Get our FREE Workout App!

Mintea e Mai Importantă Decât Corpul

”Corpul e servitorul Minții. El se supune comenzilor mentale fie că sunt alese în mod conștient sau exprimate subconștient.”

Așa începe capitolul patru din celebra carte As a Man Thinketh (Așa cum Gândește Omul) de James Allen. M-am gândit mult timp la asta în ultima vreme și e evident: Mintea creează corpul. Noi suntem azi rezultatul obiceiurilor și deciziilor noastre din trecut.

Și cum mintea dă ordinele, dacă vrem să schimbăm corpul, în primul rând trebuie să schimbăm mintea. În articolul ăsta o să explorăm modul în care gândurile se cristalizează în acțiuni și cum să-ți programezi mintea ca să obții corpul pe care-l vrei. Informația de mai jos se bazează pe scrierile lui Maxwell Maltz, Bob Proctor și Napoleon Hill.

Valoarea vizualizării

Ai observat că orice acțiune pornește de la un gând? Înainte să te-apuci să faci ceva, vezi mai întâi acțiunea ”cu ochii minții”. Apoi imaginea din minte servește drept model pentru acțiunile noastre.

Spre exemplu atunci când vrei să ridici un pahar nu zici ”Ok, am să-mi încord tricepsul și am să ridic umărul în așa fel încât mâna să se ridice de pe masă și să se întindă după pahar.” Nu, pur și simplu vezi imaginea cum vrei să ridici paharul și mâna face mișcarea automat.

Mintea creează corpul prin același mecanism. Psihologia modernă ne arată că modul cum ne vedem pe noi înșine în imaginația noastră dictează acțiunile noastre automate. Dacă păstrăm o imagine în minte destul timp, în final vom acționa automat spre îndeplinirea acelei imagini. Obiceiurile noastre sunt întotdeauna în armonie cu modul în care ne vedem pe noi înșine.

Asfel, noi devenim ceea ce gândim.

Cum influențează vizualizarea comportamentul

Dr. Maxwell Maltz, tatăl psihologiei imaginii personale, scrie în cartea Psiho-Cibernetica: ” Un om întotdeauna simte și acționează conform cu ceea ce consideră adevărat despre sine și ceea ce-l înconjoară.”  Wow… După ce am înțeles fraza asta, am realizat în sfârșit de ce fac lucrurile pe care le fac. Toate obiceiurile mele reflectă modul cum mă văd în imaginația mea.

Am scris mai multe despre asta în seria de articole Succes pe Autopilot – Imaginea de Sine.

Vizualizarea și experiențele mele din trecut

Comportamentul meu a fost întotdeauna în armonie cu imaginea mea de sine. Dacă la o petrecere mă vedeam retras, nu prea socializam, nu prea dansam, și nu abordam fete. Dacă în imaginația mea mă vedem praf la mate, pur și simplu nu puteam și nu vream să mă concentrez să învăț. Dacă mă vedeam fără clienți (la firma de vânzări la care am lucrat o vreme), nu căutam și nu vorbeam cu potențiali clienți când aveam ocazia. Eu nu făceam nimic care să devieze de la imaginea pe care o aveam în interior.

Am observat că asta se aplică și în fitness. Dacă mă vedeam bine definit și cu pătrățele și toate cele, îmi era foarte ușor să mă țin de planul de slăbit și să fac abdomene regulat. Dacă mă vedeam făcând progres constant la sală, mă antrenam și mâncam intuitiv ca să fac progres la sală. Dar dacă mă vedeam exact așa cum eram în prezent, îmi era incredibil de greu să-mi schimb corpul în orice fel. Deși știam ce trebuie să fac, în final nu făceam. Mi se părea că fac lucrurile greșit, mă simțeam anxios și ezitam fiecare acțiune. În final eșuam.

Eșuam să ridic greutățile înainte să intru măcar în sală.

Spre exemplu, vreme de câteva luni anul trecut, nu reușeam să fac progres în forță sub nici o formă. De ce? Pentru că nu mâncam destul și mușchii nu aveau cum să crească. Știam asta? Normal, am auzit și am vorbit despre asta de zeci de ori. Dar în mintea mea eu nu mă vedeam mai musculos și mai forțos decât eram. Din cauza asta îmi era frică să mănânc mai mult ca să nu mă îngraș și-mi era frică să mă antrenez mai intens ca să nu mă supra-antrenez. Deși știam ce ar trebui să fac, acțiunile mele nu îndeplineau ce-mi doream, ci-mi asigurau rezultatele corespondente cu imaginea pe care o aveam despre mine însumi.

Conform lui Maltz, imaginea de sine funcționeză ca un mecanism cibernetic. Tu alegi direcția, o menți până când devine subconștientă, iar acțiunile potrivite devin automate.

Ei, imediat ce am început să mă vizualizez mai puternic și mai musculos, mi-am dat seama imediat ce făceam greșit. Acum gândeam și acționam ca și Radu cel din imaginația mea și am văzut ce trebuia schimbat. Am început intuitiv să vreau să mănânc mai mult și îndoiala de dinaintea antrenamentelor a fost înlocuită de încredere. Am depășit platoul rapid.

De ce eșuează majoritatea oamenilor în fitness

Cei mai mulți oameni nu obțin corpul pe care-l vor nu pentru că nu știu ce să facă, ci pentru că nu se pot ține de ce trebuie să facă. Lor le e foarte greu să se țină de noile obiceiuri, se simt inconfortabil pe perioada unei diete sau a antrenamentului și deabia așteaptă să termine odată ca să se întoarcă la stilul lor de viață.

Care crezi că e imaginea lor de sine? Crezi că acțiunile lor sunt în armonie cu viziunea interioară? Personal, cred că ei se văd exact așa cum sunt. Din cauza asta noile acțiuni le provoacă discomfort și vor să se întoarcă la vechiul stil de viață. Comportamentul lor nou e în dizarmonie cu imaginea de sine și e respins sau considerat anormal.

Dacă ai arăta exact așa cum vrei, ai mai mânca și te-ai antrena cum o faci azi?

Cum să-ți programezi mintea pentru succesul în fitness

Napoleon Hill, omul care a organizat prima filozofie a succesului și e responsabil cu succesul a zeci de milioane de oameni, a spus-o cel mai bine. Dacă ne păstrăm în minte constant imaginea a ceea ce vrem să realizăm, acțiunile noastre vor fi influențate spre realizarea acelei imagini. Tot ce trebuie să facem e să ne amintim încontinuu ce vrem să realizăm și în final vom ajunge să realizăm ce ne propunem.

Napoleon_Hill_citat

Maxwell Maltz recomandă vizualizarea scopului final extrem de detaliat cel puțin 5 minute în fiecare zi (ca și cum ai trăi experiențele alea în realitate). Napoleon Hill recomanda o afirmație a scopului la timpul prezent pe care să o repeți cu voce tare de câteva ori înainte să te pui la somn și exact când te trezești dimineața. Bob Proctor sugerează scrierea scopului final la timpul prezent pe un card pe care să-l porți cu tine în buzunar și să-l citești de fiecare dată când îl atingi. Prin repetarea continuă a scopului tău, imaginea e acceptată de mintea subconștientă care apoi o transformă în realitate prin acțiunile tale.

Ăsta e cardul meu de țeluri pe care-l port cu mine mereu și mă ține pe direcția în care vreu să merg. Am acoperit ce scrie pe el pentru că nu vreau să vorbesc despre țelurile mele decât după ce sunt gata. În poze sunt câțiva oameni care mă inspiră și de la care vreau să iau o calitate. Recomand să-ți faci și tu un card pentru țelul tău. Vei vedea că inconștient începi să iei decizii care te duc mai aproape de țelului tău.

Concluzie + Secretul lui Arnold Schwarzenegger

Păstrează în minte imaginea corpului pe care vrei să-l obți și acțiunile tale se vor schimba automat pentru realizarea acelei imagini.

Ăsta era și secretul lui Arnold Schwarzenegger. Ascultă cum zice că viziunea din interior parcă îl mișca de una singură și nu era nevoie de disciplină din partea lui.

Dacă ți s-a părut interesant subiectul, poți citi mult mai în detaliu seria de articole despre imaginea de sine. Aici e primul articol.

1 Comment

  1. Reli on February 5, 2018 at 10:30 pm

    Mi se pare fascinant tot ceea ce faci si personal iti multumesc pentru ca impartasesti aceste experiente si cunostinte! Te am descoperit de curand,insa nu ma pot opri din citit! Felicitari si multumesc!

Leave a Comment