Succes pe Autopilot: Imaginea de sine (Partea 1)
În această serie de articole vei afla un concept pe care fiecare om interesat de dezvoltare ar trebui să-l înțeleagă. Vei descoperi de ce îți vine să faci anumite lucruri și de ce nu ai chef să faci alte lucruri. Vei descoperi de ce nu reușești să-ți schimbi anumite obiceiuri sau de ce nu poți să faci o schimbare pe termen lung. Aici vom vorbi despre țeluri legate de fitness.
Înainte de toate vreau să vă dau sursele din care am informația pentru ca să o puteți verifica sau să puteți aprofunda subiectul: Psiho-cibernetica de Maxwell Maltz, The Winner’s Image de Bob Proctor, You Were Born Rich seminar de Bob Proctor, the Law of Success de Napoleon Hill. Tot ce e scris aici se bazează pe munca lor.
Probabil va fi nevoie să citești articolul de mai multe ori până când vei înțelege complet informația. Dar merită, crede-mă. Vei afla în sfârșit cum să-ți schimbi permanent obiceiurile sau personalitatea pentru a deveni persoana care vrei să devi.
Ce e imaginea de sine
Imaginea de sine înseamnă modul cum te vezi pe tine însuți în imaginația ta. E ceea ce consideri adevărat despre tine și ceea ce te înconjoară.
Spre exemplu când cineva spune ”Eu nu sunt un om foarte sociabil” sau ”Eu mă îngraș repede dacă mănânc seara” sau ”Îmi vine greu să mă concentrez dimineața” – acea persoană îți exprimă ceva ce consideră adevărat despre sine. Imaginea de sine e formată din toate convingerile de genul ăsta la un loc.
Modul cum ne vedem pe noi înșine se bazează pe informația pe care o credem adevărată despre noi. E important să înțelegem asta pentru că mulți oameni au o imagine de sine falsă pentru că au informație falsă și negativă despre ei înșiși.
Cum imaginea de sine îți influențează viața
În cartea Psiho-Cibernetica, dr. Maxwell Maltz propune că imaginea de sine ne controlează comportamentul și deciziile precum un mecanism cibernetic. Fraza asta probabil nu are sens acum, dar continuă să citești și vei înțelege la ce se referă.
Un mecanism cibernetic e unul care ajustează o multitudine de factori în așa fel încât să producă rezultatul stabilit. Macanismul funcționează măsurând devierea de la țelul stabilit și face constant mici ajustări pentru a asigura îndeplinirea țelului. Dă-mi voie să-ți dau câteva exemple:
Exemplu macanism cibernetic #1 – Un termostat
Termostatul care controlează centrala termică e probabil cel mai simplu de înțeles mecanism cibernetic. La sala de fitness unde merg eu au pe perete un termostat setat să mențină temperatura la 21 de grade Celsius:
Pe perioada iernii când afară e frig, temperatura din sală scade treptat și ajunge la 19°C. În momentul acela termostatul detectează devierea de la țelul propus și pornește căldura până când temperatura ajunge din nou la 21°C. Apoi, închide centrala automat.
Pe perioada verii când afară e cald, temperatura din sală crește după-amiaza și ajunge până la 23°C. În momentul acela termostatul detectează devierea de la țelul propus și pornește aerul condiționat până când temperatura ajunge din nou la 21°C. Apoi, oprește ventilația automat.
După cum vezi termostatul ajustează încălzirea sau ventilația în așa fel încât să mențină temperatura la 21°C. Și totul se întâmplă automat. Ăsta e un mecanism cibernetic.
Exemplu macanism cibernetic #2 – Pilotul automat
Cibernetica a fost inventată în al doilea război mondial pentru rachetele care se ghidau după căldură. Ulterior mecanismul a fost adaptat pentru pilotul automat din avioane și din rachetele spațiale.
O rachetă sau un avion pe pilot automat mențin direcția de zbor corectă făcând constant mici ajustări de traictorie. De fapt, o rachetă care zboară spre lună are o direcție greșită de zbor 97% din timp. Ea ajunge pe lună mergând în zig-zag.
Imediat ce pilotul automat detectează o deviere majoră de la linia stabilită de zbor, motorul și flapsurile sunt ajustate în așa fel încât racheta să se întoarcă pe traseul stabilit. Totul se întâmplă automat. Pilotul automat e un mecanism cibernetic.
Exemplu macanism cibernetic #3 – Imaginea de sine: un om supraponderal
Și noi avem un mecanism cibernetic în noi – imaginea de sine.
Cum aici vorbim despre fitness hai să luăm exemplu pe cineva care vrea să slăbească. Să zicem că un tip cântărește 100kg și are multă grăsime. În mintea lui el se vede gras (normal nu zice asta nimănui dar așa se vede pe sine), e convins că e pofticios și că nu are voință puternică și zice de multe ori că se simte obosit și că nu are energie să facă sport.
Poți să-ți imaginezi genul ăsta de persoană? Cred că da. Uite cum arată imaginea lui de sine:
La un moment dat persoana devine îndeajuns de nemulțumită de modul cum arată încât decide să se apuce de o dietă de slăbit. Să zicem că alege o dietă care chiar funcționează, face alegeri alimentare mai bune, menține un deficit de calorii și slăbește 6kg în trei săptămâni și scade 6cm din talie.
Lucrurile merg perfect până acum, dar știm cu toții că pe-aici se blochează majoritatea oamenilor. Dar de ce?
Trebuie să-l întrebi doar cum se vede pe sine vara viitoare la plajă. Dacă persoana încă se imaginează pe sine grasă, purtând aceleași haine, mâncând în același locuri, având aceleași obiceiuri – asta ne arată că imaginea de sine e aceeași ca la 100kg. În subconștient el nu se așteaptă cu adevărat să slăbească. Iar imaginea de sine fiind un mecanism cibernetic începe să corecteze devierea de la ”țelul propus” influențând comportamentul persoanei.
Imediat ce oamenii deviază de la imaginea de sine, mecanismul încearcă să-i aducă înapoi la normal.
Prima metodă prin care programarea din subconștient încearcă să ne aducă înapoi la comportamentul din trecut e vocea rațiunii. Noi începem să găsim tot felul de motive pentru care nu putem continua schimbarea. Spre exemplu: ”Hmm, deja arăt prea mic și chiar dacă sunt mai gras mie îmi place să fiu solid. Ar trebui să mă opresc din slăbit” sau ”Trebuie să-mi schimb toate hainele dupaia, mai bine nu mai slăbesc” sau ”E prea scumpă mâncarea sănătoasă și oricum nu am timp să gătesc”. Toate argumentele astea par logice în prima fază dar dacă le analizezi vei vedea că sunt rezultatul faptului că noile acțiuni ale noastre nu sunt aliniate cu imaginea de sine.
Acum apare neglijența. Noi începem să zicem: ”Azi nu mai respect dieta, fac o excepție.” sau ”Nu cred că o să conteaze dacă mănânc crenvuștii ăștia.” sau ”Nu mai cântăresc mâncarea azi, lasă că e destul de precis și așa.” Drept urmare nu mai ținem de dietă, ba mai mult, putem chiar să începem să creștem în greutate.
Totuși, pentru unii oameni, vocea rațiunii nu e de-ajuns ca să-i facă să renunțe la noul lor țel. Ei își doresc mult schimbarea la început. Dar pe măsură ce continuă dieta, începe să le pară rău că nu mai pot mânca fast-food, cipsuri, dulciuri ca înainte sau nu mai pot bea bere în fiecare zi și încep să se îndoiască dacă într-adevăr merită efortul. O parte din ei le spune să continue iar o altă parte să renunțe. Conflictele interioare pot fi îndeajuns de puternice încât persoana la un moment dat cedează psihic și se apucă să se îndoape doar de ciudă și nu pentru că îi e poftă sau foame. Poate ți se pare incredibil dar se întâmplă asta în fiecare zi. Eu am făcut-o de atâtea ori.
Rezultatul final în exemplul nostru e că tipul ajunge înapoi la 100kg după câteva săptămâni sau luni. De ce? Orice transformare fizică care nu e însoțită de schimbarea imaginii de sine, e temporară. Dacă cineva își păstrează imaginea de sine actuală, el sau ea va rămâne în situația actuală indiferent câte diete sau programe de antrenament încearcă, pentru că fiecare deviere e corectată până la urmă pentru a atinge țelul propus.
Exemplu macanism cibernetic #4 – Imaginea de sine: Abdomen 6 pack
Dar imaginea de sine poate fi și pozitivă iar în acest caz te împiedică să ai rezultate slabe. Spre exemplu am un prieten care are abdomen 6 pack de mai bine de 5 ani și pentru el asta e normalitatea. Lui nu-i vine să mănânce mult nici la perioada de pus masă pentru că asta ar însemna să ia și ceva grăsime și în subconștientul lui asta e inacceptabil.
Dar câteodată devine frustrat că ia prea încet în greutate și se apucă și mănâncă mult timp de două-trei săptămâni și pune și ceva grăsime pe abdomen. Când vede că se îngrașă, automat simte nevoia să slăbească și o face inconștient. După alte două-trei săptămâni are din nou 6 pack ca de obicei.
În cazul lui grăsimea pe abdomen înseamnă o deviere de la țelul propus iar comportamentul lui e corectat imediat.
Nu e ăsta un mecanism minunat de înțeles?
După ce a studiat conceptul imaginii personale o viață întreagă, dr. Maxwell Maltz a spus:
”O ființă umană întotdeauna acționează, simte și înfăptuiește conform cu ceea ce-și imaginează că e adevărat despre sine și ceea ce-l înconjoară. Imaginea de sine reprezintă zona posibilului. Un om nu poate ajunge mai multe decât se poate imagina.”
William James, părintele psihologiei moderne a spus:
”Cea mai importantă descoperire psihologică a generației noastre e că oamenii își pot schimba viața schimbându-și atitudinea mentală.”
Așadar, cum te vezi pe tine însuți în 3 luni? Te aștepți să ai succes cu noul plan de alimentație și antrenament? Te vezi având alte obiceiuri și poate purtând alte mărimi la haine?
Pentru că îți garantez că vei obține exact ceea ce te aștepți să obții. În final vei deveni așa cum te vezi în imaginația ta.
Citește în continuare partea a doua pentru a afla cum se formează imaginea de sine și cum o poți schimba pe cea curentă.
E foarte interesant dar eu cred ca totul tine de ambiție și în ideea de a reuși ceea ce ti-ai propus indiferent de durata antrenamentului. Eu sunt de părere ca nu trebuie sa renunți ci sa Îți atingi obiectivul forma fizica la care vrei sa ajungi. Nu zic ca e ușor dar meritasa încerci și sa perseverezi. Oricum sfaturile ale sunt super bune iar exercițiile nu sunt chiar atât de grele deci e super
Radu, mi se pare absolut geniala abordarea asta a psihicului uman, a imaginii de sine pentru ca m-am recunoscut perfect si nu doar pe mine, ci si pe cei din jurul meu. Iti multumesc ca vorbesti si despre ce se petrece in mintea unui om pentru ca asta este puctul 0 si mai ales iti multumesc pentru ca acum, fiind mai constienta de mine insami, sunt cu un pas mai aproape de reusita.
Sa ai spor in toate lucrurile grozave pe care incerci sa le faci!
Mersi mult Andreea! Da, asa e.
Mult succes si tie!
DA, eu cred ca aceste sfaturi sunt folositoare iar eu am NEVOIE sa le tot citesc pentru ca ma regasesc!! CRED ca noi cei GRASI aici gresim: IN GANDIRE!! Iti MULTUMESC pentru articol!!
Ai mare dreptate!
Foarte interesant si impresionant. In primul rand nici nu imi pot inchipui cat de mult muncesti pentru toate aceste articole pe care le faci pentru noi toti. In al doilea rand informatia pe care ne-o oferi este de mare folos si foarte complexa, toate acestea fiind confirmate mai ales de studiile si cercetarile pe care le faci de pe site-uri foarte bune si de calitate ( dar si de modul tau de viata si gandire ). In al treilea rand si ultimul as vrea sa iti multumesc personal deoarece toate articolele si vidioclipurile tale m-au inspirat si ma inspira in continuare, mi-au schimbat perspectiva si mi-am dat seama de anumite lucruri. Succes pe viitor si sa continui tot asa. You’re awesome!!! 😉
Mersi mult Elisabeta !
Ma bucur mult sa aud ca te ajuta informatia 😀
Salut Radu , aceste articole sunt atat de bune incat nu credeam ca cineva care detine asa informatii ar vrea sa le impartaseasca si cu alcineva , dar sunt si oameni adevarati pe pamant..am stat , am citit de nenumarate ori si iti apreciez munca , studiul , efortul pe care il faci..faci o treaba excelenta …
Mersi ca iti faci timp sa trimiti in fiecare zi emailuri ..aceasta cu imaginea de sine mi se pare un studiu total deosebit care ma ajuta sa imi ideplinesc obiectivele…
Esti tare….faci o treaba faina , numai bine in continuare salutare 🙂
Mersi mult Mirel!
Ma bucur ca te ajuta ce scriu 😀
Buna Radu, am citit articolul asta si mi se pare de-a dreptul genial. Mi-a adus aminte de un film pe care l-am vizionat, “Secretul” in care la fel se vorbeste despre ideea ca “suntem ceea ce gandim”. Apreciez mult efortul pe care il depui ca sa informezi oamenii si pentru ca trimiti emailuri in fiecare zi. Citind mai multe articole de pe ThinkEatLift am aflat atatea lucruri noi, pe care nu le-am aflat cat timp faceam sala si pe care nici unul dintre instructorii fitness nu s-au obosit sa le spuna. Cu ajutorul tau sunt pe drumul cel bun pentru a-mi atinge scopul. Mersi mult si succes in continuare in tot ceea ce faci!
Ma bucur sa aud asta Evelina! Mult succes!
Buna Radu. Iti multumesc pentru informati. Nu sunt o persoana grasa stiu asta dar eu tot grasa ma simt din cauza ca am picoarele mai grasane … chiar aseara am citit din intamplare niste articole si am descoperit de fapt ca am umerii mai mari decat soldurile… eu eram convinsa ca e invers.. ce eronie…eu mai am mult de muncit la imaginea de sine…nu am problema ce cei din jur , ci eu cu mine in fata oglinzi… Iti multumesc din nou si te apreciezi pentru ceea ce faci. Succes.
Inteleg Magda. Fii consecventa si ai sa ajungi unde-ti doresti.
Mult succes iti doresc!
eu cel mai tare ma conectez cu informatiile tale cand vad ca ai surse academice si documentare ca la carte. esti un geniu altruist, radu, cu tot ce faci tu pe-aici! <3 <3 have a great one!
Mersi mult Patt! Ma bucur ca te ajuta informatia !
Merci mult radu