Cum faci abdomen cu "pătrăţele" – Part 3: Cum numeri caloriile
[youtube id=”eBFFN4MDBAI”]
În partea 1 şi partea 2, am vorbit despre cum îţi setezi corect dieta şi rutina de antrenament.
Dar să ştii exact câte calorii trebuie să mănânci e inutil dacă nu ştii cum să le numeri din mâncare. Despre asta vorbim în articolul de azi.
Cum calculezi câte calorii sunt în mâncare
Pasul 1 – Nu combina alimentele
Pentru început, fă tot posibilul să mănânci alimente simple, necombinate. Spre exemplu: carne şi orez sau carne şi cartofi sau paste cu ton. Aşa e simplu să măsori exact cât ai mâncat din fiecare. Dacă în schimb mănânci tocaniţă de pui în care ai pus pulpe și aripioare de pui, ulei, ceapă, smântână şi îngroşală de făină cu lapte, cum ai putea ști exact câte calorii are o porție?
Pasul 2 – Măsoară cantitatea
Dacă respecţi pasul 1, o masă o să aibă în general două sau trei elemente, spre exemplu piept de pui, orez şi unt (dacă e orez cu legume, e tot una). Următorul pas e să măsori cantitatea. Aici există două opţiuni: ori măsori după grame ori după volum.
Dacă măsori după grame, o să ai nevoie de un cântar de bucătărie. E cea mai bună metodă și recomand cu tărie să-ţi cumperi unul. Aşa o să poţi măsura uşor şi precis exact ce cantitate dintr-un aliment mananci. Acea cantitate poate fi introdusă apoi într-o aplicație ca să afli câte calorii și macro-nutrienți conține.
Dacă măsori după volum, o să foloseşti unităţi de măsură precum: o lingură, o cană, o palmă, două degete, etc. Nu o să fie la fel de precisă ca şi cântarul dar merge şi aşa. Pentru cei care aleg metoda asta, am făcut o listă cu alimentele de bază măsurate în căni, linguri, etc. În dreptul fiecaruia am scris numărul de calorii şi câte grame de proteine, grăsimi şi carbohidraţi conţine. Găsești lista la finalul ghidului ”Estimarea și Numărarea Caloriilor” pe care poți să-l descarci gratis de aici.
Pasul 3 – Foloseşte o aplicaţie sau un site
Odată ce şti cantitatea de mâncare ori în grame ori în volum, cel mai simplu mod prin care să măsori caloriile şi nutrienţii e să foloseşti o aplicaţie sau un site de calcul al caloriilor. Pentru cei care au smartphone, două aplicaţii bune sunt MyFitnessPal şi MyNetDiary. Iar ca site-uri mie-mi place foarte mult CalorieKing şi Oneden. Oneden e probabil cel mai bun site românesc pentru calcularea caloriilor.
Aplicaţiile sunt de preferat pentru că poţi să-ţi setezi tu limita de calorii zilnică şi pe măsură ce introduci alimente îţi arată cât ai mâncat până acum şi cât ţi-a mai rămas. Poţi chiar să introduci alimente proprii şi să le modifici pe cele existente.
Eu personal folosesc Calculatorul de Calorii.
Măsurarea ochiometrică
După ce ai numărat vreo câteva luni caloriile și macro-nutrienții folosind un cântar sau măsurători pentru volum, vei fi gata să avansezi la măsurarea ochiometrică. Ideal vrei să ajungi în stadiul în care doar te uiți la o porție de mâncare și poți estima destul de precis câte calorii și macro-nutrienți conține. Uite un sistem simplu după care poți măsura macro-nutrenții ochiometric:
- Carne gătită (pasăre, porc, vită, pește, etc.) de mărimea unui smartphone = 25 de grame de proteine (grăsimile conținute diferă în funcție de tipul de carne).
- Un ou = 6 grame proteine, 5 grame grăsimi
- Un fruct (sau o cană de fructe mici) = 20 grame carbohidrați
- Cartofi de mărimea unui pumn strâns = 40 grame carbohidrați
- O cană de orez gătit = 50 grame de carbohidrați
- O felie de pâine medie = 15-20 grame de carbohidrați
- 500 de grame de legume = 25 grame de carbohidrați
- o lingură de ulei = 10-15 grame de grăsimi
- o lingură de unt = 8 grame de grăsimi
Cu timpul ai să-ți dezvolți propriul sistem și ai să-ți faci un ochi de șoim pentru calorii și macro-nutrienți!
Cum să nimereşti gramele de macro-nutrienţi
Proteinele
Proteinele ar trebui să provină din surse animale, deci carne, ouă, brânzeturi. În general 100 de grame de carne are 20g de proteine şi între 2-20 de grame de grăsimi, în funcţie de tip (pui, porc, vită, etc.).
Grăsimile
Grăsimile în general vor veni la pachet cu proteinele animale. Atunci când consumi surse de proteine slabe (pui, curcan, unele tipuri de peşte) o să fie nevoie să adaugi grăsimi pe lângă (ulei, unt, seminţe/nuci, etc).
Carbohidraţii
Pentru carbohidraţi concentrează-te pe “starchy carbs”, deci surse cu amidon (cartofi, orez, paste, cereale) pentru a reface rezervele de glicogen din mușchi consumate la sală. Pe lângă “starchy carbs” poți include o grămadă de legume şi 1-2 fructe pe zi.
Exemple de mese
Să zicem că cineva are de mâncat 2000kcal pe zi din 175g proteine, 55g grăsimi, 200g carbohidrați. El ar putea mânca astfel:
Masa 1
Omletă din 4 ouă întregi și 5 albușuri cu 50g cașcaval 20% grăsime = 55g prot, 30g grăsimi, 500kcal (gătită fără ulei în plus)
Salată de legume de 400g sau de vinete (dar ține minte că fără ulei în plus) = 25g carbo, 100kcal
Total: 55g prot, 30g grăsimi, 25g carbo = 600 kcal
Masa 2
300g piept de pui cântărit crud gătit la pungă (așa cum am vorbit) = 64g prot, 12g grăsimi, 360 kcal
400g cartofi gătiți tot așa la pungă = 8g prot, 80g carbo, 360 kcal
+ 250g mix de legume mexicane/italiene (jumate de pungă mă gândesc) = 7g prot, 20g carbo, 120kcal
Total: 80g prot, 15g grăsimi, 100g carbo, 840 kcal
Masa 3
200g brânză degresată 0% (găsești la supermarket) = 34g prot, 3g carbo, 150 kcal
3 felii medii de pâine = 7g prot, 50g carbo, 250 kcal
+ un bol de legume proaspete
Total: 41g prot, 55g carbo, 400g kcal
Note:
– În exemplele de mai sus, carnea e cântărită crudă. După ce o găteşti, carnea îşi pierde ~30% din greutate dar păstrează cantitatea de proteine şi calorii. Dacă îţi cântăreşti carnea gătită şi o introduci in aplicaţie drept carne crudă o să-ţi arate numere mult mai mici decât in realitate.
– Legumele au foarte puţine calorii (500 de grame au doar ~100 de calorii). Dacă mănânci o salată mică la o masă, poţi să nu o iei în calcul. Dar dacă mănânci 1 kg de legume într-o zi, asta înseamnă 200 de calorii pe puţin şi ar cam trebui să le adaugi la total.
Mai mutle exemple
Dacă vrei mai multe meniuri ca cele de mai sus, am făcut o listă cu 21 de meniuri gustoase și sățioase pe care eu le mănânc regulat. La fiecare ai exact catitățile pe care să le folosești, numerele de proteine, carbs, grăsimi și caloriile. Poți descărca gratis lista prin email de aici.
Motivul pentru care merită să numeri caloriile şi macro-nutrienţii
O greşeală pe care o fac majoritatea oamenilor atunci când vor să slăbească e că-şi interzic mâncărurile preferate sau nesănătoase. Din cauza asta, se supun la un mare stres psihologic şi pofte tocmai pentru că-și spun că n-au voie să mănânce respectivul produs. Simplul gând că nu ai voie să mănânci ceva îți crește pofta și foamea. Şi cum era de aşteptat, la un moment dat voința cedează şi atunci începe îndoparea cu pizza, prăjituri şi altele. Asta e din prima o strategie greşită.
Dar dacă tu îţi numeri caloriile şi macro-nutrienţii, poţi să incluzi în dietă practic ce vrei. Vrei neapărat o felie de tort cu ciocolată? Nici o problemă, o poţi include în program. O felie de tort cu ciocolată are cam 15g de grăsimi şi vreo 50g de carbohidraţi. Atâta timp cât îţi nimereşti macro-nutrienţii, vei obţine aceleaşi rezultate, indiferent ce mănânci.
O poţi transforma într-un stil de viaţă
Faptul că şti că poţi mânca ce vrei elimină orice presiune psihologică legată de dietă. De fapt, în mod natural o să-ți faci baza alimentației din mâncăruri sănătoase şi natuale pentru că sunt mai sățioase și ai să incluzi în moderație ceea ce-ți place atunci când ai poftă. Eu încă îmi plănuiesc deserturile sau mesele copioase şi-mi păstrez calorii special pentru ocazie. Doar aşa pot să mă duc cu frate-mio la pizza festival – mănânci cât poţi, fără să-mi dau peste cap alimentaţia.
Cu timpul ai să înveţi cum să-ţi incluzi în limita de calorii zilnice mâncărurile preferate. Niciodată n-a fost slăbitul atât de uşoar şi satisfăcător.
Vrei exact sistemul de alimentație și antrenament pentru pătrățele și mușchi definiți? Vezi Programul de Definire XO . Aici afli exact ce trebuie să faci și nu e nevoie să citești articole de unul singur.
În partea a patra (şi ultima) vom vorbi despre cum sa-ţi distribui mâncarea pe parcursul unei zile în aşa fel încât să nu-ţi fie deloc foame şi să maximizezi arderea de grăsimi. Nu uita să te abonezi la newsletter ca să fi notificat când apare.
Între timp, dacă ai ratat primele două părţi, le poţi citi aici: Partea I şi Partea II
Nu merge linkul de download pt ghid.
Mersi ca mi-ai zis Adi! Poti descarca ghidul de aici: Estimarea si Numararea Caloriilor
Salut Radu! Stiu ca s-ar putea sa fie lung comment-ul asta dar citeste-l te rog. Mi-am facut cont pe myfitnesspal si am introdus datele (Inaltime : 177cm Greutate : 74 KG , fac programul Insanity de 6 ori pe sapt. + programul PLP [pull-ups ,push-ups ,lunges] si am 15 ani ) Mi-o iesit 2,070 calorii . Basically mi-o dat un deficit de 850 de calorii (cica ar trebui sa dau jos 800 grame pe sapt.) si 61 gr. de proteine pe zi. Acum mi-e frica sa mananc prea putine calorii sau sa pierd masa musculara deoarece eu stiu ca la 74 kg imi trebuie 148 grame de proteine pe zi. Si mi-e foarte frica sa pierd masa musculara =)). Te rog sa-mi raspunzi ca ma dispera treaba asta. O zi buna iti doresc !
Salut Cezar
Da, cu siguranta ai nevoie de mai multe proteine. Formulele din myfitnesspal nu sunt prea bune si iti recomand sa iti calculezi tu macronutrientii si doar apoi sa introduci datele in aplicatie.
Buna Radu,
Ai idee cum sa calculez calculez valoarea calorica ptr lapte de cocos homemade (1 litru de apa, pulpa de la o nuca de cocos, apoi strecurat, pulpa o folosesc separat), la fel ptr laptele de migdale (100 gr migdale, 1 litru de apa, strecurat), le folosesc neindulcite cu seminte de chia. As vrea sa le adaug in tabelul tau excel (calculatorul de calorii), m-am uitat la cele de cumparat insa si la variantele neindulcite am gasit variatii mari de calorii, probabil din cauza procentului de grasime.
Multumesc mult.
Hey Diana!
Hmmm
Cred ca ai putea cantari pulpa inainte sa o amesteci cu apa si apoi sa o cantaresti din nou dupa strecurare. Diferenta de greutate ar trebui sa iti arate cat lapte a lasat pulpa.
Am luat de aici o informatie foarte importanta. Nu stiam sa imi cantaresc mancarea. Aveam dubii, cruda sau gatita. Multumesc frumos,bun articol.
Salut,
Ma confrunt cu diverse nelamuriri dupa citirea mai multor site-uri, in mare parte legate de ce ar trebui sa mananci pentru a reusi cu abdomenul.
Una dintre ele ar fi orezul, cartofii, carbohidratii… Citesc ca ar fi bine sa reduc consumul de amidon, ba apoi ca ar fi bine sa fie. Sau ca orezul nu e prea ok, nu ajuta la reducerea stratului adipos. O concluzie ar fi ca l-as putea inlocui cu quinoa. Mai scump, ce-i drept, dar la fel de mult amidon.
Sau o alta varianta ar fi consumul de legume care au mai putin carbohidrati… fasolea verde si morcovul sunt singurele care imi vin in minte.
Ce parere ai despre linte sau naut ?
Precizare: Am in jur de 1.88m si 77kg, am reusit sa adun ceva masa musculara pe corp, deci aspectul e ok, in ciuda diferentei intre inaltime si kilograme. Ar mai merge cateva kg, dar nu e neaparat necesar.
Ai putea sa ma lamuresti cu ceva alimente ok pentru activarea abdomenului ? In momentul de fata alimentatia mea contine cam urmatoarele:
piept de pui + orez (alb de obicei, dar si brun) (spuneam de sus de cele citite in legatura cu orezul)
Shake din ou crud, banana, lapte, fulgi ovaz, miere.
Oua fierte (aici am vazut ca s-ar recomanda reducerea galbenusului)
Mai intra in diverse combinatii: avocado, telemea de vaca, iaurt grecesc, arahide, nuci, batoane protein R.
Merci!
Salut Paul,
E important cat mananci, si nu ce. Poti obtine abdomen 6 pack mancand numai dulciuri si shake-uri de proteine. Sau poti obtine abdomen mancand numai carne si legume. Sau oua si fructe. Atata timp cat mananci macronutrientii necesari ca sa slabesti si sa-ti mentii masa musculara, rezultatele vor fi cam aceleasi.
Totusi, e important sa ne gandim si la sanatate. Din motivul asta recomand sa mananci o dieta echilibrata (cate un pic de toate practic). Iar din motive etice si protejare a mediului inconjurator iti recomand sa eviti produsele animale.