Get our FREE Workout App!

Pregătiri pentru Perioada de Luat Masă

[youtube id= “4k9IjtN6WhQ”]

Până acum pe secțiunea Eat. am vorbit în special despre slăbit și nu prea despre cum să mănânci ca să iei masă. Deși slăbitul îmbunătățește cel mai mult modul cum arăți, dacă nu ai ceva mușchi, oricum n-ai să arăți prea bine. Așadar, a venit momentul să vorbim și despre cum să iei masă musculară. În articolul ăsta o să vorbim despre când ar trebui să te apuci să iei masă și când să te oprești în așa fel încât să arăți bine tot timpul.

Mai multe moduri de a lua masă

Dacă vrei să iei cât mai multă masă, cât mai repede, rețeta e simplă: Mănâncă tot ce-ți cade-n mână și du-te la sală. Surplusul caloric enorm o să-ți asigure creșterea mușchilor dar o să rezulte și în o grămadă de grăsime.

Mie nu-mi place filozofia asta. În opinia mea mușchii nu înseamnă nimic dacă nu poți să-i vezi de grăsime. Eu cred că menținerea unui procent scăzut de grăsime corporală e esențială dacă scopul tău e să arăți bine. Și din cauza asta recomandările mele pentru perioada de luat masă au scopul de a susține creșterea musculară, minimizând în același timp îngrășarea.

Ce arată mai bine, mărimea sau definirea?

Totuși, nu poți lua masă musculară eficient fără să iei și ceva grăsime. Toamna trecută, când eram pe la 8% grăsime corporală, nu vream să mă îngraș deloc înapoi și am început un lean bulk extrem. Număram caloriile în fiecare zi (la fel de obsedat ca la deficit caloric) și foloseam un plan non-liniar de alimentație în combinație cu Intermittent Fasting. În 3 luni am luat 1kg de mușchi fără grăsime aproape deloc. Destul de ok dar ritmul ăsta de creștere e pur și simplu prea încet pentru cineva care nu e încă la un nivel avansat și mai are mult potențial de creștere musculară.

Dacă vrem să creștem mai repede, cel mai bine alegem calea de mijloc și acceptăm și niște grăsime pe lângă masa musculară. Grăsimea o să fie dată jos apoi.

Care e ritmul ideal de creștere?

Lyle McDonald, unul dintre cei mai respectați oameni din industria fitness & nutriție dă următoarele recomandări pentru naturali:
[table id=4 /]
Alan Aragon, expert în nutriția sportivă, un om citit și recomandat de mii de antrenori și nutriționiști dă și el următoarele recomandări pentru naturali:
[table id=5 /]

Deci pentru primul an de sală ideal ar fi o creștere de 1kg de mușchi pe lună pentru bărbații naturali. Pentru anii 2 și 3, rata e redusă la 0.5kg pe lună. Ritmul ăsta de creștere se aplică pentru cei care se antrenează, mănâncă și se odihnesc perfect. Omul obișnuit care merge la sală probabil că n-o să atingă numerele astea, dar asta rămâne rata ideală de creștere în greutate pe care o urmărim.

Zona optimă de luat masă

Pentru că creșterea musculară vine la pachet cu depunerea de grăsime, cei care vor să arate bine nu ar trebui să înceapă să ia masă decât dacă sunt relativ definiți. În mod ideal, punctul de pornire e zona 9-11% grăsime corporală și punctul de oprire e la 15%. Un bărbat de 70kg care pornește de la 10% poate crește astfel vreo 8-9kg (4-6kg mușchi și vreo 3-4kg grăsime) în 8-9 luni până atinge punctul de 15%. În așa fel, pe toată perioada de luat masă se menține definire acceptabilă, chiar și la abdomen. Când atingi punctul de 15% unde abdomenul abia se mai vede, mușchii își pierd definirea și fața devine pufoasă, e momentul să te oprești din luat masă și să începi o perioadă de slăbire în care să dai grăsimea jos dar să menții toți mușchii.

Avantajele fiziologice ale zonei 9-15%

Conform studiilor și observațiilor, zona 9-15% e cea mai potrivită pentru luat masă musculară pentru că asigură echilibrul ideal de hormoni anabolici și partiție favorabilă a nutrienților.

Partiția nutrienților înseamnă unde se duc majoritatea nutrienților din mâncare; în grăsime sau în mușchi. Când ești pe la 10% grăsime corporală partiția nutrienților e favorabilă pentru mușchi din cauză că ai sensibilitate crescută la insulină. Astfel, corpul e adaptat bine să ardă și să folosească glucoză (carbohidrați). Pe măsură ce te îngrași sensiblitatea la insulină scade tot mai mult, iar de la 15% grăsime încolo partiția nutrienților începe să devină favorabilă îngrășării și nu creșterii musculare. Așadar, dacă vrem să evităm îngrășarea, ne oprim din luat masă când atingem 15% grăsime.

Hormonii anabolici (inclusiv testosteronul) scad atunci când slăbim sub 8-9% grăsime, dar ating niveluri optime în zona de 10%. Pe măsură ce ne îngrășăm, nivelurile de testosteron scad din nou, fiind invers proporționale cu masa de grăsime din corp. Așadar, zona 9-15% pare să combine avantajele partiției favorabile de nutrienți cu nivelurile crescute de hormoni anabolici.

Indicații practice

Ok, hai să luam tot ce am vorbit mai sus și să vedem cum ne pregătim de luat masă musculară:

1. Dacă ai 12-13% grăsime corporală sau mai mult, ar fi benefic să slăbești prima dată până pe la 9-10% (pentru asta recomand Programul de Definire XO). Dacă ești deja pe la 9-11% grăsime corporală sau mai puțin, sau ești slab în mod natural, te poți apuca direct de luat masă.

2. După ce atingi 9-10% grăsime corporală, oprește dieta de slăbit și ridică-ți caloriile la menținere și mănâncă cel puțin 150g de carbohidrați pe zi, timp de 2 săptămâni. Săptămânile astea două vor ”reseta” leptina, testosteronul, hormonii tiroidieni și vor preveni îngrășarea rapidă atunci când începi să mănânci la surplus caloric.

3. Acum ești pregătit să  începi să iei masă cu un minim de grăsime.

Citește în continuare Strategii pentru Masă Musculară fără Grăsime și află cum să faci asta.

Bibliografie: Initial Body Fat and Body Composition Changes, General Philosophies of Muscle Gain, You Don’t Understand the Solid Base.

13 Comments

 1. Bogdan on November 30, 2014 at 9:31 pm

  Salut, de curand am descoperit blogul tau si imi place foarte mult, continua tot asa. Am 19 ani, 1,87 inaltime si 76-77 de kg. Crezi ca ar trebui sa cresc in masa musculara sau sa ma definesc prima data? Ma gandeam sa cresc pana pe 1 aprilie, sa pun 5-6 kg si dupa sa incep definirea. Aici ai doua poze cu mine http://i1369.photobucket.com/albums/ag216/obogdan23/IMG_20141107_154905_zps397a54e6.jpg
  http://i1369.photobucket.com/albums/ag216/obogdan23/IMG_20141107_154122_zps96c8b18b.jpg

  • Radu Antoniu on November 30, 2014 at 10:33 pm

   Salut Bogdan,
   mă bucur că-ți place 😀

   Cum vrei să arăți peste un an?

   • Bogdan on December 1, 2014 at 7:37 am

    Pai as vrea sa am cam 79-80 de kg si sa fiu la 9% grasime corporala. Obiectivul meu pe termen lung e sa ajung asa http://www.bodybuilding.com/fun/images/2013/race-god-to-norse-god-chris-hemsworth-thor-two-workout-3.jpg

    • Radu Antoniu on December 1, 2014 at 8:16 am

     Înțeleg.

     În locul tău eu aș slăbi prima dată până când talia mi-ar ajunge la 82-83cm (relaxat în jurul buricului). Apoi aș lua masă încet concentrându-mă pe creșterea în forță în timp ce talia rămâne cam la fel.

     Ca să ajungi aproape ca Thor trebuie să poți face următoarele:
     Împins la Piept la Înclinat: 5 repetări cu 1.4 x greutatea ta
     Tracțiuni cu Greutăți: 5 repetări cu +70% din greutatea ta
     Presa la Umeri: 5 repetări 1.1 x greutate ta
     Flexii la Biceps: 5 repetări cu 0.7 x greutatea ta

     Indiferent pe ce rută o iei, aici trebuie să ajungi. Poți ori să iei masă și forță prima dată și apoi să slăbești grăsime și greutate ori să crești progresiv în forță în timp ce greutatea ta rămâne cam la fel.

     Eu prefer întotdeauna definirea. În felul ăsta arăți bine pe tot parcursul anului din cauză că forța relativă ți-e mai bună.

     Oricum ar fi o să-ți ia vreo 2 ani cred pentru că tu vrei un nivel de dezvoltare musculară foarte aproape de limita genetică natural.

     • Bogdan on December 1, 2014 at 8:42 am

      Si eu as vrea sa ma definesc prima data, dar imi e frica sa nu fiu prea slab dupa. Sunt inalt (1,87 cm) si cred ca greutatea mea e cam mica in raport cu inaltimea (76-77 de kg). Momentan am cam 84-85 cm in talie.     • Radu Antoniu on December 1, 2014 at 9:11 am

      Da, ai să arăți mai slab și știu că mulți bieți nu se definesc tocmai din motivul ăsta. Personal, mereu am admirat definirea mai mult decât masa și mi se pare că arată mai bine – dar depinde de preferințe.

      Dacă ai doar 84-85cm în talie ai putea să mănânci un surplus de 1000-1200kcal pe săptămână și să crești progresiv în forță. Așa vei lua cam 600-700g pe lună iar dacă ai o rutină bună de antrenament focusată pe creșterea în forță vei lua masă musculară cu un minim de grăsime.

      Numai să nu rămâi în ”purgatoriu” – adică să fii nemulțumit și de cât de definit ești dar și de cât de mare ești. Ăla e cel mai prost punct în care să te afli pentru că vei ezita să mănânci mai mult de frica îngrășării și vei ezita să mănânci puțin de frica să nu pierzi din mărime. Ăsta e unul din motivele pentru care unii oameni nu fac nici un fel de progres cu fizicul lor ani întregi.

      Alege ori creșterea înceată în greutate și forță ori definirea dar dedică-te total pentru câteva luni acelei alegeri după ce ai luat-o. 2. Rares on August 3, 2015 at 11:27 pm

  Salut! Imi place blogul tau. Super fain! O abordare foarte interesanta si logica: cresti in forta cresti in masa(musculara) :D!
  Poti sa imi spui o rutina buna de antrenament focusata pe cresterea in forta? Exercitii si numar de repetari pentru fiecare dintre cele 3 zile. Mersi fain:D

 3. Liviu on September 4, 2015 at 5:38 pm

  Mi-a placut foarte mult cum ai explicat aici! In acea perioada de tranzitie se poate face sala?

  • Radu Antoniu on September 5, 2015 at 8:54 pm

   Bineinteles. Tot ce se schimba e alimentatia.

 4. Stefan on September 16, 2015 at 11:13 am

  Dar cand ridicam caloriile la mentinere doar numarul de grasimi si carbohidrati se schimba, nu?

  • Radu Antoniu on September 16, 2015 at 7:58 pm

   Da, nu are sens sa maresti proteinele peste 2-2.2 pe kg

 5. Alex on December 16, 2018 at 12:06 am

  Prima data aici, super interesant…Chestia la mine e așa….fac sala cam de 1 an jumate, 187cm, 78kg, 93cm in talie, genul slăbuț cu burta… Presupun că ar trebui sa incep o perioada de ” definire” că sa ajung undeva macar sub 88cm in talie.. corect? Și cealaltă jumătate a mea 🙂 ar vrea și masa :)) deci mnah…ce recomandați ? Merci mult..spor la treabă

Leave a Comment