ȘTIM dar NU Facem. De ce? Și cum putem schimba asta?
Bob Proctor, autor și speaker cunoscut la nivel mondial și cercetător în domeniul potențialului uman a zis o frază care mi-a rămas în cap luni întregi:
Mereu a fost un mister pentru mine cum e posibil să știm ce anume trebuie să facem ca să ne îmbunătățim un anume rezultat și totuși să nu facem nimic. Știm că ne-ar ajuta enorm să citim o oră în fiecare zi în loc să stăm pe facebook, și totuși nu o facem. Știm să punem bani deoparte și totuși nu o facem. Știm să ne purtăm mai frumos cu ceilalți oameni și totuși nu o facem. Știm să ne setăm țeluri și să le vizualizăm în fiecare zi și totuși nu o facem. Și lista continuă mult, mult de tot…
În ultimele luni am vorbit cu zeci de oameni pe site, pe YouTube și pe email și am realizat ceva foarte supărător. Majoritatea oamenilor nu pun în practică ceea ce învață! La început sunt entuziasmați, citesc articole, îmi pun întrebări și îmi trimit update-uri dar după 2-3 săptămâni nu mai aud de la 90% din ei.
Când vine vorba de fitness, ce trebuie să faci e simplu, totul se reduce la disciplină: respectarea unui plan de alimentație, urmarea unei rutine de antrenament și urmărirea progresului. Câteva acțiuni simple care trebuie repetate zilnic și în timp vor duce la un rezultat extraordinar. ORICINE știe să facă lucrurile astea și totuși doar 10-20% reușesc. De ce? Și cum pot ei schimba asta?
În articolul ăsta vei explora câteva idei care te vor ajuta să te cunoști mai bine pe tine însuți și să descoperi de ce îți vine să faci anumite lucruri și de ce nu ai chef de altele.
Micile discipline zilnice – cheia succesului
În seminariile pe care le ținea, Jim Rohn obișnuia să întrebe audiența dacă a auzit de zicala ”Un măr pe zi, ne scapă de doctor” (an apple a day keeps the doctor away). Aproape toată lumea a auzit zicala asta așa că Jim punea apoi o întrebare foarte bună pentru acea audiență inteligentă: Dacă e adevărat?
Ar fi toți oamenii sănătoși acum? Nu. De ce? Pentru că majoritatea oamenilor nu mănâncă un măr pe zi! Dacă succesul ar fi așa de simplu precum repetarea unor discipline simple în fiecare zi, care-i problema?
Problema e că ”Ce e ușor de făcut, e ușor de neglijat”. Succesul și eșecul sunt subtile, pentru că nu se întâmplă peste noapte. Succesul e acumularea efectului a câtorva mici discipline repetate zilnic. Eșecul pe de altă parte e acumularea câtorva mici neglijențe repetate zilnic. Viața înseamnă acumulare și depinde de noi dacă acumulăm discipline sau neglijențe.
E simplu să mergi la sală de 3 ori pe săptămână, dar la fel de simplu e să nu mergi. E simplu să-ți cântărești mâncarea pentru 2-3 luni, dar la fel de simplu e să nu o faci. E simplu să-ți notezi progresul la sală, dar la fel de simplu e să nu o faci.
Cred că asta e capcana în care cad oamenii de care nu mai aud după două săptămâni. Ei neglijează micile discipline zilnice la scurt timp după ce le încep pentru că nu le văd valoarea imediat. Din același motiv ei acceptă neglijențele zilnice pentru că nu le văd efectele negative imediat.
Așadar cred că primul pas spre schimbare e Conștientizarea. Înțelegerea modului cum acțiunile noastre zilnice ne afectează pe termen lung poate fi catalizatorul pentru transformarea comportamentului nostru. Spre exemplu dacă afli că ținerea piciorului pe ambreaj la semafor îl strică în timp, atunci probabil ai scoate mașina din viteză! Sau dacă afli că statul jos toată ziua îți afectează negativ sănătatea, atunci probabil ai face mai multă mișcare. Conștientizarea e primul pas spre schimbarea unui obicei negativ.
Bun, dar asta ne aduce la următorul subiect și anume: De unde vine disciplina pentru a face acțiunile noi, cele pozitive?
Disciplina și Voința
Disciplina înseamnă abilitatea de a-ți da singur o comandă și apoi s-o urmezi. Îți spui singur: Azi vei merge la sală! Azi vei învăța o oră! Azi vei face curat în casă!
Disciplina are doi pași:
1. Cunoașterea comenzii, adică să știi clar ce trebuie să faci.
2. Aplicarea comenzii, adică să faci ceea ce ți-ai spus să faci.
O să le luăm pe rând. De ce e importantă cunoașterea comenzii:
Corpul nu e altceva decât instrumentul minții. Ai observat că orice acțiune pornește de la un gând? Înainte să te-apuci să faci ceva, vezi mai întâi acțiunea ”cu ochii minții”. Apoi imaginea din minte servește drept model pentru acțiunile noastre. Spre exemplu atunci când vrei să ridici un pahar nu zici ”Ok, am să-mi încord tricepsul și am să ridic umărul în așa fel încât mâna să se ridice de pe masă și să se întindă după pahar.” Nu, pur și simplu vezi imaginea cum vrei să ridici paharul și mâna face mișcarea automat.
Dacă nu vezi acțiunea, nu poți s-o faci! Spre exemplu dacă îți spun să iei 3 mingi și să jonglezi, motivul pentru care nu poți e că nu vezi în minte modul cum ar trebui să ți se miște mâinile. Dacă ai vedea, ai putea. Deci primul pas spre disciplină e cunoașterea acțiunilor care trebuiesc făcute pentru a îndeplini un anumit obiectiv. Ăsta e rolul educației.
Aplicarea comenzilor – Voința
Așadar, disciplina depinde în primul rând de cunoașterea comenzii, dar așa cum am zis, nu asta e de obicei problema pentru că majoritatea oamenilor știu ce trebuie să facă (sau pot afla foarte ușor). Provocarea e implementarea acțiunilor pe care știm că trebuie să le facem.
Din fericire psihologia modernă ne arată cum putem face asta. Dacă orice acțiune pornește de la un gând, soluția pentru schimbarea acțiunilor e schimbarea gândurilor. Uite procesul prin care se întâmplă asta:
Asta se cheamă voință. Voința e una dintre facultățile mentale și exprimă abilitatea de a menține un gând sau o imagine în minte, în ciuda distragerilor din exterior.
Ai analizat vreodată senzația de lipsă de chef? Spre exemplu ce simți când nu ai chef să te apuci de un proiect? În primul rând mintea ți-e plină de alte gânduri și alte acțiuni pe care ai vrea să le faci în loc. Când te gândești că trebuie să faci proiectul nici măcar nu te poți imagina făcându-l. Până și gândurile legate de proiect sunt inconfortabile. Bineînțeles că nu poți să-l faci în atitudinea asta mentală. Corpul urmează imaginile din minte iar dacă imaginile nu corespund cu proiectul, nu-l vei face.
Și cum depășești lipsa de chef? Prin aducerea și menținerea în minte a acțiunilor care trebuiesc făcute. La un moment dat după ce ai procastinat 3 ore în sfârșit te pui cu silă să deschizi cartea și să începi să scri. Și atunci se întâmplă ceva foarte interesant. Odată ce ai început acțiunea, din ce în ce mai multe gânduri legate de proiect încep să-ți vină în minte și intri în acea stare creativă în care acțiunile parcă îți vin automat.
Cheia e să începi, să ai primul gând asociat cu acea acțiune. Acel gând poate veni din exterior sau îl poți creea tu din interior.
Spre exemplu în armată poți să nu ai chef să te trezești la 6 dar când vine comandantul și strigă Scularea! imaginea cu tine stând drept îți apare imediat în minte și apoi o aplici. Indiferent ce faci, nu poți să scapi de gândul că trebuie să fii în picioare. Acel gând pentru că-ți rămâne în minte câteva secunde, îți va pune corpul în mișcare spre acea direcție. Ăsta e un fel de disciplină forțată și vine din exterior.
Pe de altă partea, când trebuie să te controlezi pe tine însuți e mai greu pentru că singur trebuie să-ți înlocuiești gândurile curente cu cele necesare îndeplinirii scopului tău. Aici intervine voința, abilitatea de a-ți controla gândurile. În opinia mea e cea mai importantă abilitate pe care o poți dezvolta.
”Omul care învață să intre în posesia propriei minți, poate de asemenea să intre în posesia oricărui alt lucru care i se cuvine.” Andrew Carnegie
Cum îți dezvolți voința
Voința se dezvoltă prin controlarea gândurilor. Controlându-ți gândurile vei învăța să respingi acele gânduri care te îndepărtează de scopul tău și să le înlocuiești cu gânduri care te apropie de țelul tău.
Personal am învățat să fac asta din cartea Sistemul Maestrului de Charles F. Haanel (probabil cea mai extraordinară carte pe care am citit-o până acum). Autorul îți oferă câte un exercițiu mental pe care-l practici în fiecare săptămână, scopul final fiind controlarea completă a gândurilor. În primele săptămâni începi prin a învăța să-ți golești mintea de gândurile aleatorii care ne invadează zilnic iar apoi pe măsură ce progresezi înveți cum să menții imagini complicate în minte și cum să creezi obiecte în imaginația ta.
Îți recomand și ție acest sistem.
Respectarea disciplinelor prin autosugestie
Una dintre cele mai eficiente metode de a-ți menține scopul în minte e autosugestia.
Autosugestia înseamnă să te influențezi singur prin cuvinte sau imagini ca să te îndrepți spre obiectivul dorit. Scopul autosugestiei e să-ți amintească constant ceea ce vrei să realizezi, efectul psihologic fiind impregnarea acelei idei în mintea ta subconștientă atât de adânc încât să o accepte ca un plan sau schiță a vieții tale. Acel plan va ajunge să-ți domine activitățile zilnice și te va duce pas cu pas spre realizarea scopului propus.
Metoda de autosugestie pe care eu ți-o recomand e folosirea unui card de țeluri. Uite un exemplu pentru fitness:
Purtând cardul ăsta cu tine, îți aduci aminte constant ceea ce vrei să realizezi și fiecare mică disciplină pe care o faci în acea direcție are sens. Cardul ar trebui purtat direct în buzunar și nu în portofel pentru că astfel inevitabil îl vei atinge de câteva ori pe zi. Când pleci de acasă îți aduci aminte să-ți iei și scopul cu tine. Când aștepți pe cineva cu mâinile în buzunar simți cardul. Când te întorci acasă și-ți schimbi pantalonii, scoți țelul din buzunar și îl pui pe masă. Țelul te privește mereu în față!
Atingerea cardului îți trezește imaginea mentală a scopului propus. În fiecare zi vei avea un obiectiv clar și vei filtra acțiunile pe care le faci pentru a te duce mai aproape de ce ți-ai propus. Disciplina supremă!
Cardul ar trebui citit cu voce tare de cel puțin 2 ori pe zi. Când citești acest card cu voce tare te imaginezi având deja țelul propus. Deci te gândești la tine însuți ca la un om de succes iar cu timpul, vei fi convins că ești un om de succes.
Poate ți se pare stupidă metoda asta, dar crede-mă nu e stupidă. Eu folosesc un card de țeluri de aproape doi ani și ThinkEatLift, filmulețele pe care le fac și tot ce vezi aici sunt rezultatul acestui card. Acum un an habar n-aveam să folosesc WordPress sau să vorbesc în fața camerei ca să nu mai zic de scris și publicat un curs de fitness sau să am clienți la coaching! Și totuși am făcut lucrurile astea și multe altele. Cine știe unde o să mă ducă în continuare 😀
Încearcă și tu 😉
Transformarea disciplinelor în obiceiuri
La un seminar cineva l-a întrebat pe tipul care prezenta (tipul era multi-milionar în euro) cum îi poate plăcea să se trezească în fiecare zi de la 6, să meargă la alergat și apoi să se apuce de lucru. Tipul care ținea seminarul a zâmbit și a răspuns: Nu-mi place. Dar am luat acele acțiuni care nu-mi plac și le-am transformat în obiceiuri.
Obiceiurile sunt acțiuni pe care le facem fără să mai necesite gândire conștientă sau voință. Cu alte cuvinte, sunt acțiuni pe care le facem pe pilot automat. O disciplină neplăcută repetată de zeci de ori se transformă într-un obicei. Din acel punct în continuare acțiunea nu mai e neplăcută pentru că nu ne mai gândim la ea când o facem.
Nu-i asta o idee extraordinară?
Spre exemplu mie nu-mi place în mod special să-mi cântăresc mâncarea și să o introduc în Calculatorul de Calorii dar am făcut-o de așa de multe ori încât nici nu mă mai gândesc la asta. Nu-mi place să fac ordine în bucătărie după ce mănânc dar nu mă mai gândesc la asta acum, pur și simplu o fac. Nu-mi place să lucrez câteodată, dar deja acțiunea a devenit un obicei.
Neplăcerea disciplinelor e temporară. Ține-te de ele doar 3 săptămâni și apoi vor începe să se transforme în obiceiuri. Din acel punct vei avea un obicei care te va purta spre succes fără ca tu să faci efort conștient.
Concluzie – Partea practică
Dacă ai probleme cu disciplina, să știi că e din cauza vechilor obiceiuri care luptă să nu fie schimbate. E normal. Cheia e să le conștientizezi și apoi să-ți concentrezi toată atenția pe noile discipline până când acestea devin noile tale obiceiuri. Deseori te vei surprinde începând să faci unul dintre obiceiurile tale vechi. Spre exemplu să mergi la frigider și să-ți iei un șnițel pe o felie de pâine și în timp ce-l duci la gură să-ți aduci aminte că nu l-ai cântărit. În momentul ăla e important să nu hrănești obiceiul vechi apucându-te să mănânci, ci să mergi înapoi la bucătărie și să cântărești mâncarea.
Modul cum rămâi concentrat pe disciplinele tale e prin autosugestie. Citind cardul de țeluri de cel puțin două ori pe zi, îți aduci aminte care e scopul tău și-ți întărești motivația de a continua să faci ceea ce trebuie făcut.
În scurt timp vei observa o schimbare radicală în comportamentul tău iar rezultatele tale vor reflecta noile tale discipline!
Ce părere ai avut despre ideile din articol? Ai ceva de adăugat? Ai întrebări sau feedback? Lasă un comentariu mai jos!
Bibliografie: Psiho-Cibernetica de Maxwell Maltz, You Were Born Rich Seminar de Bob Proctor, The Winner’s Image de Bob Proctor, The Law of Success de Napoleon Hill, Best Life Ever de Jim Rohn, Sistemul Maestrului de Charles F. Haanel