Get our FREE Workout App!

De ce vreau 6 pack?

“Cum pot să fac abdomen six pack?” e întrebarea pe care Radu mi-a spus că o aude cel mai des din partea celor ce vor să se apuce de sală. “Cum pot să învăț backflip” sau “băiatu, știi să faci backflip?” sunt întrebări pe care le întâlnesc la rândul meu la parkour.

De ce vă spun lucrul ăsta? Pentru că vreau să scot la lumină un aspect prea ușor trecut cu vederea de persoanele care vor să se apuce de o activitate nouă.

În articolul de azi o să citești despre Intenție. Despre lucrurile astea nu ți se vorbește de obicei, pentru că nu sunt neapărat lucruri plăcute la care să te gândești, nu ți s-au spus la școală și probabil nici de către părinți, dar asta nu le face mai puțin importante, ba din contră. Hai să vedem despre ce e vorba.

Trebuie să ne înțelegem de la început asupra unui lucru, intenția și dorința sunt lucruri diferite. Există cazuri în care diferența este evidentă. Politicianul care-ți dă un kilogram de făină înainte de voturi, nu-și dorește cu adevărat să fie prietenul tău, intenționează totuși să-ți câștige votul. Tipul care își dorește să scoată o tipă, la care visează de câteva luni, în oraș la un suc și o savarină, s-ar putea să aibă intenția un pic mai murdară decât dorința în sine.

Există cazuri în care intenția este ascunsă și de individul care o are. De exemplu, o persoana care își dorește să ajute oameni și face tot felul de acte de caritate, de la a da bani la cerșetori, la donații etc. Intenția ei poate fi de fapt să scape de-o vină mai veche (pentru care nu se poate ierta pe ea însăși), că nu și-a ajutat părinții când putea sau știu eu ce… apelează la o metodă de genul prin care ea crede că-și va spăla “păcatele”.

Intenția și fitness-ul

Și ce legătură are asta cu un abdomen 6 pack? Îți voi explica acum.

Există oameni care se apucă de sală sau de parkour, sau de orice alt sport, din dorința de a arăta mai bine și pentru a adopta un stil de viață mai sănătos, sau pentru a-și dezvolta un corp mai puternic, presupun că ăsta e cazul la majoritatea.

Dar este asta adevărata intenție?

Ei bine, de multe ori nu. Pentru multă lume, adevărata intenție este să impresioneze într-un fel sau altul pe cineva, poate fi vorba de o fată, prietenii, societatea, etc. Să impresioneze pentru că așa își vor putea satisface nevoia de apartenență, acceptare, sau vor putea câștiga atenția cuiva. De unde știu asta? Pentru că și eu am fost acolo, și Radu a fost acolo.

Și care-i problema, ai putea întreba tu.

Problema este că în felul ăsta, persoana nu-și conștientizează și îndeplinește adevăratul țel.  El sau ea se transformă într-un ”sclav” care mereu caută să îndeplinească anumite standarde prin orice mijloace posibile și ghici ce, frica de critică, frica de neacceptare, etc. rămâne nerezolvată, pe parcurs transformându-se în ceva mai mare. În fond și la urma urmei, poți să te naști în cea mai liberă țară din lume și la fel de bine tu să fii de fapt un ”sclav” a ceea ce cred alții despre tine și să nu-ți dai niciodată seama de asta.

Dacă ăsta e adevăratul motiv pentru care o persoană face un lucru, atunci înseamnă că ea se va opri și va schimba ce face doar pentru că standardele persoanelor pe care le urmează s-au schimbat.

Impressing-a-Girl

Majoritatea am fost acolo la un moment dat, ideea este să-ți dai seama de lucrul ăsta, cu cât îți dai seama mai repede, cu atât mai bine. Aflându-ți adevăratele intenții vei putea să lucrezi la cauză, la rădăcină și nu să te folosești de sport pentru a fugi de problemă, dar în schimb să te antrenezi pentru frumusețea sportului, să-ți descoperi potențialul, să te dezvolți armonios, fără limite și condiții impuse de păreri și standarde venite din exterior. Nu crezi că ar fi de folos să lucrezi direct la intenție în loc să o urmărești indirect?

Îți recomand această mică investigație înainte să te apuci de sală, sau de orice altă disciplină, ca să te asiguri că adevăratele motive sunt sănătoase ca mai apoi să poți obține și rezultate pe măsură.

Așadar, care-i adevărata ta intenție pentru care vrei să te apuci de sală, sau să faci un abdomen 6pack, sau să înveți un backflip ?

Succes !

 

Despre autor

parkour romania cluj

Alexandru Mare e unul dintre oamenii care m-a influențat cel mai mult, de pe clasa a II-a de când îl cunosc până acum. Inginer de meserie, co-fondator al grupului de parkour Primitive, youtuber și blogger la Ne te quaesiveris extra, Alex nu poate fi definit de nici una dintre activitățile lui. Înțelept din fire, el are multe idei interesante despre viață și cunoașterea de sine și personal aș zice că se specializează pe schimbarea convingerilor oamenilor. Dacă vrei să afli mai multe despre el și idelile lui, dă o fugă pe blogul lui.

~ Radu

Ps. Dacă vrei să afli și părerea mea despre subiectul intenției, vezi video-ul de mai jos:

 

Ce părere ai avut despre articol? Ai conștientizat ceva nou? N-ai înțeles nimic? Lasă-ne un feedback în comentarii.

No Comments

 1. Catalin on October 9, 2015 at 3:39 am

  Salut Radu!
  Am si eu o intrebare.
  Cum se face ca eu la 14-15% grasime corporala mi se pot vedea patratelele c-am slabut dar se vad cele 4. Si cum pot indrepta o problema?
  Am observat de la o vreme ca o parte a pieptului(stanga) e mai mare decat cea dreapta cum pot sa le egalez pe amandoua? Un coleg care face sala de 7 luni mi-a sugerat exercitii la helcometru.

  • Radu Antoniu on October 13, 2015 at 8:01 pm

   Probabil ai disbutia grasimii pe corp destul de uniforma. Asta e bine 🙂

   Cele doua parti se vor egala cu timpul.

Leave a Comment