Get our FREE Workout App!

Succes pe Autopilot: Schimbarea Imaginii de Sine (Partea 3)

În primele două articole am vorbit despre ce este imaginea de sine, cum ne afectează viața și rezultatele și cum se creează acea imagine. Informația din acele articole e vitală, deci asigură-te că le citești înainte să treci mai departe.

În articolul de azi ai să afli cum să-ți schimbi obiceiurile și imaginea de sine. E un articol lung, complex și conține informație foarte valoroasă. Dacă nu ai 20-30 de minute la dispoziție în care să te concentrezi, citește-l mai târziu.

Ok, hai să începem.

Cum schimbi imaginea de sine

Primul pas în orice schimbare e CONȘTIENTIZAREA.

Pentru a ne putea schimba pe noi înșine trebuie întâi să înțelegem că o putem face. Trebuie să conștientizăm că ceea ce considerăm adevărat despre noi înșine nu sunt decât convingeri.

Iar atunci când ne dăm seama că nu suntem covingerile noastre, ne dăm seama că le putem schimba și putem deveni cine vrem să fim.

”Dorința de a face se naște din cunoașterea că putem face.” James Allen

Al doilea pas e DECIZIA și VIZUALIZAREA.

Acum știm că ne putem schimba și e timpul să decidem cum vrem să devenim, imaginându-ne în acea postură. Acest procedeu se mai numește și setare de țeluri.

Tu cum ți-ai dori să fi?

Nu sări repede peste întrebarea asta ci gândește-te puțin. Ok, nu-ți place situația curentă dar cum ai vrea să fie atunci? Ce ai schimba?

Imaginează-ți că iese duhul din lampă și-ți dă doar 5 secunde să-i spui exact ce-ți dorești. Ai ști ce să-i răspunzi?

Principalul motiv pentru care oamenii nu obțin ce vor în viață e pentru că nu definesc exact ce vor. Și dacă nu au un scop către care să se îndrepte, rămân așa cum sunt acum. Deci trebuie să decidem clar unde vrem să ajungem.

După decizie, urmează vizualizarea. În cazul nostru, acum că ști cum vrei să arate corpul tău, e timpul e să te vizualizezi având acel corp în viața de zi cu zi.

Ce și cât mănânci în acea viziune? Ce mărime porți la haine? Unde ieși în oraș? Cum te privesc fetele? Cum te simți? Ce forță ai? Care e rutina ta zilnică? Cum te privesc oamenii când mergi la plajă? – Astea sunt doar câteva din întrebările care te ajută să vizualizezi corpul dorit ca și cum l-ai avea deja.

Acum urmează partea importantă:

După ce ai creat imaginea perfectă în imaginația ta, compar-o cu situația ta actuală. Când faci asta, vei vedea singur diferențele care trebuiesc făcute.

Nu e asta o idee fenomenală?

Poți să-ți dai seama singur dacă faci ceva corect sau nu. Tu cel din imaginația ta ar face ceea ce faci tu astăzi? Dacă da, atunci probabil te îndrepți în direcția bună. Dacă nu, atunci îți dai seama singur că trebuie să schimbi ceva.

Spre exemplu dacă ai burtă atunci întreabă-te dacă tu cel din imaginația ta ar mânca ce mănânci tu astăzi și dacă ar avea aceleași obiceiuri. Răspunsul probabil va fi nu. Dacă ești foarte slab atunci întreabă-te dacă cel din imaginația ta ar ridica aceleași greutăți pe care le ridici tu astăzi. Răspunsul probabil e nu. Acum ști clar că trebuie să schimbi ceva și de multe ori îți dai seama și ce trebuie să schimbi.

Deci fă-ți o imagine clară în minte a omului care vrei să devi.

Urmează apoi EDUCAȚIA & ACȚIUNEA

Acum că țelul e clar în minte probabil îți vei da seama că nu ști cum să ajungi acolo. Asta e normal. Nici o persoană nu a știut vreodată cum să îndeplinească un țel până când l-a îndeplinit.

Mai citește o dată ultima frază.

Imaginea din mintea ta funcționează ca un mecanism cibernetic și te îndreptă pas cu pas spre realizarea ei. Vei vedea că vrei să începi să studiezi informații care te ajută să te apropii mai mult de viziunea ta. Vei vedea că începi să-ți alegi acțiunile în așa fel încât să te apropie de viziunea ta. Vei vedea că faci decizii care te duc mai aproape de viziunea ta. Și toate se întâmplă subconștient.

rocket going to moon

Tu vei fi ca și racheta de mai sus. Vei avea o destinație clară dar o vei atinge mergând în zig-zag. Imaginea de sine te va ghida acolo, dar nu ști exact cum.

Acțiunile noastre sunt rezultatul unor imagini mentale. Acțiunea e un efect al modului cum gândim. Dacă schimbi gândirea, acțiunile se vor schimba automat.

Ghidul pentru schimbarea Imaginii de sine

Convingerile din Subconștient se schimbă prin REPETIȚIE & EMOȚIE

Cu timpul, pe măsură ce repeți în minte acele imagini și aplici noile discipline vei vedea că treptat ajungi omul care-ți doreai să devi. Modul cum te privești pe tine însuți și convingerile pe care le ai despre tine vei vedea că sunt complet diferite.

Ține minte că subconștientul nu face diferența dintre experiențele imaginate și cele reale. Dar pentru ca noile idei și convingeri să fie acceptate de subconștient, trebuie să le repeți des. Constant trebuie să-ți readuci aminte de omul care vrei să devi și să te comporți ca el. Uite ce îți recomand să faci:

1. Card de Țeluri

Cred că cel mai simplu mod de a-ți schimba convingerile e să-ți faci un card de țeluri.

goal card 2

Ăsta e cardul meu de țeluri (am acoperit care e țelul meu pentru că nu cred că ar trebui să-l știe altcineva înafară de mine). E metoda prin care eu îmi aduc mereu aminte de omul care vreau să devin și de lucrurile pe care vreau să le realizez. Mă ține pe drumul pe cel bun.

În prima fază nu voiam să postez poza asta pentru că am observat că-mi face rău să vorbesc despre ce vreau să fac. Și nici ție nu-ți recomand să vorbești despre ceea ce vrei să faci, prima dată fă-o. Totuși, m-am gândit că ar fi folositor să-ți dau un exemplu real.

Scrie pe acel card la timpul prezent cel mai mare țel al tău – în cazul nostru țelul tău în fitness. Motivul pentru care scri la prezent este că atunci când îl citești vrei să te gândești la țelul tău cu atitudinea mentală că deja l-ai îndeplinit. Dacă îl scri la timpul viitor, țelul tău va fi mereu în viitor. E important să scri și ce vei da la schimb pentru țelul tău – acțiune, studiu, efort, disciplină etc. Poți pune și ceva poze cu lucruri sau oameni care te inspiră – așa cum am făcut eu. Apoi, poartă cardul cu tine în buzunar oriunde mergi. Poartă-l direct în buzunar nu îl portofel pentru că de fiecare dată când îl vei atinge te vei gândi la țelul tău și cu timpul te vei îndrepta inconștient spre acel țel. Citește cardul cu voce tare de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara.

Când citești acest card cu voce tare te imaginezi având deja țelul propus. Deci te gândești la tine însuți ca la un om de succes iar cu timpul, vei fi convins că ești un om de succes.

Poate ți se pare stupid, dar crede-mă nu e stupid. Spre exemplu cardul meu din poză e mai vechi decât site-ul ThinkEatLift. De fapt, ThinkEatLift, filmulețele pe care le fac și tot ce vezi aici sunt rezultatul acestui card. Acum un an habar n-aveam să folosesc WordPress sau să vorbesc în fața camerei ca să nu mai zic de scris și publicat un curs de fitness… Și totuși am făcut lucrurile astea și multe altele. Cine știe unde o să mă ducă în continuare 😀

Fă-ți și tu un card în care descri la momentul prezent corpul pe care-l vrei sau țelul tău cel mai important, poartă-l cu tine oriunde mergi, citește-l de câteva ori pe zi și vezi ce se întâmplă.

2. Vizualizare 5-10 minute în fiecare zi

Pe lângă cardul de țeluri îți recomand să-ți iei 5-10 minute zilnic și să-ți imaginezi scopul tău ca deja împlinit. Dacă vrei un corp fain, imaginează-ți că-l ai și faci o activitate zilmică – precum plimbat pe plajă, mers la cumpărături de haine, dansat la un festival, baie într-nu Jacuzzi, mers la sală, etc. Important e să te vezi pe tine având ceea ce-ți dorești.

Dacă ne transpunem mental în postura în care am realizat deja ceea ce ne dorim și apoi ne comparăm cu situația noastră actuală, ne dăm seama intuitiv ce schimbări trebuie să facem acum ca să ajungem acolo. Gândirea din perspectiva rezultatului deja obținut ne schimbă automat acțiunile subconștiente.

Napoleon Hill

Asta e formula succesului.   Uite-o mai jos reprezentată grafic:
output_DVgPZc22 
 

Renunță la cine ești, pentru a putea deveni cine vrei să fi

”Secretul schimbării nu e lupta cu vechiul, ci îngrijirea noului.”  Socrate

Ști care va fi principala ta provocare în perioada asta? Nu să faci lucruri noi, asta e simplu. Ci să renunți la obiceiurile vechi și la convingerile tale. Să renunți la unele convingeri pe care le consideri o parte din identitatea ta.

Spre exemplu dacă cineva care se consideră sensibil ar deveni puternic asta ar contrazice însăși identitatea sa. Dacă acel om face lucruri de oameni puternici cu atitudinea mentală că e sensibil, va vedea că nu va ajunge niciodată puternic. El se va simți slab, încercând încontinuu să devină puternic. Parcă nu ajunge niciodată la țelul lui.

Un alt exemplu sunt oamenii care mănâncă sănătos pentru că le e frică să nu fie bolnavi. Parcă tot încearcă să trateze o boală care nu mai trece, niciodată nu sunt cu adevărat sănătoși. Ai observat că oamenii obsedați de sănătate sunt în general cei care au cele mai multe probleme? De ce? Din cauză că ei abordează sănătatea cu atitudinea de boală. Ei nu se consideră niciodată complet sănătoși, tot timpul trebuie să prevină ceva.

Normal, atâta timp cât ai sentimentul de boală, ea va fi acolo. Atâta timp cât ai sentimentul de slăbiciune, ea va fi acolo. Atâta timp cât ai sentimentul de frustrare că nu poți să slăbești, nu vei putea să slăbești. Atâta timp cât ești frustrat că nu poți să iei masă musculară, o să fii frustrat că nu poți să iei masă musculară. Asta e identitatea ta, asta te aștepți să primești – renunță la ea.

Renunță la cine ești, pentru a putea deveni cine vrei să fi. Nu te mai identifica cu situația ta curentă, creează alta nouă în mintea ta și apoi trăiește-o. Poți să o faci pas cu pas, așa o fac majoritatea oamenilor sau poți să te schimbi peste noapte pentru că te poți comporta cum vrei și să fi cine vrei.

Mulți oameni vor să-și transforme corpul ca aibă stilul de viață de acum, dar asta e imposibil. St

Resurse Suplimentare/Bibliografie: Psiho-Cibernetica de Maxwell Maltz, You Were Born Rich Seminar de Bob Proctor, The Winner’s Image de Bob Proctor

Ai avut vre-un moment ”Aha!” citind acest articol? Dacă da, care a fost? Ai ceva feedback? Ne auzim în comentarii.

No Comments

 1. Springsteen on March 25, 2015 at 6:16 pm

  Interessant articolul multumesc

 2. adelina on October 30, 2015 at 10:47 am

  Bună Radu!
  Foarte bun articolul în totalitate chiar merită citit! Continuă munca pe care o depui pt că datorită ei eu și soțul meu suntem pe drumul spre corpul dorit! Am găsit articolele și video-urile tale ft folositoare chiar am descoperit unele lucruri despre care habar nu aveam! Mulțumim! Baftă în tot ce îți propui!

  • Radu Antoniu on November 8, 2015 at 1:18 pm

   Wow !

   Ma bucur sa aud asta Adelina!

   Mult succes va doresc!

 3. adrian on November 17, 2015 at 1:06 am

  Aici Adrian , sincer iti multumesc fiindca imi trimiti zilnic mail-uri , stai flex , le citesc pe toate. Defapt citesc si multe altele , inafara de fitness si invatarea unei limbi noi , nu prea am ce face momentan. Aaa.. mi-am si dezactovat facebook-ul de circa 2 saptamani ca sa nu-mi conturbe concentratie . Deci mersi omule , esti un om fain , ce sa zic. Salutari din Viena.

  • Radu Antoniu on November 17, 2015 at 9:41 am

   Cu placere Adrian! Ma bucur ca te ajuta si contentul meu.
   Multa bafta!

 4. Costim on December 31, 2015 at 3:50 pm

  Salut Radu,

  Ma bucur ca te-am descoperit. Eram pe drumul cel bun in ceea ce priveste cine vreau sa fiu, dar acum datorita celor scrise de tine stiu ca-mi voi atinge obiectivele. Super blogul tau, felicitari! Multumesc!

  • Radu Antoniu on January 5, 2016 at 8:54 pm

   Super! Ma bucur mult, mersi de comentariu!

 5. Vlad on February 11, 2016 at 6:58 pm

  Salut Radu! Pentru mine esti o lectie de viata, m-ai facut sa stiu ce vreau si cum sa il obtin iar pentru asta tu esti pe cardul meu de teluri! Respect omule!

  • Radu Antoniu on February 27, 2016 at 4:44 pm

   Wow e o onoare Vlad. Ma bucur mult ca te-a ajutat informatia 😀

Leave a Comment