Învață să Recunoști Informația Corectă
[youtube id=”Kb9Hmn1oSww”]
Foarte multe eșecuri se datorează informației greșite. Pentru a atinge orice formă de succes, o persoană trebuie să învețe să deosebească informația corectă și folositoare, de mituri, opinii și teorii. Gândește-te puțin… Dacă informația pe care se bazează acțiunile tale e greșită, atunci și rezultatele tale vor fi greșite. Despre asta vom vorbi în articolul de azi.
Problema astăzi nu e lipsa de informație, ci supra-abundența ei. Acum e esențial să înveți să deosebești informațiile verificate și care dau rezultate de cele false sau neverificate. Succesul tău în orice domeniu depinde de asta.
În continuare vom vorbi puțin despre problema informației greșite în lumea fitness-ului și nutriției și am să-ți arăt un sistem simplu prin care să verifici corectitudinea unui sfat pe care-l primești sau a unei informații pe care o citești. Dar regulile prin care să alegi informația nu se rezumă doar la fitness. Vei avea enorm de câștigat dacă le aplici în orice domeniu din viața ta.
Problema supra-abundenței de sfaturi în lumea fitness-ului
Supra-abundeța de informație e o problemă majoră în lumea fitness-ului și nutriției. Zilnic văd zeci de oameni la sală care-și pierd timpul și nu vor obține niciodată rezultatele pe care le caută din cauză că au fost informați greșit.
Nu toate sfaturile pe care le primim sunt corecte și nu toate articolele sunt adevărate doar pentru că sunt scrise într-o revistă. Un supliment alimentar nu înseamnă că funcționează doar pentru că are reclamă la televizor. Un program de antrenament nu înseamnă că e eficient doar pentru că îl urmează o celebritate. Un aliment nu e sănătos doar pentru că-ți spune vecina că așa e.
Industria Fitness face bani din diversitatea informației. Gândește-te, ai cumpăra o revistă în fiecare lună dacă ar scrie același lucru?
Experiența mea
Eu am pierdut mult timp și am avut de suferit degeaba din cauza informației și sfaturilor greșite. Obișnuiam să cred orice citeam pe bloguri, în reviste sau ce vedeam la televizor. Obișnuiam să mă las influențat de orice sfat primeam la sală, indiferent de la cine îl primeam. Unele informații au fost bune, altele complet greșite. Din păcate, majoritatea au fost greșite. O greșeală pe care o făceam mereu era să scriu pe Google ce voiam să aflu și să cred ceea ce-mi spunea primul link… Dieta fără carbohidrați, mesele mici și dese, repetări multe pentru definire, antrenarea până nu mai poți – astea sunt doar câteva dintre sfaturile greșite pe care le-am urmat în trecut.
Acum m-am copt puțin la minte. Am învățat să nu cred din prima ceea ce aud sau ceea ce citesc iar obiceiul ăsta s-a dovedit foarte profitabil. Am învățat să aleg cu atenție informația pe care o cred. Îți recomand și ție să faci la fel.
Învață să distingi Informația corectă, de mituri, opinii și teorii
- Identifică întotdeauna sursa informației
Primul lucru pe care ar trebui să-l faci când afli o nouă informației este să verifici sursa din care provine. Dacă ai cea mai mică suspiciune că informația pe care o primești nu e corectă, verifică sursa din care provine.
“Apa și adevărul se iau de la sursă”.
Atunci când cineva îți dă un sfat, întreabă ”De unde ști?”. Dacă persoana răspunde ”Am citit undeva…” sau ”Păi așa am auzit…” sau ”Așa am văzut la alții” sau ”Așa simt eu…” deja trebuie să te pui în gardă pentru că probabil sfatul pe care-l primești este o opinie, o teorie sau un mit. Adevărul este că de cele mai multe ori persoana nu-ți poate oferi o sursă pe care te poți baza. Apoi devine datoria ta să cercetezi sursa și să decizi dacă vei accepta sau nu sfatul primit. Dacă sursa nu există, automat vei ignora sfatul. Nu merită să riști să-ți pierzi timpul.
Dar dacă primești sursa, următorul pas este să o verifici.
- Verifică întotdeauna autorul sau persoana care vorbește
Este autorul e autoritate în domeniul despre care vorbește? Are autorul studii sau experiență în acel domeniu? Autorul aplică ceea ce sfătuiește? Care este sursa de informație a autorului? – Astea sunt doar câteva dintre întrebările pe care să ți le pui când citești ceva nou.
Ai fi surprins cât de puține persoane trec acest test. Punând aceste întrebări devine responsabilitatea ta să hotărăști dacă autorul este o sursă pe care te poți baza.
Se poate întâmpla uneori ca o persoană fără studii formale să fie foarte bine pregătită în domeniul său. Aceste persoane de obicei demonstrează ceea ce știu prin exemplu personal. Alte ori, o persoană poate avea foarte multe studii în acel domeniu dar să fie pur și simplu incompetentă. Am cunoscut câteva… Până la urmă, de ce ai asculta sfaturi despre sănătate de la un doctor mereu bolnav? De ce ai asculta sfaturi în nutriție de la un nutriționist gras sau bolnav? De ce ai asculta sfaturi financiare de la un economist falit?
Personal eu verific întotdeauna rezultatele unei persoane, recomandările pe care le primește și abia apoi mă interesează studiile sale. Dacă nu ești mulțumit total de sursa din care primești informația, nu o accepta. Simplu. E posibil ca o parte din sfaturi să fie bune dar pur și simplu nu merită să riști să aplici ceva ce nu funcționează. Găsește un autor sau o persoană care te mulțumește total. Despre asta vom vorbi în continuare.
- Găsește-ți un mentor
Un mentor e o persoană care a obținut rezultatele pe care tu le cauți sau știe exact cum să ajungi acolo. Cum găsești un mentor? Dacă aplici primele două puncte, inevitabil vei găsi unul pentru că nu vei accepta sfaturi sau informații decât atunci când vin de la o persoană care te mulțumește.
Odată ce ai găsit un mentor, începe să copiezi ceea ce face sau să asculți sfaturile lui. Dar chiar și atunci, pune-ți întrebarea ”De unde știe?” și verifică sursa. Partea frumoasă este că aceste persoane pot aproape întotdeauna să-ți ofere sursa din care au informația, ba mai mult, vor numi sursa înainte să-ți dea sfatul tocmai pentru a-și asuma credibilitatea. Aceea este o persoană în care poți avea încredere și care merită urmată.
Un alt beneficiu major pe care ți-l oferă un mentor este că te îndrumă și-ți recomandă el alte surse de informație sigură. Spre exemplu, primul meu mentor în fitness a fost Greg O’Gallagher. El m-a îndrumat apoi spre Nate Miyaki, Christopher Walker și Martin Berkhan. Martin m-a îndrumat spre Lyle McDonald, Alan Aragon, Stuart McRobert și Mark Rippetoe. La rândul lor, ei m-au îndrumat spre alte surse de informație foarte bună și tot așa. Dar nu aș fi ajuns niciodată la ei dacă nu aveam încredere în Greg.
La fel s-a întâmplat cu Bob Proctor și Jim Rohn în studiul succesului și al dezvoltării personale. Jim m-a îndrumat spre Zig Ziglar, Dale Carnegie și Earl Shoaff. Bob m-a îndrumat spre Napoleon Hill, Wallace D. Wattles, Earl Nightingale, James Allen și mulți alții. Dar n-aș fi ajuns niciodată la ei fără Jim Rohn și Bob Proctor. La un moment dat ajungi să nu ai timp să citești toată informația bună pe care ai găsit-o. N-ai să-ți mai faci griji dacă e corectă sau nu informația atunci când e recomandată de unul dintre mentorii tăi.
- Folosește-ți discernământul
Dar în final, decizia tot a ta rămâne. Cum zice Jim Rohn: ”Asigură-te că ceea ce ajungi să faci e rezultatul propriilor tale concluzii.” Acceptă informația, studiaz-o, categorizeaz-o dar decizia ia-o mereu singur.
Tu singur știi unde vrei să ajungi și ce vrei să obții. Spre exemplu dacă eu îți spun: cafeaua are efect termogenic și inhibă apetitul deci e folositoare la dietă, asta nu înseamnă că tu trebuie neapărat să te apuci să bei cafea. Informația pe care ți-am oferit-o e corectă și personal din cauza asta beau cafea dar tu poate nu vrei să bei. Nici n-ar trebui. Fă ce vrei să faci pentru că doar tu știi unde vrei să ajungi.
Sursa mea de informație pentru articolul de azi
Odată ce începi să studiezi singur orice domeniu, inevitabil ai să devii mai selectiv cu informația pe care o crezi. Vei ști automat cine e competent și cine nu. Ai să începi să alegi cărțile în funcție de autor și nu după titlu. Vei vrea cu ardoare să studiezi mai mult și mai mult. E un sentiment minunat când ajungi acolo. Tot ce trebuie să faci este să începi 😉
Dar vream să-ți arăt sursa mea de inspirație și informație pentru articolul de azi. E vorba de video-ul de mai jos cu o înregistrare de-a lui Napoleon Hill.
Napoleon Hill e primul autor care a creat o filozofie a succesului personal. De-a lungul vieții sale a studiat și intervievat cei mai de succes oameni ai lumii printre care Andrew Carnegie, Thomas Edison, Henry Ford, John D. Rockefeller, Theodore Roosevelt, William Wrigley și mulți, mulți alții. Cea mai populară carte a sa “Think and Grow Rich” e în top 10 cele mai bine vândute cărți din istorie și încă e un best-seller internațional astăzi, după 80 de ani de la publicație. Munca lui Napoleon Hill e responsabilă pentru succesul a milioane de oameni și realmente a schimbat viețile a sute de milioane de oameni. Mii de milionari din jurul lumii își atestă succesul citirii cărții ”Think and Grow Rich” (o găsești în română sub numele de Folosește-ți Mintea pentru a te Îmbogăți). Toate cărțile lui Napoleon Hill studiază modul în care se obține succesul și formula prin care orice persoană poate obține ceea ce-și dorește. Filozofia lui stă și la baza muncii lui Bob Proctor.
Materialul de mai jos e extras din programul “Your Right to be Rich“. Asta este lecția 11 despre Principiul Gândirii Corecte (Accurate Thinking). Programul complet are 11 ore și adresează toate cele 16 principii ale succesului. Eu l-am ascultat deja de 3 ori. Ca să traduc în română video-ul de mai jos mi-a luat cam 4 ore. N-aș fi făcut asta dacă nu credeam că merită efotul. Fă-ți o favoare și ascultă ce are zis Napoleon Hill despre importanța alegerii informației.
[youtube id= “YXyylXXkEqs”]
Sper să te-ajute 🙂
Dacă ai întrebări sau ceva de adăugat, ne auzim în comentarii mai jos.
N-am cuvinte pentru Napoleon Hill omul acesta este un geniu.
Cât despre articol, bravo Radu si tine-o tot așa.
Aș mai avea o rugăminte, dacâ se poate sâ îmi lași un articol despre cum să mănanci la dietâ.
De acord Serban.
Da, aici e un articol.
MENTORU MEU ESTI TU , SITE UL TAU SI MUNCA TA , MS MULT PT CE FACI SI SA STII CA SITEUL M-A AJUTAT MULT ! MS FRATE !