Exerciții cardio informale
Am tot spus în alte articole sau video-uri că exercițiile cardio intense sau moderate nu sunt o idee bună atunci când ești în deficit caloric. Atunci ce să faci în loc? Simplu: exerciții cardio de intensitate scăzută. Asta înseamnă orice de la mers pe jos, la grădinărit, la făcut curat prin casă – orice arde calorii. Pentru genul ăsta de activități nu trebuie să mergi la sală, din cauza asta eu le numesc exerciții cardio informale.
Exercițiile cardio informale se recomandă în special celor care sunt deja mai slabi de 10% grăsime (pentru femei 20%) pentru că ei vor avea abilități de recuperare limitate. Dacă ai multă grăsime de dat jos, poți să faci cardio mai intens și mai mult fără efecte negative. Citește mai multe despre asta în articolul Cardio pentru Slăbit: Reguli Generale.
De ce cardio la intensitate scăzută?
1. Exercițiile la intensitate scăzută nu stresează Sistemul Nervos Central (SNC)
Sistemul Nervos Central e responsabil cu coordonarea fibrelor musculare când ridici greutăți, deci de forța maximă pe care o dezvoltă mușchiul când e contractat. Exercițiile cardio moderate sau intense epuizează sistemul nervos central. Astfel când mergi la sală următoarea zi, mușchii nu mai primesc semnalul să ridice la capacitatea maximă. Dacă mușchii nu ridică la capacitate maximă, consecința e pierdere musculară. Asta vrei?
Atunci când slăbești scopul tău la sală e să nu pierzi și masa musculară odată cu grăsimea. Asta înseamnă să nu pierzi deloc din forță. Sistemul nervos central e responsabil în mare parte de forța și performanța ta la sală deci are sens să-l ”păstrezi” pentru antrenamentele cu greutăți, nu să-l ”consumi” pe cardio. Exercițiile cardio intense (de ex. sprinturi sau HIIT) sunt foarte stresante pentru SNC, de aceea ar trebui evitate la deficit caloric.
Exercițiile cardio de intensitate scăzută (spre exemplu mersul) nu stresează SNC dar ard calorii în plus. În zilele de odihnă poți să faci cardio informal timp de 45-60 de minute fără să experimentezi pierderi în forță la sală.
2. Exercițiile cardio intense și moderate deteriorează fibrele musculare – deci necesită reparare și recuperare
Dacă adaugi 2-3 zile de cardio intens pe săptămână e aproape ca și cum ai adăuga 2-3 ședințe de sală. Ți se pare o idee bună să ai 5-6 antrenamente pe săptămână care necesită nutrienți pentru recuperare atunci când tu ești deficitar în nutrienți? Dacă faci asta pierderea musculară și din performanță e inevitabilă. Indiferent de nivelul de experiență, nimeni nu ar trebui să meargă la sală de mai mult de 3 ori pe săptămână atunci când slăbesc. Un deficit caloric înseamnă și un deficit în recuperare. Păstrează potențialul de recuperare pentru exercițiile de forță nu pentru cardio.
Concluzie
În concluzie, dacă anduranța fizică nu e prioritară pentru tine și vrei doar să slăbești și si-ți păstrezi mușchii, evită să faci cardio moderat sau intens atunci când ești la deficit caloric. Păstrează asta pentru altă dată când mănânci bine și abilitatea ta de recuperare e bună. Pentru moment, fă exerciții cardio informale. Mergi mai mult pe jos, plimbă câinele vecinului, ajută-l pe bunicu la fân, văruiește casa, etc. Fă orice activitate ușoară care consumă calorii dar nu interferează cu performanța ta la sală. Dacă vrei să arzi și mai multe grăsimi, fă-le pe stomacul gol dimineața.
Care e forma ta preferată de cardio? Te-ai gândit vreodată să arzi calorii doar prin activitățile zilnice? Ai ceva de adăugat? Lasă un comentariu mai jos!
Salut , iti citesc toate articolele . foarte utile . Fac antrenament la sala de 3 ori pe saptamana ,pentru slabit momentan si desigur ceva muschi .Am o intrebare : Care ar fi timpul ideal la sala pentru exercitile cardio ? la sala mereu am acelasi program , 90 minute din care 25 min cardio si restu program full body . este ok aceste 25 min cardio odata la 3 zile ? mersi .