Ce Mâncăruri să alegi pentru Definire sau Luat Masă
Ăsta o să fie un articol scurt și simplu, multe dintre lucruri o să le știi deja, dar cred că o să fie de folos multor oameni, mai ales dacă sunt la început.
Probabil știi deja că nu există mâncăruri care-ți încetinesc metabolismul și te împiedică să slăbești dacă menții un deficit caloric. La fel, sunt sigur că știi că nu există mâncăruri care te fac să te îngrași sau iei masă. Modul cum se schimbă greutatea ta depinde de numărul de calorii pe care-l consumi. Mănânci mai mult te îngrași, mănânci mai puțin slăbești. Toată lumea știe asta.
Dar totuși, alegerile alimentare contează. În primul rând contează pentru sănătate dar contează mult și pentru ușurința cu care respecți planul de alimentație. Dacă nu alegi alimentele potrivite, perioada de slăbit o să fie un calvar. Pe de altă parte la perioada de masă e posibil să simți că explodezi dacă nu alegi mâncarea potrivită. Așadar în articolul ăsta vei afla ce alimente e cel mai bine să alegi la perioada de definire sau la perioada de masă în funcție de gradul lor de sațietate, conveniență și gust. Scopul fiind să-ți faci planul de alimentație cât mai plăcut și simplu. Să-i dăm drumul.
Perioada de Definire (deficit caloric)
Strict pentru slăbit grăsime, nu contează alimentele pe care le mănânci dacă respecți caloriile și macro-nutrienții din ziua respectivă. Dar e foarte greu să respecți acele numere dacă nu alegi mâncărurile potrivite. Când alegi ce să mănânci ar trebui să ai în vedere următoarele lucruri:
Sațietatea
La perioada de slăbit ar trebui să mănânci cât mai mult cantitativ pentru bugetul de calorii pe care-l ai. Foamea poate fi o problemă, de aceea e important să alegem mâncărurile care au puține calorii comparativ cu volumul lor. Asta o să asigure că n-o să ai prea multe pofte și o să-ți fie mult mai ușor să te menți în limita de calorii. Dacă ai făcut vreodată o perioadă de slăbire cred că ai să fii de acord cu mine că sațietatea e prioritatea numărul 1.
Numărul de kcal pe suta de grame diferă foarte mult între alimente. Spre exemplu un corn cu ciocolată de 70g are în medie 5g proteine, 19g grăsimi, 30g carbohidrați și 300 kcal. Asta înseamnă echivalentul a 330g de cartofi la cuptor (6.6g proteine, 1g grăsimi, 66g carbohidrați, 300 kcal). Dacă ai un număr limitat de kcal pe zi pe care-l preferi? 90% din timp eu aș alege cartofii pentru că altfel mi-ar fi foame de mor.
Din același motiv nu recomand în general concentratele proteice la perioada de slăbit. O friptură de pui cu legume e mult mai sățioasă și savuroasă decât un shake de proteine. Mestecă-ți caloriile, nu le bea. Dar dacă într-adevăr trebuie să suplimentezi dieta cu shake-uri de proteine (din lipsă de timp sau alt motiv întemeiat) concentratele proteice din cazeină ar fi mai indicate decât cele din zer pentru că se digeră mai greu și țin mai mult timp de foame (nu produc o creștere așa de rapidă a insulinei).
Recomandarea mea e să alegi mâncărurile după care te simți cel mai plin pentru numărul de kcal pe care le mănânci. Uite aici o listă care-ți arată indicele de sațietate pentru câteva mâncăruri comune. Vei vedea că sunt în general alimentele sărace în kcal pe suta de grame.
Micro-nutrienți și fibre
Micro-nutrienții și fibrele sunt importante pentru sănătate, pentru performanța fizică și pentru bunăstare, de aceea ar trebui să alegi alimente proaspete, care le conțin din abundență. De fapt, ai să vezi că alimentele sățioase vor fi în general și cele mai nutritive.
Pentru micro-nutrienți concentrează-te să mănânci surse de proteine naturale precum carne, ouă, brânză, multe legume de diferite culori și 1-2 fructe pe zi. Asta o să-ți asigure cam toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie.
Consumul optim de fibre e important pentru sațietate și pentru că previne constipația. Pentru bărbați e recomandat cam 25 de grame de fibre pe zi iar pentru femei cam 20 de grame. Fibrele le vei obține tot din legume și fructe dar și din garnituri.
Pofte
Pentru ca dieta să fie ușor de ținut, cred că e foarte important să-ți dai voie să mănânci alimentele de care ți-e poftă. Majoritatea oamenilor nu se pot ține de programul de slăbit din cauză că se gândesc la toate mâncărurile pe care nu au voie să le mănânce și asta le cauzează mult stres. Pentru ei dieta e mai greu de ținut din punct de vedere psihologic decât fiziologic.
Atunci când ți-e poftă mare de ceva, eu cred că ar trebui să-l incluzi în macro-nutrienții zilnici. Astfel nu-ți strici dieta, dar poți să te bucuri de mâncarea preferată – chiar dacă o faci în moderație.
Spre exemplu, dacă azi nu ai chef de cartofi, ci ai chef de paste, mănâncă paste. Poți să-ți iei carbohidrații din ambele surse. Sau dacă ai chef de pizza, poți să înlocuiești una dintre mese cu câteva felii de pizza. Sau dacă ai chef de ceva dulce, mănâncă mai puțină garnitură la o masă și ia-ți restul de calorii dintr-un desert mic. Aici devine foarte folositor să ști să numeri caloriile.
Ce alimente îți recomand eu?
Piept de pui, pulpe de pui, cotlet de porc, mușchi de porc sau vită slab, păstrăv, conserve de ton în suc propriu, ouă, urdă, cașcaval 20% grăsime, brânză de vacă semi-grasă, brânză de vacă dietetică 0-3% grăsime, orez, cartofi, făină de mălai (în caz că vrei să mănânci mămăligă), pâine (dar îți recomand să cumperi mai mici, cam de 300g), paste (orice sortiment), paste de orez, 1-2 fructe pe zi și muuulte legume (iarna ți le recomand pe cele fibroase precum morcovi, varză, conopidă, mazăre, legume mexicane congelate, etc). Astea cred că ar trebui să fie baza alimentației tale.
Perioada de luat Masă (surplus caloric)
Nutriția pentru creșterea musculară e de fapt foarte simplă: mănâncă multă mâncare care conține proteine și carbohidrați. Știi tu: Eat Big to Get Big Bro! Totuși, atunci când scopul e să iei masă musculară cu cât mai puțină grăsime, lucrurile devin mai complicate.
Corpul tău poate folosi un număr limitat de nutrienți pentru creștere musculară. După acel punct, orice surplus de calorii e transformat în grăsime. De aceea, pentru a minimiza îngrășarea terbuie să fim atenți la cât mâncăm pentru a nu-i oferi corpului mai mulți nutrienți decât are nevoie pentru creșterea musculară. Mănâncă prea puține calorii și creșterea musculară va fi înceată. Mănâncă prea multe calorii și vei începe să iei multă grăsime corporală.
Când alegi ce să mănânci eu cred că ar trebui să ai în vedere următoarele lucruri:
Sațietatea
Chiar și la surplus caloric cred că ar trebui încă să mâncăm predominant alimente sățioase.
Scopul acum e să ne împiedicăm să mâncăm inconștient prea multe calorii peste menținere. Când alimentația include predominant mâncare bogată în calorii precum produse de patiserie, fast-food, dulciuri, mezeluri, etc. e foarte ușor să mănânci prea mult fără să-ți dai seama. Mulți băieți se gândesc că la perioada de masă pot mânca ce vor dar adevărul e că nu au decât vreo 300kcal în plus cu care să se joace zilnic, nu 1000. Lor le-ar merge mult mai bine dacă ar mânca ca de obicei carne cu garnitură și salate, doar că în cantități mai mari.
Pe de altă parte, sunt băieți care nu pot mânca destul ca să ia în greutate. Am vorbit despre asta în articolul Cum pot lua cei Natural Slabi Masă Musculară. Spre exemplu am un prieten care se chinuia să crească în masă pentru că mânca doar mâncăruri sățioase precum piept de pui, cartofi, orez, salate, etc. El mânca până se umplea dar nu reușea să mănânce un surplus de calorii îndeajuns de mare. Soluția pentru el a fost să includă mâncăruri mai grase și mai dense în calorii precum alune, paste, dulciuri și uleiuri pe salate. Dacă așa e și cazul tău, probabil ar trebui să incluzi mai multe mâncăruri procesate (dar nutrivite).
Micro-nutrienți și fibre
Am spus asta și mai sus, e important să ai grijă ca alimentația ta să-ți ofere vitaminele, mineralele și fibrele de care ai nevoie pentru sănătate, bună-stare și performanță optimă la sală. Astea le iei din alimentele naturale precum carne, ouă, brânză, multe legume de diferite culori și 1-2 fructe pe zi.
Dacă ți-ai luat necesarul de micro-nutrienți pe zi, n-are nimic să mănânci și ceva dulce, ceva de ronțăit, ceva produse de patiserie sau alte alimente considerate nesănătoase. Adevărul e că există foarte puține mâncăruri care te pot face mai nesănătos. Nu există mâncăruri rele. Mâncărurile privite rău în societate sunt numite nesănătoase nu pentru că îți fac ele însăși rău ci pentru că le lipsește valoarea nutritivă. Practic dacă le mănânci alea nu mai ai loc pentru mâncarea nutrivită și lipsa nutrienților necesari e cea care-ți face rău. În contextul unei diete nutritive care îți asigură toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie, fibre și alte substanțe necesare vieții includerea câtorva alimente nenutritive n-are ce rău să-ți facă.
Dieta noastra nu ar trebui să fie exclusivă, ci ar trebui să fie inclusivă. Deci nu eliminarea anumitor alimente te face sănătos ci includerea de alimente nutritive. Ce rost are să elimini înghețata din alimentația ta dacă ai grijă ca per total să-ți iei toți nutrienții de care ai nevoie?
*O substanță găsită frecvent în produsele alimentare și de care ar trebui să te ferești sunt grăsimile hidrogenate numite și trans. Ar fi o idee bună să nu mănânci mai mult de 10% din grăsimile zilnice din grăsimi hidrogenate (le găsești în produsele ambalate care rezistă mult timp pe raft).
Pofte
Dacă tot ești la surplus caloric ai face bine să mănânci mâncare delicioasă. Ai grijă doar să incluzi alimente nutritive și fă-ți alimentația cât mai plăcută.
Ce alimente îți recomand eu?
Piept de pui, pulpe de pui, cotlet de porc, mușchi de porc sau vită slab, păstrăv, conserve de ton în suc propriu, ouă, urdă, cașcaval 20% grăsime, brânză de vacă semi-grasă, brânză de vacă dietetică 0-3% grăsime, orez, proteine pudră (dacă ai nevoie), cartofi, făină de mălai (în caz că vrei să mănânci mămăligă), pâine (dar îți recomand să cumperi mai mici, cam de 300g), paste (orice sortiment), paste de orez, cereale, biscuiți, produse de patiserie neuleioase, nuci și semințe, 2-3 fructe pe zi și muuulte legume (iarna ți le recomand pe cele fibroase precum morcovi, varză, conopidă, mazăre, legume mexicane congelate, etc). Astea cred că ar trebui să fie baza alimentației tale.
Ce părere ai despre recomandările mele? Ai ceva de adăugat? Ceva întrebări? Ne auzim în secțiunea de comentarii!
Bibliografie: Can we say which Diet is Best of Health?, AARR Octombrie 2010, Eric Hlems – Nutritional Pyramid Level 3 – Micronutrients, Vitamins, Minerals, and Water, The Best “Weight Loss Foods” (Thankfully) Aren’t What You Think
Intrebare: Se poate slabi fara sala?
Da.
Salut.. Am 28 de ani am 1, 83 inaltime si 60 de kg,nu stiu ce sa mai fac sa pot creste in greutate,am facut tot felul de analize medicale ,toti doctori mi-au spus ca sunt foarte sanatos si nu am absolut nimic medical…Singura problema este ca fumez si sunt constient ca nu este bine…te rog ajutama ..!!!
Salut Andrei,
Ai citit articolul Cum pot lua cei natural slabi masa musculara? Iti explica exact de ce nu poti creste in greutate si ce trebuie sa faci ca sa reusesti.
Buna Radu,
Am 1,70m, 68 kg, am slabit 30 kg si de 2 ani m-am plafonat, nu mai pot slabi deloc. Fac sala, bootcamp, zumba fitness si labooca, cam de 4-5 ori/saptamana. Poate ma ajuti cu un plan de alimentatie adecvat. Iti multumesc!
Buna Ioana,
Cate calorii mananci pe zi?
Buna Radu,
Din pacate nu imi calculez caloriile dar tin cont de regulile dietei disociate si nu mananc dupa ora 17.30
E important sa urmaresti caloriile cel putin la inceput. E singurul mod in care iti dai seama daca intr-adevar mananci cum trebuie
Salut Radu,
As vrea sa stiu daca pot folosi ulei de masilne la anumite mancaruri chiar si in perioada de definire/slabire.
Salut Paul,
Sigur. Numai sa stii ca are cam la fel de multe calorii ca si cel de floarea soarelui. Sa ai grija sa il incluzi in macronutrienti.
A si vezi ca uleiul de masline nu e ideal pentru prajeli pentru ca se arde destul de repede. Pentru chestii prajite mai bine folosesti ulei de floarea soarelui.
Salut, as avea si eu nevoie de ceva. Nu pot sa imi numar kcal si nu stiu cam cate mănânc pe zi, am 1,73 si 69 kg. Am slăbit destul de mult si mi-a ramas un strat adipos de care nu pot sa scap. Daca poti sa ma ajuti cu ceva, un plan alimentar, cateva reguli ar fi perfect. Am 17 ani. Mersi
Salut Denis,
La 69kg in general slabesti cu ~1700-1800kcal pe zi.
Aici gasesti un plan alimentar bun.
Salut Radu !
Sa nu fac un monolog din asta o sa incerc sa fiu scurt .Am 1,87m 18 ani si in ultimele 4 luni am ajuns de la 102 kg la 84 ,fara vre-o dieta sau altceva ,doar am avut grija sa renunt la ceea ce am considerat nesanatos, in prezent ma simt extraordinar .
Sunt pe cale sa cumpar un set de 2 gantere de 10 kg ,si as vrea sa stiu daca pana la vara ,cu 2 gantere as putea face treaba ,o conturare a muschilor cat de cat .
Multumesc si mult RESPECT ! 🙂
Salut Alex!
Wow super!
Cred ca esti deja prea puternic sa mai poti face ceva cu gantere de 10kg. Iti recomand sa mergi la sala. Ce e cel mai important e sa ridici greutati din ce in ce mai mari iar asta e greu de facut acasa
Salut Radu! În primul rand vreau sa ți mulțumesc ca exiști, hehe vreau sa ma ajuți cu un regim alimentar. Am 1,85si cam vreo 90 de kg. I need a six pack man,hehe.spune mi te rog,pas cu pas ce trebuie sa mananc. Ce fructe, legume, carnuri. Îți mulțumesc
Salut Adrian! Hehe mersi!
vezi articolul asta.
E adevarat ca orice fel de paine ingrasa?
Buna , Radu , mercic pentru sfaturi , te citesc cu placere , am o intrebare, ca sursa de proteina ma impac f bine cu branzeturile ( telemea naturala , nu este intot cu 0 grasime sau 3, insa este naturala , de la bunici, crezi ca-mi saboteaza dieta? fac f mult sport , circuite , hiit , fitness,
Nu prea consum carne, mult peste si legume slab calorice, plus vita de 2 ori pe sap , branza sa fie de vine in dieta mea ? nu am rezultate pe care mi le doresc tinand cont de intensitatea si consecventa antrenam.Merci
Alimente de evitat: “Nuci si seminte de orice fel”. Mi-a scazut moralul complet cand am vazut aceasta greseala. Este o greseala mare, nucile si seminte sunt foarte importante in alimentatia de zi cu zi, stau la baza in grasimi esentiale si proteine vegetale. (Caju, nuci, seminte de dovleac, de chia, de canepa, de in). Cred ca ar trebui mai mult documentatie 🙂