Get our FREE Workout App!

Cum să Mănânci și să te Antrenezi Intuitiv

Eu cred că un corp frumos ar trebui să-ți îmbunătățească viața și nu să ți-o controleze. Nu știu dacă ai observat dar strategiile de alimentație și antrenament de pe ThinkEatLift sunt făcute să fie ușor de ținut tocmai pentru ca fitness-ul să poată deveni o parte din viața ta și nu invers.

Scopul final, după părerea mea, e să ajungi la punctul în care mănânci și te antrenezi total intuitiv. Ăsta e punctul în care alimentația corectă și antrenamentele eficiente la sală necesită doar o mică parte din atenția ta conștientă și astfel poți urmări alte obiective importante pentru tine.

În articolul ăsta ai să găsești cele mai bune idei pe care le-am folosit eu până acum pentru alimentația și antrenamentele intuitive.

Ce e Intuiția

Intuiția e abilitatea de a obține cunoaștere fără folosirea logicii sau a rațiunii. E acel sentiment când simți că ști ce să faci dar nu poți explica de ce sau de unde.

Intuiția aplicată în alimentație înseamnă să ști sau să simți cât să mănânci pentru a-ți atinge țelul propus: slăbit, menținere sau creștere musculară fără să te bazezi pe formule sau să numeri caloriile. La sentimentul ăsta se referă oamenii când îți spun să-ți asculți corpul.

Intuiția aplicată în antrenament înseamnă să ști să-ți alegi exercițiile, să simți când ar trebui să te oprești sau să te forțezi, să simți când ești complet recuperat sau mai ai nevoie de odihnă și să ști când ar trebui să nu respecți sau să modifici rutina de antranament pentru a-ți atinge țelul. Atleții profesioniști cu toții au acest simț și știu când pot da sau nu pot da randament maxim sau când trebuie să facă o schimbare în antrenament.

Imaginea de Sine: Cheia Fitness-ului Intuitiv

Acțiunile noastre intuitive asigură realizarea imaginii dominante din minte, de aceea fitness-ul intuitiv e productiv doar dacă ne privim pe sine având corpului pe care vrem să-l obținem și nu cel actual.

Ai observat că majoritatea oamenilor își mențin greutatea actuală mănâncând total intuitiv? Ei știu când ar trebui să se oprească din mâncat ca să nu se îngrașe sau când să mănânce mai mult ca să nu slăbească. Te-ai întrebat vreodată de ce? Răspunsul e că acești oameni se văd pe sine așa cum sunt acum, de aceea acțiunile lor intuitive sunt reglate pentru menținerea corpului actual.

Dacă și tu îți menți greutatea de multă vreme dar ai vrea să slăbești sau să iei masă te rog pune-ți următoarele întrebări: Dacă aș avea corpul pe care-l vreau aș mânca astăzi așa cum o fac acum? Dacă răspunsul e nu înseamnă că deja ți-ai dat seama singur că ceva nu faci bine. Apoi întreabă-te: Cum aș mânca dacă aș avea corpul pe care-l vreau? Odată ce-ți apar răspunsurile în minte, compară-le cu ce faci acum. Astfel, îți vei da seama singur care sunt schimbările pe care trebuie să le faci.

Dacă ne transpunem mental în postura în care am realizat deja ceea ce ne dorim și apoi ne comparăm cu situația noastră actuală, ne dăm seama intuitiv ce schimbări trebuie să facem acum ca să ajungem acolo. Gândirea din perspectiva rezultatului deja obținut ne schimbă automat acțiunile subconștiente.

De ce se întâmplă asta? Uită-te la video-ul de mai jos înainte să treci mai departe:

[youtube id = “SulvJ2FS94U”]

Imaginea de sine funcționează ca un mecanism cibernetic modificând constant acțiunile noastre pentru realizarea țelului propus. Ca și în cazul unei rachete care ajunge pe lună cu mici ajustări de traictorie deși 97% din timp e în afara traseului, noi vom ajunge la imaginea propusă din minte tot cu mici ajustări pe parcurs.

rocket going to moon

Eu cred că dacă cineva își menține în minte imaginea perfect detaliată a modului cum ar vrea să arate, el sau ea va ajunge acolo  indiferent câte greșeli face, pentru că fiecare deviere e corectată până la urmă pentru a atinge țelul propus. Pe de altă parte, dacă cineva își păstrează imaginea de sine actuală, el sau ea va rămâne în situația actuală indiferent câte diete sau programe de antrenament încearcă, pentru că fiecare deviere e corectată până la urmă pentru a atinge țelul propus.

Cunoașterea Principiilor de Bază: Scurtătura către Decizii Corecte

Deși schimbarea imaginii de sine produce cu siguranță rezultatele dorite până la urmă, cunoașterea principiilor de bază în nutriție și antrenament reduce numărul de greșeli pe parcurs și previne pierderea timpului. 

Spre exemplu nu i-aș putea recomanda niciodată unui începător să-și ignore programul de nutriție și antrenament ca să-și asculte corpul. Persoana respectivă probabil nici nu înțelege încă semnalele pe care i le transmite corpul și nici nu știe cum să le răspundă. De aceea, înainte de a fi în stare să te bazezi pe propriile observații cred că e esențial să înveți principiile de bază din nutriție și antrenament.

Cei care sunt mai avansați și înțeleg perfect ce-i aia o calorie, un gram de proteine sau cum se simte deficitul caloric sau în antrenament cum se simte supra-antrenarea sau progresul în forță la exercițiile cheie, sunt mult mai capabili să ia o decizie corectă decât cei care nu înțeleg principiile astea. La început urmarea întocmai a unui sistem gata făcut e foarte benefică pentru că te pregătește pentru perioada în care vei putea lua singur deciziile pentru tine.

Experiența mea (un exemplu)

Cam de 4 luni încoace am început o perioadă de pus masă masă musculară la care am mâncat total intuitiv și e singura de până acum de care am fost mulțumit pentru că am luat doar puțină grăsime deși am crescut 6kg.

În trecut îmi calculam perfect fiecare macro-nutrient pentru că eram obsedat să iau masă fără nici un pic de grăsime dar nu puteam nici cum să cresc în forță la sală pentru că de fapt eu nu mâncam destul. Formulele îmi arătau un număr prea mic de calorii pentru mine dar eu eram prea speriat să încerc să mai adaug mâncare. Care era problema? Imaginea mea de sine era cea prezentă, nu cea la care vream să ajung de aceea nu-mi venea să mănânc și nici nu creșteam în forță sau masă.

În ultimele luni am început să mă vizualizez câteva minute pe zi cu nivelul de dezvoltare musculară pe care-l vreau și ridicând la sală greutățile pe care trebuie să le ridic ca s-ajung acolo. Rezultatul exercițiului ăsta e că am început să-mi dau seama intuitiv când ar trebui să mănânc mai mult sau mai puțin ca să iau masă fără grăsime, am început să am mult mai mare încredere în forța mea la sală și fac mai multe repetări înainte să mă dau bătut. Toate astea pentru că mă întreb: Cât aș mânca eu azi dacă aș avea greutatea și definirea la care vreau să ajung? Cum m-aș antrena dacă aș fi acolo unde vreau? Ce forță ar trebui să am la cutare exercițiu? etc.

Îmi pun câteva întrebări prin care să ajung să mă vizualizez ajuns deja la țelul meu. Apoi privind înapoi din perspectiva aia îmi dau seama ce trebuie făcut.

Concluzie

Orice idee dominantă, plan sau scop ținute în minte prin repetiție de gânduri și aduse în planul emoțional printr-o dorință arzătoare pentru realizarea lor, sunt în final preluate de mintea subconștientă și transpuse în practică prin cele mai logice și naturale căi disponibile.”   – Napoleon Hill, Your Right to be Rich

Ăsta e unul din citatele mele preferate pentru că într-o singură frază cuprinde toată filozofia succesului. Orice imagine menținută în gânduri va fi preluată de mintea subconștientă ajungând să influențeze automat acțiunile corpului spre realizarea acelui scop.

Pentru a putea să te antrenezi și să mănânci intuitiv trebuie să te imaginezi mental în postura în care ai realizat deja ceea ce-ți dorești iar acțiunile tale prezente se vor adapta automat pentru realizarea acelei imagini.

 

*Resurse Suplimentare/Bibliografie: Psiho-Cibernetica de Maxwell Maltz, Born Rich Seminar by Bob Proctor, The Winner’s Image by Bob Proctor, Your Right to be Rich by Napoleon Hill, Homeostasis and Intuitive Eating.

Leave a Comment