vedea putina celulita, iar genunchii mei au pernute de grasime (nu stiu cum altfel sa explic, ideea e ca se vede ca picioarele nu sunt tonifiate) si in lateral exista putina grasime. Oricui am mai spus despre aceste probleme mi-au spus “nu se poate asa ceva, asta ar insemna sa fii foarte grasa”, dar nu sunt si inteleg ca problema este pentru ca nu fac sport si corpul meu nu este tonifiat. As dori sa intreb ce exercitii ar trebui sa fac la sala pentru a-mi subtia gambele si, daca se poate, si gleznele si ce trebuie sa fac pentru a-mi tonifia in special picioarele fara a arata urat. Nu imi doresc sa slabesc excesiv, ci doar sa dau grasimea jos. Multumesc!

  • Radu Antoniu on October 27, 2015 at 7:38 pm

   Salut Daniela,

   Nu prea lucrez cu fete si nu am intalnit asta niciodata. Imi pare rau dar nici eu nu stiu raspunsul

 15. Cata on October 28, 2015 at 3:28 am

  Cu kangoo jumps nu te poti tonifia?

  • Radu Antoniu on November 3, 2015 at 10:37 am

   Cred ca poti, doar dureaza mai mult.

 16. Alina on October 29, 2015 at 12:04 am

  Ok…te deranjez din nou…
  S-a întâmplat ca astăzi să vină la noi la facultate pentru o conferință, un medic nutriționist care mi-a calculat greutatea ideală. Deci, mi-am dat seama că ar trebui să mai slăbesc vreo 6 kg ca să ajung la greutatea ideală. Am citit pdf-ul despre “Estimarea și numărarea caloriilor”, am calculat și am realizat un plan final pentru slăbit. Dar, dacă sunt începătoare la sala de gimnastică, ar trebui să fac exercițiile pe care mi le-ai sugerat prima oară http://nobrainermuscle.com/best-bodyweight-exercises/ sau http://www.thinkeatlift.com/cum-sa-te-antrenezi-in-timp-ce-slabesti/? În fine, ce vreau să spun de fapt e: mai întâi ar trebui să ajung la greutatea ideală și după aceea să continui cu creșterea în masa musculară pentru a scăpa definitiv de celulită? Te rog să mă lămurești…
  Mulțumesc

  • Radu Antoniu on November 3, 2015 at 10:43 am

   Salut Alina,

   Cred ca cel mai bun pas pe care poti sa il faci e sa urmezi un program complet. E muuuult mai eficient decat sa incerci sa iei informatii din diverse locuri si sa le pui cap la cap.

   Iti recomand programul Thinner Leaner Stronger al lui Mike Matthews. E foarte ieftin (10 dolari) si e super bun, are sute de povesti de succes.

   Asa vei putea vedea exact cum sa treci de la o rutina la alta, cum sa iti ajustezi dieta cand e nevoie, cum sa iti urmaresti progresul, etc.

   • Alina on November 15, 2015 at 9:51 pm

    Ok 😀 Multumesc!

    • Radu Antoniu on November 17, 2015 at 9:46 am

     Cu placere 🙂

 17. Daria on October 30, 2015 at 7:18 pm

  Hei Radu!Am 15 ani si vreau sa ma apuc de volei ,dar in acelasi timp vreau sa fac si sala .Imi este teama ca voleiul sa nu afecteze sala ;ma refer sa nu imi afecteze cresterea musculaturii ,iar eu sa nu mai obtin acelasi rezultat.Am 50kg si 1,65m.Crezi ca ar trebui sa fac sala si sa nu mai fac volei?(fac sala de 2 ori pe saptamana si lucrez mai mult exercitii care se folosesc de greutatea corpului si am 4-5 mese pe zi)

  • Radu Antoniu on November 8, 2015 at 1:20 pm

   Salut Daria,

   Nu cred ca o sa afecteze voleiul sala. 2-3 ore de cardio sau sport pe saptamana nu interfereaza cu progresul in forta 🙂

 18. Bianca on November 4, 2015 at 12:28 pm

  Buna!! Mi a placut foarte mult articolul tau!! As vrea sa te intreb ceva totusi. Am 17 ani, 1,70 m si 53 kg. Am facut sala 3 luni si muschii mei au inceput sa se contureze putin insa am slabit mult, cu toate ca eram slaba si inainte. Mi se pare ca sunt prea slaba si as vrea sa pun masa musculara in special la brate pentru ca sunt foarte subtiri si nu am forta deloc in ele. As vrea sa mai stiu niste exercitii si pentru fund :d Astept un raspuns din partea ta. Multumesc!:)

 19. Maria elena on November 14, 2015 at 12:12 am

  Buna sunt foarte norocoasa ca team gasit am si eu o problema care de multe ori ma intreb daca reusesc deci sunt descurajata numai tu imi poti da un sfat corect ce trebuie facut si un video cu acesti pasi te rog frumos am30 de ani si mam transformat oribil aratam fff bn Pana in vastra de 27 de ani in forma de sirena si nu aveam burta acum pot sa spun ca sunt aproape patrata adica am multa grasime pe abdomen si am slabit la fund ,coapse deci nu mai am forma frumoasa din ce in ce ma ingras la burta si slabesc la fund si picioare probabil ca am mincat peste limita o perioada si mi sa marit stomagul culmea ie ca mam strans si intre craci am celulita acolo deci am devenit oribil nu ma mai suport de grasa nu sunt grasa am 60 kg la 1.60 inaltime mie imi place sa fiu plinuta sa fiu Lata in pulpe fundu mare asai frumos ca negresele problema ie cum sa mut grasimea de pe abdomen pe fund si pulpe inapoi pt. ca acolo era si nu pe abdomen te roooooooooooog ajutama si punemi si un video voi face exact cemi spui iti multumesc din suflet esti un destept cu experienta

 20. Maria elena on November 14, 2015 at 12:16 am

  Astept raspuns cu nerabdare msssssss mult

 21. Nicoleta on November 14, 2015 at 8:08 pm

  Buna , am o nelamurire, ti-am citit articolele sunt foarte bine detaliate cat sa inteaga oricine insa nu inteleg un aspect si anume: am 66 de kg si 1.68 destul de muulta grasime de dat jos, fac exercitii pt masa si cardio ,acum mi-am dat seama ca nu eram in deficit caloric si de aceea nu slabeam din grasime, din acest articol sa inteleg ca mai bine slabesc pana la greutatea dorita prin alimentatie si cardio si apoi sa reincep la sala cu greutati , cu toate ca in alt articol precizai ca nu este corect deoarece putem slabi din masa musculara pe care eu o simt dar mai este pana sa se vada :))PS sper ca intelegi ce vreau sa spun.

  • Radu Antoniu on November 17, 2015 at 9:48 am

   Mai bine ai face antrenamente cu greutati in loc de cardio cand slabesti. Antrenamentele cu greutati sunt cele care mentin sau cresc masa musculara.

   Poti face si cardio desigur, dar nu ti-as recomanda mai mult de 2 ore pe saptamana

 22. Irina on January 1, 2016 at 7:48 pm

  Buna. Ti-am citit articolul si e foarte interesant. Am 57 de kg si 1.61, am burtica si coapsele destul de voluptoase. Ai putea sa ma ajuti cu un sfat? Mai intai trebuie sa slabesc, iar apoi ma apuc de programul dat exemplu mai sus? Si ce anume trebuie sa fac ca sa slabesc? Ce tip se exercitii sau cardio?

  • Radu Antoniu on January 5, 2016 at 8:47 pm

   Salut Irina,

   Pentru slabit prioritatea e sa inveti despre nutritie. Deficitul de calorii e cel care cauzeaza arderea de grasimi deci trebuie sa inveti cum sa mananci mai putine calorii decat arzi.

   Intra aici si incepe sa citesti articolele despre slabit 😉

 23. Alina on January 6, 2016 at 4:12 pm

  Buna Radu

  De cateva zile urc si cobor 6 etaje/ zi in pas lejer , iar dupa turele respective sunt f transpirata si-mi simt muschii picioarelor si fesierii. O sa te rog sa nu-mi zici de sala, etc, pt ca mai mult de 1 luna nu rezist ( ma plictisesc si nici nu simteam vreo imbunatatire – faceam pilates, cardio , mergeam pt a da jos ” grasimea ” ) – 1,68m, 58Kg, dar vreau sa ajung la 52 Kg. Crezi ca aceste ” ture ” imi vor fi de folos pt a slabi, repet, la sala nu transpiram cat transpir facand astea , dar nici sa-mi maresc coapsele nu vreau, le am subtiri si ma gandesc sa nu se dezvolte musculatura prea mult la ele…Ce-mi recomanzi? mersi mult.
  PS: am ales sa fac ” ture ” nu din lipsa banilor ci din comoditate, si ca pot sa le fac cand vreau si de cate ori vreau eu – nu depind de programul niciunei sali, si da, recunosc ca ac. varianta ma motiveaza…

  • Radu Antoniu on January 17, 2016 at 8:05 pm

   Da, e in regula sa faci asta 🙂

   Nu vor creste picioarele de la ele. Combinate cu o dieta hipocalorica vei slabi sigur.

 24. Alina on January 6, 2016 at 4:30 pm

  Am uitat sa-ti spun, fac 5 ture / zi ( 1 tura= suit- coborat ) a 6 etaje – le-am inceput de 1 saptamana si nu ma plictisesc, din contra ! Crezi ca ma ajuta la slabit sau trebuie s-o combin si cu o dieta hipocalorica, dar si sa maresc nr turelor? In timpul turelor beau f multa apa pt ca ma incalzesc si transpir f mult. Ma gandesc sa suplimentez cu niste greutati ( gantere, saculeti nisip la glezne ), ar fi ok ? mersi mult

  • Radu Antoniu on January 17, 2016 at 8:04 pm

   Da, sigur ajuta.

   Sigur poti sa maresti treptat numarul turelor. 2-4 sedinte pe saotamana de 20 de minute e perfect

 25. Oana on January 11, 2016 at 9:09 am

  Buna, Radu

  foarte bune articolele tale, felicitari! Eram deja la curent cu munca lui Greg si Kinobody insa m-au ajutat foarte mult explicatiile suplimentare. Totusi, am niste intrebari:

  1. Care e cel mai eficient start? spui ca “singura ta grijă ar trebui să fie să slăbești și apoi să previi să te îngrași”. Eu am 73 de kilograme si 1.68, 40 de ani, 2 copii (mici). M-am ingrasat aprox 10 kg in ultimele 8 luni de cand m-am lasat de fumat. Am tinut toata viata diete, fara prea mult sport insa am o constitutie buna, ma ingras uniform, slabesc uniform. la 58 de kg sunt destul de ok. Insa ajung foarte greu la 58. Reusisem sa ajung la 60 dupa sarcina acum doi ani (cu Dukan) insa le-am recuperat. Stiu ca rezultatele depind de foarte multi factori insa eu prefer sa aleg varianta optima (cel putin pentru inceput) pentru ca urasc sa pierd timpul si sa depun efort inutil daca nu este cazul. Nu sunt un fan al mersului la sala si nici o simandicoasa la mancare asa ca pentru mine este extrem de important sa ma focusez corect. Asta e motivul principal pentru care kinobody ca metodologie mi se potriveste perfect! Din tot ce am citit, inteleg ca slabitul prin dieta + mers zilnic pe jos e varianta cea mai buna. Am inteles corect?
  2. Ref la intermittent fasting – daca in perioada de ‘post’ beau lapte degresat (pentru ca altfel nu pot bea cafea) – cat de mult imi influenteaza rezultatele?
  3. Se pot pierde kilograme si prin ‘feast’? Prefer sa stiu ca pot sa mananc tot ce imi doresc (in limitele unui deficit caloric & P/C/G corecte – IIFYM) chiar daca mananc o singura masa consistenta pe zi
  4. De ce recomanzi mai degraba Libby sau Thinner-Leaner-stronger si nu Goddess Toning program?
  Multumesc foarte mult, Radu
  Succes in toate!

  • Radu Antoniu on January 17, 2016 at 6:47 pm

   Buna Oana,

   1. Da, dieta + mers pe jos e perfect pentru slabit grasime.
   2. Deloc, poti pune ceva lapte in cafea.
   3. Da. Si noi facem asta uneori.
   4. Articolul e scris de mult, inainte sa fie scris GTP. Ai dreptate, ar trebui sa modific. Dar si Thinner Leaner Stronger imi place foarte mult. Si e mai ieftin, stiu ca in Romania 47 de dolari e destul de mult.

   Mult succes si tie!

 26. Melania on January 28, 2016 at 11:26 am

  Buna. Am un 1.70 si 63 kg ,am inceput sa merg la sala de 3 saptamâni,3-4 ori pe săptămana ,am un program facut de instructor pe care il urmez,am observat ca au inceput sa m-i se mărească picioarele ceea ce nu imi doresc .exercitile care le fac sunt de 3×15 ,e normal la inceput sa se mărească si dupa devin mai subțiri si mai tonifiante ?

  • Radu Antoniu on January 28, 2016 at 9:17 pm

   Salut Melania!

   E bine sa iti cresti masa musculara la picioare, asta le da forma frumoasa. Dar daca le vrei mai subtiri trebuie sa slabesti grasime. Tonifierea inseamna masa musculara bine dezvoltata + un procent mic de grasime corporala

   • Melania on January 29, 2016 at 9:23 pm

    Si grăsimea cum o slăbesc ? ? Mulțumesc mult

    • Radu Antoniu on February 1, 2016 at 6:54 pm

     Setezi un deficit caloric in alimentatie. Corpul arde grasime corporala cand primeste mai putina energie din mancare decat arde intr-o zi. Vezi articolul asta pentru explicatie detaliata 😉

 27. Florina on February 7, 2016 at 8:00 pm

  Buna!Am si eu o intrebare si as fi fericita daca ai putea sa imi raspunzi.Eu am 56 kg si 1.63…Imi doresc foarte mult sa am un abdomen plat si sa am un posterior bombat…cert este ca nu prea am? Si as vrea sa stiu ce exercitii sa fac sau daca trebuie sa tin vre-o dieta ceva…Iti multumesc foarte mult

  • Florina on February 9, 2016 at 7:31 pm

   Multumesc frumos pentru raspuns?

   • Radu Antoniu on February 27, 2016 at 4:39 pm

    Cu placere!

  • Florina on February 9, 2016 at 10:38 pm

   Mie nu mi-ai raspuns? Am crezut ca raspunzi la toata lumea da se pare ca pe mine m-ai sarit…Oricum e normal sa raspunzi la cine vrei.Scuze daca am deranjat cu comentariile mele.

   • Radu Antoniu on February 27, 2016 at 4:41 pm

    Pana la urma raspund la toate comentariile doar ca dureaza mai mult uneori…

 28. Elena on February 8, 2016 at 5:53 am

  Salut Radu, în primul rînd îți spun că te respect mult pentru că răspunzi la întrebări și încerci să ajuți pe fiecare.
  Eu am 20 de ani, am 1.68 și 64 de kg, vreau să ajung în maxim 2 luni la vreo 53kg.
  1) Este posibil asta dacă mă alimentez corect și beau multă apă și vreau să încep să frecventez și sala?
  2) Eu nu vreau neapărat să-mi păstrez masa musculară, eu pur și simplu vreau să slăbesc cu 10-12 kg într-un timp scurt . Spune-mi te rog ce să fac la sală în acest caz dacă scopul meu este doar arderea grăsimilor?
  Mulțumesc anticipat.

  • Radu Antoniu on February 8, 2016 at 11:32 pm

   Salut Elena!

   10kg in 2 luni e cam mult. Ti-as recomanda sa slabesti cam 3kg pe luna

   Cheia pentru slabit e alimentatia, sala face o diferenta destul de mica. Uite, vezi articolul asta

 29. Andreea on February 12, 2016 at 3:31 pm

  Buna,am varsta de 18 ani,1,74 si 65 de kilograme.Fac sala de o luna (aerobic-total workout si fitness.Dotinta mea e sa slăbesc cam 65-6 kilogramdat totodata sa imi tonifiez si picioarele si mai ales fundul.E in regula daca dupa aerobic unde lucrez cu greutati(gantere de 2 kg) si fac multe exercitii pentru picioare,abdomen,fund sa fac banda si alte exercitii la aparate?Imi e frica ca nu o sa am niciun rezultat sau sa cresc in greutate.Ce sfat imi poti da?

  • Radu Antoniu on February 27, 2016 at 4:49 pm

   Salut Andreea,

   Poti sa te antrenezi cu greutati, de fapt iti recomand sa o faci.

   Daca mananci un deficit de calorii ai sa scazi in greutate iar muschii iti vor fi din ce in ce mai tonifiati. As spune ca 80% din concentrarea ta ar trebui sa fie alimentatia nu antrenamentul.

 30. Lorena on February 17, 2016 at 12:46 pm

  Buna!
  Eu tot incerc sa ma apuc de sala, nu pentru ca as vrea sa slabesc cum se duc majoritatea celor pe care ii cunosc, ci pentru masa musculara. Am 168 cm si 48 kg. Am tot amânat pentru ca nu îndrăznesc sa ma duc singura si sa ma apuc de ridicat greutati. Prietenele mele fac cardio, zumba, kangoo jumps. Si sincer, nici nu am idee cu ce sa incep si ce targeturi sa.mi pun astfel incat sa nu ajung sa ma plictisesc, in lipsa de rezultate. Mi.am cumparat echipament de o luna si inca nu am îndrăznit să intru intr.o sala. Voi ajunge acolo si nu voi sti ce sa fac, cat sa fac. Mi.as lua un antrenor, dar sunt studenta si depășește bugetul meu. Asa ca, modelul de antrenament sugerat in articol mi s-ar potrivi?

  • Radu Antoniu on February 27, 2016 at 5:04 pm

   Salut Lorena,

   Da, poti aplica rutina din articol. Urmareste pe YouTube fetele care fac sala si vloguri. Asa ai sa poti urma si ceea ce fac ele

 31. ioana on February 17, 2016 at 3:52 pm

  Buna, Radu. Am 43 ani, 1.61 si 70 kg; ( 2 copii mici). am inceput programul la sala de 2 luni, fac cardiokick,zumba, trx, tbs si piyo , o ora din fiecare clasa in fiecare zi, in afara de viner si duminica; vad rezultate pe corp dar din pacate la kilograme nu prea vad rezultate. As vrea sa slabesc 5-6 kg si din cate am citit mai sus am inteles ca trebuie sa fac ceva sa scap de grasime ; se poate sa imi recomanzi un exemplu de dieta cu mese exacte , te rog mult, as prefer lacto vegetarian sunt intr o faza la care mi as dori sa renunt la carne. iti multumesc foarte mult si iti doresc numai bine.

  • Radu Antoniu on February 27, 2016 at 5:13 pm

   Salut Ioana,

   Iti recomand sa mananci 100g de proteine, 50g grasimi, 160g carbohidrati pe zi

   Ti-am trimis pe email un fisier care o sa te invete cum sa numeri caloriile si maconutrientii din mancare.

 32. calin on February 17, 2016 at 7:06 pm

  Bun articol, intradevar multe femei “se joaca” la sala.. daca pot spune asa iar ce si cum mananca acasa de multe ori doar ele stiu, eu admir oamenii care intra in sala si fac miscare pentru ca = sanatate , dar loc de mai bine exista intotdeauna ..as vrea tare mult ca femeile sa nu mai recurga la diete draconice ..ci mai degraba combinatii deficit caloric + sala ..cum ai spus si tu .. insa..ciocolatile s mai bune decat sexul ..si atunci :)) Houston we have a problem :D.

  • Radu Antoniu on February 27, 2016 at 5:13 pm

   Hahaha asa e Calin!

 33. sabrina m on February 18, 2016 at 7:21 pm

  briliant articol!

  si, da, omul are dreptate. am ajuns la squaturi cu 100 de kg si nu cred ca am avut vreodata un fund care sa arate mai bine ca acum. picioare ferme, pe care carnea sta cum trebuie atunci cand merg 🙂

  asa ca, fetelor, greutatile sunt baza!

  sabrina.

  • Radu Antoniu on February 28, 2016 at 4:05 pm

   Super!

 34. Alina on February 20, 2016 at 7:46 am

  Hello
  Am citit articolul de mai sus.Foarte interesant doar ca in loc sa ma lamureasca m-a aruncat in mai multe dubii.
  Acum o luna cantaream 113 kg la 1,60 m.acum prin dieta dukan am reusit sa ajung la 99 kg.De doua saptamani merg la sala.Din pacate nu imi permit un ajutor personal…care ar fi programul meu?Merg zilnic…sa inteleg ca ar fi indicat sa raresc “vizitele la sala”

  • Radu Antoniu on February 28, 2016 at 4:11 pm

   Cand te antrenezi cu greutati in mod ideal lasi cateva zile pe saptamana pentru odihna. Dar daca programul tau functioneaza poti continua sa il faci

 35. Ștefania on February 21, 2016 at 12:28 pm

  Bună Radu. Eu am 1,68 și 43/44 de kg și de mult vreau sa merg la sala dar multe persoane mi-au spus ca trebuie sa ma îngraș, ceea ce nu prea reușesc, ca sa merg la sala și sa îmi măresc masa musculara trebuie neapărat sa iau în greutate? De vreo 2 săptămâni fac în jur de 80 de abdomene dimineața și seara, țin sa îți spun că obosesc foarte rău

  • Radu Antoniu on February 28, 2016 at 4:22 pm

   Salut Ștefania,

   Da, trebuie sa cresti in greutate.

 36. Mihaela on February 21, 2016 at 4:00 pm

  Buna Radu,

  Am citit mare parte din articolele tale si am dat peste acesta. In mare parte sunt lamurita insa nu reusesc sa imi clarific ceva: eu am 1.59 si 48 kg. Imi place in linii mari cum arat dar sunt acea skinny-fat – sunt slaba dar am ceva grasime si BURTA, care ma deranjeaza cel mai tare. Nu cred ca as vrea sa modific mare lucru ca linii generale dar vreau sa ma “tonifiez” 🙂
  Am mai facut ceva sport acasa. Imi place foarte mult de Lisa Marie de la BodyRock. Arata fabulos, PERFECT – pentru ca e bine scluptata dar cu muschi extrem de bine alungiti – nu sunt deloc butucanosi. Am observat ca nu ai dat-o exemplu si m-am gandit ca de luni sa ma apuc de programul ei HiitMax https://www.youtube.com/watch?v=QUtBFWkUYzI
  Ma ajuta pentru ca nu pot ajunge la o sala si mi-ar permite sa lucrez de acasa.
  Ce parere ai? Daca setez si un deficit caloric crezi ca va da rezultate? Ideea e sa lucrez 5 zile pe saptamana de luni pana vineri. E ok ca sunt adaugate greutati combinate cu cardio? Sau ar trebui sa fac ceva cu greutati separat? Daca da cate zile sau …cum sa le combin intr-o saptamana?
  Iti multumesc pentru rabdarea cu care ai citit toata polologhia 🙂
  Chiar astept un raspuns pentru ca sunt foarte decisa sa fac o schimbare cu corpul meu.

  Merci!!

  • Radu Antoniu on February 28, 2016 at 4:25 pm

   Salut Mihaela,

   Nu o cunosc pe Lisa Marie dar daca programul ei se bazeaza pe cresterea progresiva a intensitatii antrenamentelor si pe o alimentatie cu deficit caloric, e bun.

 37. Mishu on March 2, 2016 at 11:31 am

  Buna,
  am si eu o intrebare putin mai atipica decat le-am vazut pe celelalte.
  Am 26 de ani, 1,73m si 45kg, m-am apucat de fitness de curand, vreau sa stiu ce ar trebui sa fac sa ma ingras? (10 kg…)
  si mai mentionez ca mananc orice, oricand, oricat mai putin cand trebuie, programul nu-mi prea permite mese regulate

 38. Mada on March 4, 2016 at 1:47 am

  Hello. Problema mea e ca singurul loc unde am un surplus de grasime e in zona abdomenului, in rest sunt slabuta. Deci nu stiu daca trebuie sa ma concentrez mai mult pe cardio sau pe exercitiile cu greutati.

  • ThinkEatLift support team on March 12, 2016 at 6:16 pm

   Buna, Mada! Pentru a pierde grasime, trebuie sa te concentrezi pe dieta, dar nu pe ce mananci, ci pe cate calorii si cati macronutrienti. Vei avea nevoie de un deficit caloric. Antrenamentul cu greutati este mai bun decat cardio pentru a mentine si pune masa musculara.

 39. Lili on March 4, 2016 at 8:46 pm

  Buna am 49 ani 1,58 si 60kg merg la sala de 4-5 ori pe saptamana. As vrea sa intreb e bine sa fac mereu cand merg cardio 30-40 min sau sa fac o zi cardio si o zi aparate mulumesc.

 40. Emilia on March 12, 2016 at 6:52 pm

  Buna Radu,
  Am 22 de ani, 1,68 inaltime si 52 de kg. Imi place cum arat, dar as vrea sa pun masa musculala la picioare si la fund, iar abdomenul sa fie mai tonifiat. Imi poti recomanda ce tipuri de exercitii sa fac te rog? Si ce alimentatie ar trebui sa am ca sa iau masa musculara?
  Multumesc frumos!

 41. Diana on March 14, 2016 at 10:09 pm

  Buna Radu,

  Super articol si f adevarat,
  Am si eu o intrebare pe care nu prea am vazut-o pe aici. Eu sunt mica de statura (1.53m) si de curand am slabit de la 50.4 la 47.5 cu Dr.Oz 2 week weight loss plan, care a fost super pentru mine, combinata cu foarte multa sala (5 zile din 7). Am ajuns la greutatea ideala si sunt f multumita. Fac sala de aproximativ 4 ani, insa nu intens, pentru mentinerea greutatii si pt sanatate. Am masa musculara relativ ok pentru inaltimea si greutatea mea in special pe brate, spate, abdomen si gambe. Problema este la coapse…desi nu sunt grasa, am celulita si am citit foarte foarte multe despre si stiu ca nu trece foarte usor si trebuie sa bei multa apa. De asemenea, cardio nu e recomandat, asa cum am crezut multa vreme ci pur si simplu doar forta. Nu stiu sigur ce fel de exercitii sa fac special pt celulita, desi corpul meu este destul de ferm, celulita este vizibila… Ar trebui maxim 30 de min forta? Si cam cate kg ridicate ? Chiar nu stiu cum sa abordez. Am auzit de cazuri care cu sala de 3x pe saptamana timp de 8 saptamani, cu multa apa bauta, au redus consistent din celulita. Tu ce crezi? Stii ceva? Multumesc.

 42. Anca on March 21, 2016 at 9:41 am

  Buna, Radu,
  am 40 de ani si 2 copii (11 si 5 ani), 165 cm si 62 kg (de la 59 anul trecut, inainte de a ma lasa de fumat)…ideal, din cum ma stiu eu, ar fi fost la 57 de kg, dar a devenit un obiectiv mult prea greu de urmarit.
  Am mai incercat dieta hipocalorica, dar m-am dat batuta, asa ca de 2 saptamani merg la sala. Si merg de 3 ori/saptamana, sub supravegherea unui antrenor (15-20 min de inceput banda mers+ scurte reprize de alergat; apoi exercitii cu sau fara greutati: presa, gantere, abdomene si inchidem sedinta cu alte 15 min banda sau eliptica). Din pacate, s-a suprapus cu perioada de post al Pestelui, cand proteinele animale lipsesc, asa ca mancarea mea este de tip: zacusca de casa + lipie / ciorba de loboda / urzici, spanac, salata + tofu, hummus sau ciuperci. Am mai adaugat eu si 2-3 patratele de ciocolata neagra, recunosc…
  Ideea este, insa, ca am o senzatie de “umflata”, mai ales in / la picioare, in zona pulpelor, iar astazi, pe cantar aratam cu 2 kg mai mult decat stiam eu ca am..dimineata arata 64,3 kg… Teama mi-e ca fac ceva gresit, dar nu-mi dau seama daca e in alimentatie sau e un efect al faptului ca dupa multa vreme de sedentarism e reactia muschilor pusi la o treaba cu care nu mai sunt demult obisnuiti…Ai vreun sfat de care ar trebui sa tin cont avand in vedere ca da, merg la sala dar proteinele animale nu sunt in meniul meu de acum? Gresesc asteptand o scadere in greutate din cumulul de sala + post alimentar in “aranjamentul asta”?
  Multumesc mult, Radu!

 43. Luciana on March 30, 2016 at 7:36 pm

  De mult caut un asa articol interesant dar uite ca l.am si gasit. De o saptamana am inceput sa merg la sala. Am 1.58 si 59 kg si imi doresc sa slabesc. De o luna am inceput prin alimentatie. Am grija la ceea ce mananc.astazi a fost a doua sedinta la sala, am facut alergare pe banda si 10km de bicicleta, la viteza 3 sau ceva de genu. ( nu prea ma pricep foarte bine) , cert este ca pedalam mai greu. La final am ars 400 kal. Dupa 1h si jum petrecuta in sala. Este ok asa? Eu imi doresc sa slabesc, nu vreau masa musculara . Si as vrea sa.mi trimiți si mie un email in care sa estimez cate calorii consum la ceea ce mananc. Pana acum fara sala am slabit 2kg. Te rog sa.mi raspunzi. Orice sfat imi este de folos.

 44. Melania on April 23, 2016 at 8:56 am

  Buna !
  Eu am 1.53 si 48 de kg , am putina burta , fundul bombat insa pe el si au facut apariția si niste vergeturi … Problema mea este de fapt Înălțimea , doresc sa imi lungesc picioarele , daca merg la sala pe ce trebuie sa ma bazez ?

 45. Alexandra on May 25, 2016 at 7:52 am

  Buna Radu! Am 25 de ani, 1, 65m si momentan variez intre 68-69 kg. Fac sala de aproape 2 luni, de 3 ori pe sapatamana. Aveam 71 kg initial. Dupa 3 -4 saptamani de sala, cantarul imi arata minus 3 kg jumatate. Cand am inceput urmatoarea luna, dupa o pauza de 4 zile cu sarbatorile pascale, surpriza, aveam iarasi 69 kg. De atunci tot atat arata cantarul, ba coboara la 68, ba la 67 si ceva si se intoarce la 69. Evit painea, cartofii, pastele, orezul , incerc sa combin cat mai bine alimentele, mai am din cand in cand cate-o scapare in ceea ce priveste alimentatie, dar gust doar sa-mi satisfac pofta, nu cum obisnuiam inainte. Incep cu banda 5 minute, apoi fac presa pt picioare si tot felul de exercitii, abdomene suspendata , brate si apoi iarasi cardio. Vizual se vede foarte bine schimbarea si la haine, dar kilogramele sunt aproape aceleasi. Oare unde e problema? Unde gresesc? Ma demoralizez cand vand ca nu mai scade acul la cantar. Am si probleme hormonale destul de mari . Iti multumesc si sper sa imi dai un sfat! 🙂

 46. Lili on July 17, 2016 at 6:20 pm

  Buna! uite un articol la obiect dar as vrea sa te intreb cum poti sa te menti si sa mai faci ceva masa musculara la 49 ani?Mentionez ca merg la sala nu pot face exercitii cu bara am o hernie de disc dar fac aparatele de forta cu greutati intre 40-60kg din sezut impingeri la piept si altele.Am 160 si 59kg.Multumesc anticipat ca vad ca toti scriu numai de varste tinere 30,40 si in special numai de barbati.

 47. Adriana on July 30, 2016 at 7:54 am

  Buna Radu
  Un articol excelent. Ar fi si mai ok sa citim mai multe articole pentru fete avem si noi nevoie de putin ajutor ?. Intrebarea mea este :la antrenamentul pe care il recomanzi pentru fete,seriile tot piramida întoarsa?

 48. elena on March 19, 2017 at 3:59 pm

  Eu tot nu pricep din articol ce e mai util la slăvit cardio sau greutăți. Sunt multe contradicții în răspunsuri. Am inteles ca trebuie pt.slăbit o dieta cu deficit caloric plus sala. Dar ce anume la sala? Cardul mai mult? Greutăți?

 49. Diana on June 3, 2017 at 1:40 pm

  Buna. Am vazut ca de ceva timp au aparut asa zisele pachete de antrenamente corecte pentru rezultate 100%. Un exemplu ar fi oferta de la AntrenorulMeuPersonal. Chiar e ceva bun in toate acestea, sau e doar o afacere bine pusa la punct ? Merita comandarea unui astfel set de antrenament ?
  Multumesc 🙂

 50. Ioana on June 14, 2017 at 4:47 pm

  Bună ziua! Eu cred că am făcut o tâmpenie! Am făcut genoflexiuni cu bara doar că bara avea 20 de kg fără să pun greutăți pe ea, iar eu am 48 de kg si 1,64 cm! Prin urmare, după ce că oricum aveam stomacul puțin coborât (caz în care medicul mi-a spus că aproape toți avem problema asta), cred că acum am trecut de limita diagnosticului suferit de toți! Mai precis, de ieri de când am făcut vreo 2 serio de câte 10 repetări cu bara aia, imi vine și apa înapoi! Mă gândesc să fac o pauză de la sală câteva zile sau, cel puțin, să nu mai folosesc greutăți o perioada! Pe de altă parte, sper sa nu slăbesc dacă fac fără greutăți! Greutatea mea de 48/49 de kg nu pare ideală, dar arăt chiar foarte ok în prezent! Evident ca vreau să mai pun puțina masă musculară, dar din naiba știe ce motiv, am început să ridic în neștire, iar acum nu mă mai simt așa bine după sală! Vreun sfat ceva pentru cele care vor să pună musculară și sunt suficient de idioate încât aproape fac hernie?! :))

 51. Andreea on July 26, 2017 at 11:55 am

  Buna ziua ! O mica intrebare … de un an si jumatate nu mai pot da jos nici macar un kg(in trecut o depresie din cauza unui deces), la sala nu pot ajunge din cauza programului de munca si oboselii. Am inceput de 4 luni sa mai fac acasa cateva exercitii crezand ca mai scap de grasime (nici un rezultat) , ma abtin de la anumite mancaruri foarte mult. Tot ma simt plina, retin foarte multa apa in corp…uneori ma uit in oglinda si sunt uimita. 9 ore stau numai pe scaun, deci jumatate din zi este pierduta la munca ca sa pot avea mese regulate. Dimineata nu mananc, pe la ora 13 mananc un Sandwich iar cand ajung acasa ,ora 18, mananc foarte Putin si fara paine. Cu toate acestea nu pot slabii.. Am uitat sa specific am 1,64m si 62 kg . As vrea sa ajung undeva la 56 si nu stiu ce sa fac…as fi recunoscatoare daca as primi un raspuns. Va multumesc!

 52. Alexandr on July 30, 2017 at 2:24 pm

  Buna. Am si eu o intrebare: ce parere ai despre consumul de shake-uri cu proteine dupa antrenament. Doresc sa-mi cresc masa musculara, iar un antrenor de la sala mi-a recomandat sa beau shake-uri cu proteine din zer( myprotein). Ce parere ai despre aceste shake-uri? Ce efecte negative pot avea? Multumesc frumos.

 53. Mihaela on February 23, 2018 at 11:55 am

  Am si eu o intrebare?!
  Mi.am angajat un antrenor personal acasa care are grija de dieta mea si facem sport de 2ori pe saptamana (precizez ca sun la a 3-a zi de dieta si am facut 1zi de sport cu antrenoarea).
  Am facut in acea zi in jur de 40de min de sport genuflexiuni cu si fara greutati plus banda elastica. 3zile nu m-am putut ridica din pat din cauza durerilor.. Nu imi puteam inclina genunchii.. Cadeam daca incercam sa o fac..
  Am renuntat sa fac al 2lea intrenament saptamana aceasta. Intrebarea :este normal sa ma ia asa intens din prima?! Incat sa nu ma pot ridica si sa nu-mi pot folosi muschii de la picioare?!si cum as putea sa fac sa nu mai am durerile astea?! Si de cate ori pe saptamana ar trb sa fac sport de genul asta tinand cont ca pornesc de la greutatea de 140de kg?!

 54. Bb on March 22, 2018 at 3:01 pm

  Buna, eu am reuist sa slabesc cu ajotorul unei doete hiperproteice 8 kg intr.o luna. Acum,intrand in a 2.a luna de dieta am decis ca a venit momentul sa lucrez la sala, mai am de slabit inca 17 kg pana la idealul meu..ca sa zic asa.
  Merg la sala cu prietena mea, care ar trebui sa dea jos undeva la 10 kg insa nu ma pot intelege cu ea sa se desprinda de banda de alergat. Are impresia ca apergatul si exercotiile cardio sunt ,,mama slabitului,,.
  Iti aprecoez foarte tare articolul si sper ca prin intermediul lui or sa vada si alte femei care fac greseala prietenei mele ca muncesc in zadar daca merg la sala si se lipesc 2 ore de banda de alergat apoi pleaca acasa ,,multumite,, si dau buzna in munga cu chipsuri. Probabil ii voi arata articolul…sper ca de data asta sa se convinga, iar daca nu, sper ca sunt fete care s.au simtit insporate.

  • Diana on December 19, 2021 at 11:21 am

   Buna,am 18 si 46 de kg și îmi doresc sa cresc în masa musculara adica mai mult sa îmi cresc muschii de la fesieri îmi doresc sa îi măresc ca sunt slaba la picioare și vreau sa pun muschii și sa le dau forma si nu stiu ce trebuie sa fac ma uit pe site uri nu înțeleg mai exact .Si ce trebui sa mănânc mai exact pentru ai creste si ce exerciti trebuie sa fac va rog sa îmi răspundeți și sa îmi explicati mai în detaliat

 55. Ioana on December 11, 2018 at 2:30 pm

  Buna … Am 18 ani , 60 de kg și 1,67 înălțime !!
  Arat destul de bine dar mi-as dorii sa obțin un bust mai voluminos și vreau sa merg la sala !
  Nu știu ce trebuie sa mananc și ce exerciții sa fac !?

 56. Cristina on January 1, 2019 at 9:15 pm

  Eu nu cred că tocmai și numai astfel sunt acceptate femeile, eu am tras destul de tare din fire când eram mai tânără și tot nu am fost mai acceptată și mai iubită și nici eu nu am pus preț mai mare pe mine, din păcate, timp și energie irosite în zadar. Acum aș valorifica așa ceva, dacă s-ar putea dar nici nu as urmări o asemenea performanță ca în acest articol. Cristina, 55 ani

 57. Marina on July 6, 2019 at 5:02 am

  Cred ca partea in care spui ca nu se poate castiga masa musculara si pierde grasime in acelasi timp e putin veche. Este demonstrat ca se poate , dar este mai greu pt ca trebuie sa ai o dieta plina de proteine pt a hranii muschii dar in acelasi timp sa fi in deficit caloric. Eu am pierdut undeva la 2 kg grasime corporala si am.castigat aprox. 500g masa musculara. Bineinteles ca nu se poate castiga / pierde in mod egal deoarece cred ca sti mai bine , muschii nu apar peste noapte. Poti consuma calorii si cu greutati, eu nu prea am facut cardio decat putin bicicleta sau daca se pune ,mers pe jos mai mult.

 58. Denisa Chirca on September 4, 2020 at 5:46 am

  Buna tuturor! Sfaturile din acest articol mi se pare super utile întrucât și eu practic sport la sala de câte ori am ocazia.
  Vreau sa va dau și eu un pont, sa zic așa, in ceea ce privește hainele de sala care de obicei rămân cu un miros greu. Am încercat capsulele și detergentul lichid de la persil odor / deep Clean și am fost super mulțumită de mirosul prelungit de prospețime pe care l-a menținut echipamentul meu de sport și, de asemenea, ușurintă cu care au fost îndepărtate petele de pe el. Sper sa va ajute și pe voi!
  Mult succes pe mai departe și stay fit 🙂

Leave a Comment