7 beneficii super tari ale Intermittent Fasting-ului
Aproape în fiecare articol de pe blog pomenesc într-o formă sau alta despre Intermittent Fasting. A venit în sfârșit timpul să adresez subiectul ăsta în amănunt. În articolul de mai jos am să-ți spun de ce am adoptat Intermittent Fasting și de ce a devenit instant modul meu preferat de a mânca.
Ce este Intermittent Fasting?
Intermittent Fasting s-ar traduce mot-a-mot în română Post Intermitent. Dar asta nu e o traducere bună. În România, cuvântul ”post” e folosit să descrie o perioadă în care o persoană se abține în mod voluntar de la anumite alimente pentru o perioadă de timp, din motive religioase. Intermittent Fasting nu are nici o legătură cu postul religios.
În engleză cuvântul ”post” (fasting) se referă la o perioadă în care o persoană nu mănâncă deloc. Așadar, Intermittent Fasting (prescurtat IF) înseamnă alternarea de perioade scurte în care se mănâncă cu perioade scurte în care nu se mănâncă. E un fel de mâncat în reprize.
Tipuri de Intermittent Fasting
Durata perioadelor în care nu mănânci și frecvența lor poate să difere foarte mult. La ora actuală sunt 3 modele de Intermittent Fasting populare în lumea fitness-ului și nutriției.
Modelul The Warrior Diet – Ori Hofmekler a fost primul autor care a scris despre IF și beneficiile sale pentru sănătate în cartea The Warrior Diet. El propune o singură masă pe zi, seara, în care o persoană să consume toate caloriile necesare. În restul zilei, nu se consumă decât câteva fructe (doar dacă vrei). Eu nu sunt un fan al acestui model.
Modelul Eat Stop Eat – Brad Pilon a scris cea mai completă carte despre Intermittent Fasting: Eat Stop Eat. E o carte excelentă care spulberă multe dintre miturile comune legate de nutriție (recomand cu tărie s-o citești). Brad propune ca o dată sau de două ori pe săptămână o persoană să nu mănânce nimic timp de 24 de ore iar apoi să mănânce din nou normal. Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate, acest mod de a mânca creează un deficit caloric destul de mare, deci e un mod eficient și simplu de a slăbi fără să numeri caloriile. Chiar și așa, nu sunt un fan al acestui model.
Leangains – Ăsta e modelul meu preferat! Creatorul e Martin Berkhan, un om care a schimbat dogmele nutriției pentru fitness. După părerea mea, Leangains e indisputabil cel mai eficient și ușor de practicat model de IF. Presupune împărțirea zilei în două perioade: una în care mănânci și alta în care nu mănânci. Perioada în care nu mănânci are 16 ore iar cea în care mănânci are 8 ore. Martin a scris despre fiecare beneficiu și efect al acestui mod de mânca pe site-ul său www.leangains.com. Nu pot să recomand destul informația de pe blog-ul lui Martin!
Hugh Jackman mânca într-un interval de 8 ore pe zi pregătindu-se pentru rolul din The Wolverine. Intermittent Fasting?
7 Beneficii ale Intermittent Fasting-ului
Eu aplic sistemul Leangains de aproape 1 an și în acest timp am observat câteva îmbunătățiri majore în modul cum arăt și cum mă simt. Acestea sunt doar beneficiile pe care le-am simțit eu în mod special și motivele pentru care îl recomand și altora.
1. Am scăpat de coșuri!!
Asta e fără îndoială una dintre cele mai mari realizări ale mele. Cremele, soluțiile, medicamentele, ședințele la dermatolog, le-am încercat pe toate fără rezultat. Dar de când nu mai mănânc cam 5-6 ore după ce mă trezesc, fața mea s-a curățat aproape perfect. Nu pot ști exact de ce funcționează, dar tot ce știu e că funcționează. Vorbesc despre asta în amănunt în articolul Cum am scăpat de coșuri.
2. Dieta de slăbit e ușor de ținut
În mod suprinzător, în perioada lungă în care nu mănânc nu mi se face foame deloc. Se pare că ”postul” are efecte de suprimare a apetitului. Astfel, dimineața beau o cafea fără zahăr, multă apă și mănânc prima masă a zilei abia pe la 2 pm. Aproape o jumătate de zi a trecut și eu încă nu simt nevoia necontrolată să mănânc, așa cum se întămplă de obicei la dietă. Eliminarea micului dejun înseamnă că pot să păstrez caloriile pentru a doua jumătate a zilei – perioada în care vreau să mănânc.
Ținând cont că perioada de mâncat e scurtă (6-8 ore), acum pot să mă bucur de 2 sau 3 mese mari (600-800 kcal) și sățioase pentru că am toate caloriile zilnice la dispoziție. Așa pot să mă ridic de la masă sătul și totuși să rămân în deficitul caloric necesar pentru slăbit. Modul ăsta de a menține un deficit caloric e mult, mult mai simplu decât prin metoda clasică cu multe mese mici și gustări. Mesele mici și gustările nu făceau decât să-mi stârnească foamea.
3. Slăbești egal de peste tot (anti grăsime ”încăpățânată”)
O problemă des întâlnită de cei care slăbesc la procente mici de grăsime corporală e grăsimea încăpățânată. Asta e grăsimea care se dă jos cel mai greu și întotdeauna ultima. La bărbați tipul ăsta de grăsime se găsește în general în partea de jos a abdomenului și în partea de jos a spatelui. La femei, picioarele și fundul sunt în general zonele cu grăsime încăpățânată. Se întâmplă de multe ori ca brațele, umerii, practic tot corpul să fie bine definit mai puțin acele zone.
În stânga e o poză din vara anului 2012. În poza mai recentă, nu mai am probleme cu grăsimea în partea de jos a abdomenului.
Lyle McDonald scrie mult despre subiectul ăsta și oferă o soluție în cartea sa The Stubborn Fat Solution. Se pare că acest tip de grăsime are mai puțini receptori care permit adrenalinei și noradrenalinei să scoată acizii grași din celula de grăsime pentru a fi arși. IF rezolvă în mare parte problema prin creșterea nivelurilor de catecolamine, creșterea circulației sângelui în zonele de grăsime încăpățânată și datorită insulinei scăzute, receptorii permit acum adrenalinei și noradrenalinei să-și facă treaba. Pentru amănunte, citește articolul ăsta.
4. Partiție îmbunătățită a nutrienților
Mâncând în stilul IF, e posibil ca mai mulți nutrienți să fie folosiți pentru creșterea sau repararea musculară decât pentru grăsime comparat cu un stil normal de mâncat. Asta înseamnă partiție îmbunătățită a nutrienților. Un singur studiu susține oarecum lucrul ăsta, deci nu sunt destule dovezi ca să tragem o concluzie.
Scurtele perioade în care nu mâncăm probabil îmbunătățesc partiția de nutrienți, favorizând creșterea musculară în locul grăsimii. Intermittent Fasting îmbunătățește sensibilitatea la insulină și asta e posibil să crească și mai mult rata cu care celulele musculare absorb glucoză din sânge după antrenament. Am spus probabil îmbunătățește partiția pentru că momentan nu sunt studii care să susțină asta, ci doar observații ale celor care mănâncă astfel.
Aici e rezultatul ultimei mele perioade de luat masă. Grăsimea a fost puțină în comparație cu mușchii (cred eu). Am urmat un protocol de Intermittent Fasting.
Personal, cred că mâncând în stil IF e mai puțin probabil să te îngrași atunci când ești la surplus caloric doar din cauză că e mai puțin probabil să mănânci prea mult. Chiar dacă sunt beneficii în partiția de nutrienți sigur sunt mai mici de 5% față de un mod normal de a mânca. Cel mai mult contează cât de bine îți nimerești macro-nutrienții în fiecare zic și personal cred că IF ajută mult la asta.
5. Energie crescută dimineața
Paradoxal, de când nu mai mănânc micul dejun am mult mai multă energie dimineața. Nu mai adorm la facultă așa cum se întâmpla de obicei.
Principalul motiv pentru care mă simțeam adormit dimineața în trecut e pentru că mâncam carbohidrați la micul dejun (de obicei sandvișuri sau cornuri). Carbohidrații stimulează secreția de serotonină la nivelul creierului, hormon care induce o senzație de somn și relaxare. Asta nu e ceva ce vrem dimineața. Acum, dimineața beau doar o cafea fără zahăr și multă apă și energia mea e mult mai mare decât în trecut. Efectele cafelei deasemenea sunt crescute pe stomacul gol (în plus cafeaua inhibă și ea apetitul)
6. Concentrare îmbunătățită
Tot dimineața am observat că mă concentrez mult mai bine și sunt mult mai productiv. Toate articolele astea le scriu dimineața, hehe.
Din nou, nu știu să explic exact de ce se întâmplă asta. Fiziologic probabil nivelurile crescute de adrenalină și noradrenalină creează acest efect. Psihologic cred că e faptul că nu te gândești la mâncare și vrei să te menții ocupat. Oricare ar fi motivul, e genial cât de bine îți lucrează mintea în starea asta!
7. Pot mânca mese XXL tot timpul
Pentru că mănânc doar 2-3 mese pe zi într-o perioadă de doar 6-8 ore, mesele acelea sunt geniale. La fiecare pot include între 800 și 1000 de calorii (asta e foarte mult).
Dacă ai grijă la limita zilnică de calorii, poți include în aceste mese orice mâncare vrei tu și să te menții slab sau chiar să slăbești. Dacă uneori am chef să mănânc dulciuri, mă duc și-mi cumpăr vreo 200 de grame de biscuiți cu ciocolată și mănânc până mă satur de ei. Deseori înlocuiesc masa de seară cu o pizza medie sau o shaorma mare. Alte ori mănânc o tabletă de ciocolată după masa de seară. Înghețata e la ordinea zilei.
Evident, baza alimentației mele rămâne mâncarea naturală și sățioasă (carne slabă, ouă, cartofi, orez, etc.) , dar pentru că pot mânca mese așa de mari, pot include foarte ușor junk-food-ul de care am poftă. Număratul de calorii aici e esențial bineînțeles.
Ce părere ai despre mese ca cea de mai sus pentru slăbit? aprox. 200 de grame de carne de vită slabă, gătită cu ceapă și mirodenii iar lângă, 200 de grame de cartofi. În total? cam 600 de calorii – 50g proteine, 25g grăsimi, 40g carbohidrați. Majoritatea bărbaților pot mânca 3 porții dinastea într-o zi și să slăbească lejer. Dar poți mânca doar două mese pe zi și atunci poți mânca și mai mult 😀
Alte beneficii ale IF
Mai sus am scris motivele pentru care practic eu IF în fiecare zi. Dar mai sunt și alte beneficii demonstrate de studii sau pe care le-au experimentat alți indivizi. Eu personal nu le-am simțit dar merită să le enumăr mai jos pentru că e posibil ca tu să le simți:
– Testosteron crescut
Mulți bărbați susțin că au erecții mai puternice în special dimineața de când practică IF. Există și studii care susțin asta dar sunt destul de sceptic că ar face o diferență mare.
– Sinteză de proteine crescută
Am spus mai sus că IF poate îmbunătăți partiția de nutrienți. Unii indivizi susțin că au luat masă musculară mai repede de când practică IF. Nu știu ce să zic.
– Imunitate crescută
Unii indivizi care aveau imunitate slabă raportează o imunitate mai bună de când practică IF. Și eu am simțit asta într-o oarecare măsură dar oricum sala pe cont propriu întărește foarte bine imunitatea.
Cum să începi Intermittent Fasting?
Aici am să-ți spun cum să începi să practici Leangains. Am explic totul pe scurt și dacă vrei mai multe detalii citește Ghidul pentru Intermittent Fasting. Instrucțiunile diferă puțin dacă vrei să iei masă sau să slăbești.
În primul rând îți împarți ziua în două perioade: una de 16 ore în care nu consumi deloc calorii și una de 8 ore în care mănânci 2 sau 3 mese. Ca să simți toate beneficiile de care am vorbit mai sus, cel mai fain e să așezi perioada în care nu mănânci dimineața. Oricum ai dormit vreo 7-8 deci acum doar trebuie să extinzi perioada aia până ajungi pe la 16 ore. Spre exemplu poți mânca prima masă la 12 la prânz și ultima la 8PM. Sau poți mânca prima masă la 2 PM și ultima la 10 PM. Asta depinde de preferințele tale și de programul tău. (Nu trebuie să respecți religios orele la care mănânci.)
Eu recomand ca ultima masă a zilei să fie cea mai mare, indiferent dacă țelul tău e să slăbești sau să iei masă. Când slăbesc, mie îmi place să mănânc carbohidrații (exceptând legumele și un fruct) doar în masa de seară. Asfel, e foarte ușor să mențin un deficit caloric zilnic. Când iei masă, marea majoritate a caloriilor și a carbohidraților ar trebui consumați în perioada de după antrenament.
Dacă te antrenezi dimineața, te poți antrena pe stomacul gol după ce ai luat 10g de BCAA și să începi perioada de mâncat după ce vi de la sală. Dacă te antrenezi seara sau la amiază, mănâncă una sau două mese mici înainte de antrenament și una sau două mese mari seara, după antrenament.
Pentru mai multe detalii, consultă ghidul Leangains. Intermittent Fasting e și dieta standard pentru programul Greek God, cel pe care-l urmez eu acum.
Și… astea sunt motivele pentru care practic IF în fiecare zi. Dacă ai ceva întrebări, plângeri, complimente, obiecții, nedumeriri, curiozități sau orice altă formă de feedback, folosește secțiunea de comentarii 😉
Cum sa nu mananci deloc dimineata? dimineata ma trezesc cu cea mai mare foame!
Dacă ție-ți place să mănânci dimineața și micul dejun nu te deranjează în timpul dietei de slăbit, probabil nu ai nici un motiv să începi Intermittent Fasting.
În legătură cu foamea, cei mai mulți oameni se adaptează după vreo 2 săptămâni. După ce încep să mănânce cea mai mare masă seara, pe la 8-9, dimineața nu le mai e foame deloc până la prânz.
O intrebare: daca incep IF si nu mananc deloc pana la ora 13 in intervalul 21-13 dimineata cand imi este un pic foame nu se elibereaza cortizol sau hisrocortizon? Acel hormon de stres care poate favoriza depunerea de grasimi?
Nu, ”postul” pe termen scurt nu are nici un efect asupra nivelurilor medii de cortizol. Dacă vrei să afli mai multe despre asta (inclusiv studii) citește articolul ăsta, mitul numărul 8.
Ok. Mersi mult
No problem.
as incerca si eu IF pentru a slabi dar mar bate gandu sa incerc si dieta dukan
Salut Ben,
Recomand să încerci IF dar ține minte: Nu slăbești dacă faci IF fără să fii în deficit caloric. La fel și pentru dieta Dukan.
[…] multe detalii despre IF gasesti in articolul lui Radu de la ThinkEatLift: Beneficii intermittent fasting. Timp de o saptamana cat am stat la mare, am avut in principiu doua mese mari pe zi: – una de […]
Perioada in care nu mananci( produse de origine animala si alimente alterate), organismul are timp sa se dezintoxice de toxinele pe care majoritatea le numesc mancare( produse de origine animala si produse alterate, aici intra si cele preparate termic peste 42 grade celsius asa zisa mancare gatita). Datorita acestui lucru si a faptului ca bei mai multa apa, ai scapat si de cosuri( mod prin care corpul scapa de toxine in lipsa mijloacelor normale) si ai capatat si celelalte beneficii.
Si va rog eu frumos nu mai spuneti mancare naturala cand voi o gatiti termic( adica distrugeti ce e viu/natural din ea).
Nu am mancat o viata dimineata. Cafea si cafea si tutun pana pe la ora 17-18 cand luam prima masa. Si nu am avut nici o problema . Mai aveam perioade cand trebuia sa iau antibiotic si dimineata mancam un covrig sau un iaurt, in ziua respectiva rupeam frigiderul in doua. Daca eram sau nu in deficit caloric nu mai stiu dar de culcat ma culcam pe la 2 dimineata, ca si acum de altfel.
Poate sa spuna lumea aste ce o vrea eu stiu o treaba: cea mai buna cura de slabire este sa nu mananci. Crezi ca erau oameni grasi la Auschwitz ?
Se poate aplica IF si incepatorilor? (Sunt undeva la 67 kg , dupa 2 luni jumatate de sala in care am luat 5 kg ) Oricum observ ca nu mai am grasime cam deloc (poate pe abdomen) , in rest e un strat de maxim 1cm (chiar 5mm) pe tot corpul , am pierdut cam tot putinul pe care il aveam deja .. Sa nu cumva sa fie prea mult pentru mine 🙂
Da, orice poate folosi IF 🙂
Micul dejun reprezintă cea mai principală masă nutritivă a zilei. Evitarea acestuia daunează semnificativ asupra sănătăţii organismului, iar mai precis perturbă activitatea cerebrală. Cei care ignoră masa de dimineaţa declanşează o supra-activare a creierului. http://stirileprotv.ro/stiri/csid/de-ce-este-bine-sa-nu-sarim-peste-micul-dejun-specialistii-explica-problemele-care-deriva-din-lipsa-mesei-de-dimineata.html
Articolul nu citează niciun studiu pe care să-l putem verifica. Am renunțat de mult timp să mai cred ce se zice la televizor.
Uite de ce:
Un studiu făcut de Universitatea din California a demonstrat că postul intermitent (o zi da, o zi nu) a scăzut tensiunea arterială, a îmbunătățit sensibilitatea la insulină, și a scăzut masa de grăsime din corp.
Un studiu condus de Universitatea din South Manchester a demonstrat că grupul care a slăbit folosind intermittent fasting a slăbit mai mult și și-a îmbunătățit sensibilitatea la insulină mai mult decât grupul care a mâncat normal.
Cercetătorii de la Universitatea din Virginia au descoperit că intermittent fasting crește nivelurile de hormon de creștere (cu până la 5 ori după 40 de ore).
Conform cercetărilor făcute la Universitatea din Leuven, exercițiile făcute pe stomacul gol duc la accelerarea slăbirii de grăsime.
Studiile făcute pe animale la Gerontology Research Center au descoperit că lungirea timpului dintre mese duce la îmbunătățirea sănătății creierului. (exact invers de ce zic cei de la ProTV).
Un studiu făcut la Universitatea Maltepe a demonstrat că IF reduce biomarkerii de inflamație.
IF are efecte anti-aging din cauză îmbunătățește procesul prin care celulele elimină substanțele nefolositoare.
Conform studiilor, nu numai că e ok să sari peste micul dejun, de fapt are o grămadă de efecte benefice pentru sănătate.
Salut Radu :D,
Am niste nelamuriri:
ce cafea sa cumpar?
tu de care bei? :))
(Stiu ca neagra)
Salut Radu,
Eu beau Jacobs sau Tschibo.
Salut,merg la sala de 3 luni impreuna cu 2 prieteni.Eu practic IF,iar ei mananca de 6 ori pe zi,”cica” pentru a mari masa musculara.In tot acest timp,prietenii mei nu ai crescut semnificativ,dar eu,am brate semnificativ marite,in plus,am scapat si de grasime,pot spune intradevar ca am reusit sa scap de grasime si sa maresc masa musculara in acelasi timp.E uimitor cat de multe poate face IF.Am mai multa energie,ma simt mult mai activ fizic si psihic.Iti urez mult succes in tot ceea ce faci.Multi cred ca IF este o porcarie,totul,se adevereste,abia,cand se vad rezultatele pe propiul tau corp.
Mersi mult Andrei ca ai lasat comentariul asta 😀
Ma bucur sa aud ca-ti merge bine! Tine-o tot asa !
Am inceput IF de cateva zile si am inceput sa am dureri de cap si ma simt slabit de puteri,am cautat si e probabil sa fie de la nivelul scazut de zahar in sange?Scrie ca va disparea dar nu sunt sigur.
https://forum.fastday.com/benefits-side-effects-f28/5-2-diet-headaches-t752.html
Am 17 ani;101.4 KG; 189 Cm; Trebuie sa mananc 2300 Cal.,227 P,83 G si 177 C. pentru un deficit caloric. Mi-am propus sa mananc prima masa la 10-12 si ultima la 6-8.
Ar trebui sa ma opresc? Scuze daca e mult dar chiar nu stiu ce sa fac si mie frica sa nu fie ceva mai grav…Mersi
P.S Tin sa mentionez ca beau foarte multa apa.
Da, am mai auzit de asta Andrei. Nu cred ca e ceva grav, probabil e de la nivelul scazut de zahar in sange asa cum ai spus.
La unii oameni efectele astea trec in 3-4 zile.
Dar daca la tine nu trec, nu fa IF. Poti in schimb sa mananci un mic dejun usor si sa-ti pastrezi majoritatea caloriilor pentru seara.
Am avut aceeasi problema, mi-a trecut durerea de cap in 3 zile. Acum ma simt extraordinar, plin de energie si nu mai mi-e foame deloc. Stau nemancat si cate 22 de ore.
Hello Radu, vroiam sa te intreb daca iau creatina dimineata “strica” IF . Eu cred ca nu deoarece creatina nu are kcal. Ce parere ai?
Nu strica.
Eu personal evit sa beau/mananc orice are gust (inafara de cafea) in perioada de fasting. Gustul iti poate crea senzatie falsa de foame
Salut Radu.
Este vreo problema daca in perioada de fasting nu consum nimic. Adica fara apa sau cafea.
Salut David,
Da o sa fii destul de deshidratat.
Ok, sunt putin cam nelamurit, cand vin cele doua mese la 12 dimineata si la 8 seara, pot manca orice ?
Da, atata timp cat nu depasesti caloriile (tot trebuie sa fii in deficit) si iti iei destule proteine.
Buna Daca prefer sa nu mananc seara si pun mesele dimineata, e vre-o problema? Adica sa tenunt la mancare dupa ora 4 dupa-amiaza si sa mananc mai mult dimineata…
Hei, daca nu mai mananc dupa ora 4 seara are efect?
io am inceput dieta if de 3 zile si pot spune ca ma antrenez pe stomacu gol si parca mia crescut forta lam criticat pe copilu asta radu da acum imi cer scuze mai convins radule MS Team gasit din greseala pe YouTube.
Salut radu te urmaresc de mult si sunt un fan am si eu o intrebare.
Am 76 de kg 170 25 de ani mananc la 2000 de kcal pe zi cam 80 de grame proteina pe zi fac 5-6 antrenamente pe saptamana cu de 1:30 si 20-40 min cardio hit si lit de vreo 2 luni mam blocat nu am grasime multa dar nu mi se vad abdomenele nu mai pot sa slavesc ai vreun sfat ptr mine Merci
Salut, Coca Cola Zero strica perioada de fasting sau mai bine zis…ii bun la dieta macar? sau orice alte bauturi acidulate daca te incadrezi in deficitul caloric?(Bauturile cu calorii dupa fasting ma refer)
Radu , deci eu am 17 ani , 183 cm si 75 de kg . Azi am inceput sa practic IF si sunt putin nelamurit. Deci eu ca sa ma mentin trebuie sa consum aprox 2086 calorii pe zi . Eu ca sa slabesc va trebui sa consum mai putine calorii decat trebuie sa consum pe zi ? Si as vrea sa-ti mai spun ceva .. De ex maine ma duc la sala si lucrez bicepsu .. Vreau sa fac 3 exercitii a cate 4 serii si 5 repetari ( cu greutati mari ) pt a creste mai bine in masa . Este ok daca fac 5 repetari cu greutati mari ?
ok. doar barbatii citesc articolele de genul??? 🙂 14-16 ore de pauza alimentara..e stilul comun german…cam asa mananca nemtii de regula, si e real!! functioneaza!!! mananca devreme cina si au 14-16 ore de aur–le mai zice si asa– pauza alimentara..doar apa pe cat posibil!! — postul vindeca multe probleme de sanatate…nu doar kilogramele in plus. — noi femeile avem metabolismul usor diferit de al barbatilor….. serara tarziu cina….nu e super ideala 🙂 dar, articolul tau e fff bun oricum!! bravo!! — eu tin de vreo 3 luni varianata a doua…. — 1-2-3 zile de post negru pe saptamana… minim 24 ore…de regula ajung la 30-36 de ore doar apa plata!!! detoxifica ff bine! am dat kg jos…e ok.dar doar pentru cei care pot tine asa ….post negru…doar cu apa plata!!!– nu toata lumea poate din pacate!!! …. si legat de apa….indiferent ce varianta se alege….apa e vitala!! multa multa multa!!!
🙂
Buna Ionela, fiind singura femeie de aici pun si eu o intrebare :))) daca tii acest program de 30-36 de ore nemancata, cand incepi si mananci nu depui mult mai repede ? Mie asa mi se intampla, poate gresesc undeva. Cum mananci dupa cele 36 de ore nemancata? Tii fastingul de 16 / 8 sau faci ceva deosebit ? Si din cate in cate zile faci fastingul acela lung de 36 de ore ? Super multumesc !
Dai un exemplu mai sus.carne vita 200gr.si cartofi 200 gr=600 calorii.proteina.carbohidrati =4 kal./gr.sau?gresesc?200×4.unde gresesc?ca nu mai inteleg nimic.ce i drepteu sunt mai tare de cap.
Habar n-am ce ai scris acolo, dar presupun ca incercai sa calculezi macronutrient*kcal.
Proteine=Carbs=4 kcal per gram, Grasimi=9 kcal per gram.
50*4 + 25*9 + 40*4 = 585 kcal
Cum imi calculez necesarul caloric, pentru a stii sa ma mention sub limita?
Radu am inceput de 2 zile sa fac IF cu doua mese pe zi una la 11:30 și una la 17:00 dar nu prea pot sa mănânc mult la o masa că mă balonez ce sa fac ?. Am 50 kg, 155 cm și 26 ani dar am grăsime pe burta și nu reușesc nicicum sa o dau jos . Te rog ajutama cu niste sfaturi.
Bună ziua , eu mă duc la sală de 5 ori pe săptămână lucrez in general program care cuprinde toate grupele musculare într-un singur antrenament. Trei zile de săptămâna așa și două zile cardio 60 min. Mă duc dimineața 7.30-8.30. as vrea sa slăbesc 5-10 kg, care ar fi programul cel mai bun de masa pe care ar trebui să îl urmez ?
Eu tin If de vreo 9 luni de zile, cu o pauza de 2 luni – in care nu am pus deloc kg, si asta fiind un avantaj. Nu are efect yo yo. Are f multe beneficii asupra organismului! Am dat jos vreo 10 kg si nu am pierdut deloc masa musculara. If este mai mult un stil de viata, nu mai consider o dieta, ci o normalitate!
Esti sigur ca BCAA-URILE? NU RIDICA INSULINA si strica fastingul?PE net in USA asa zic bajetii aia…
ce parere ai de postul negru de 7 zile
Buna! Lumineaza-ma, te rog. Eu am orele de masa stabilite asa: 10-13-16. Dupa 16 nu mak mananc nimic pana a doua zi la ora 10. Se numeste asa intermitent Fasting? E ok?
Salut,am inceput si eu de Vineri de la ora 17,am pornit cu ideea de16 ore,dar pe la 9 dimineata cand trebuia sa mananc mi-am dat seama ca nu mi-e foame si asa am dus-o pana la 24 de ore.Nu a fost greu deloc,dar pe viitor cred ca voi merge pe 16 ore ca fac si sport mult,am si 2 copii si sa nu fie prea mult.
Am vazut ca ai scris de BCAA,am voie sa consum cat fac sport chiar daca sunt in perioada in care nu mananc?
Super fain articol 🙂
Eu merg la sala seara, e ok daca mananc inainte? Si iau shakeul proteic tot inainte. Ca apoi sa ajung acasa, sa fac dus si sa ma culc.
Buna! Poti sa consumi apa cu lamaie, pe langa black coffee, pana la prima masa de la ora 14:00. Impacteaza cu ceva? Multumesc
Buna! Care este cel mai eficient mod de a slabi? Am 1,70 si 82 kg.. as vrea sa slabesc 12 kg. M-ar putea ajuta fasting-ul si ex. fizice?
Buna! Cel mai eficient mod e prin numararea caloriilor. Fastingul si exercitiile fizice pot produce un deficit caloric chiar daca nu calculezi cate calorii mananci, dar dupa un timp probabil apetitul tau se ajusteaza si fara sa-ti dai seama elimini acel deficit caloric. Cel mai eficient e sa iti urmaresti caloriile si in acelasi timp sa faci fasting si ex fizice