Get our FREE Workout App!

Strategii pentru Masă Musculară cu minim de Grăsime

greek god program progress 2

Pentru cei care vor un corp musclos și definit, menținerea unui procent scăzut de grăsime corporală ar trebui să fie o prioritate chiar și atunci când pun masă. În opinia mea mușchii nu înseamnă nimic dacă nu poți să-i vezi de grăsime și din cauza asta nu sunt de acord cu îngrășarea excesivă în perioada asta. Dacă asta crezi și tu, atunci articolul ăsta e pentru tine.

Strategiile de mai jos le arată celor care s-au pregătit de perioada de pus masă musculară cum să mănânce ca să ia mușchi fără grăsime. În opinia mea, cei care sunt deja destul de grași (12%+ grăsime corporală) ar trebui să slăbească puțin înainte să se apuce de luat masă dacă vor să facă mușchi eficient (și să arate bine și în perioada de masă).

Strategiile

Am adunat strategiile de mai jos de la cei mai respectați autori de antrenamente și nutriție din lume și am creat un sistem cât mai eficient prin care să iei masă fără grăsime. Pe măsură ce învăț mai multe, probabil o să-l îmbunătățesc dar deocadată e apogeul studiului meu.

1. Un surplus caloric corect

Creșterea musculară cu un minim de grăsime e asigurată aproape total de un surplus caloric setat corect. Toate celelate strategii poate îmbunătățesc rezultatele cu 10-20%, dar baza rămâne întotdeauna totalul de calorii pe care-l consumi zilnic.

Un surplus caloric corect asigură limita maximă de nutrienți care pot fi folosiți pentru creșterea musculară, dar nu o depășește. Dacă mâncăm mai mult de-atât nu facem mușchi mai repede dar ne îngrășăm inutil, așa că noi o să evităm să depășim acea limită.

Care e un surplus caloric optim?  În funcție de nivelul de antrenament, ar trebui să creștem în greutate astfel:

Începători: 1-1.5 kg/lună
Intermediari: 500g – 1kg/lună
Avansați: doar atât cât să le permită să crească în forță progresiv

Ritmul ăsta de creștere asigură că cea mai mare parte din masa luată va fi mușchi și nu grăsime, în condițiile în care rutina de antrenament e bună.

Pentru începători și intermediari un bun loc de pornire e să mănânce cu 10%-15% mai multe calorii decât la menținere. Apoi în funcție de rata cu care ia în greutate, fiecare individ va trebui să ajusteze caloriile în sus sau în jos. Unii iau masă foarte ușor, alții foarte greu. Experimentează și ajustează în așa fel încât să iei în greutate în ritmul potrivit. Și probabil ar fi de folos să citești și articolul ”Cum îți dai seama dacă iei Masă Musculară?

Surplusul caloric corect e atât de important încât unii ar putea să se oprească aici și să nu mai aplice strategiile următoare dacă nu vor. Dar, deși strategiile de mai jos aduc în plus doar mici beneficii fiziologice, aduc mari beneficii comportamentale. Cum oamenii devin de multe ori neglijenți la perioada de masă și mănâncă prea mult, cred că strategiile de mai jos o să-i ajute în special cu respectarea mai bună a numărul de calorii zilnic.

În plus, dacă ești un perfecționist ca și mine, avantajele fiziologice, deși mici, nu sunt deloc de neglijat. Personal, dacă există o metodă prin care să iau masă cu mai puțină grăsime, am să aplic metoda aia. Dacă așa ești și tu, citește mai departe.

2. Intermittent Fasting zilnic

IF ajută în special cu respectarea numerelor de calorii și macro-nutrienți dar probabil îmbunătățește și partiția de nutrienți, favorizând creșterea musculară și nu de grăsime.

Spun că probabil îmbunătățește partiția pentru că nu s-a demonstrat în studii controlate, ci doar din observațiile celor care mănâncă astfel (inclusiv eu). Știm că Intermittent Fasting îmbunătățește sensibilitatea la insulinăcrește nivelurile de GLUT4 în combinație cu antrenamentele fizice și creşte producţia de hormon de creştere, deci e posibil ca din cauza asta mai mulți nutrienți să fie direcționați în mușchi decât în grăsime. Ce știu sigur e că clienții lui Martin Berkhan iau foarte puțină grăsime când pun masă urmând un protocol IF. Recomand.

Citește Ghidul Intermittent Fasting pentru detalii.

3. Alimentație non-liniară

Alimentația non-liniară probabil îmbunătățește și mai mult partiția de nutrienți din cauză că mănânci mai mult în zilele de antrenament și mai puțin în zilele de odihnă. Logic, are sens să consumi marea majoritate a caloriilor în zilele de sală ținând cont că sinteza de proteine începe să crească la 3-4 ore după antrenament, atinge maximul la 24 de ore și apoi începe să scadă ajungând înapoi la valorile de bază după 36-48 de ore. Totuși, gradul cu care alimentația non-liniară e superioară celei liniare rămâne discutabil.

Cum să împarți caloriile? Un bun punct de pornire e următorul:

31 kcal x greutatea ta în kg = kcal pentru zilele de odihnă (3-4 ori/săptămână)

40 kcal x greutatea ta în kg = kcal pentru zilele de sală (3-4 ori/săptămână)

Formulele de mai sus se aplică doar pentru cei care sunt deja slabi (8%-12% grăsime). Dacă ești destul de gras, numerele o să-ți iasă prea mari.

Lăsând partiția favorabilă deoparte, principalul motiv pentru care cred că alimentația non-liniară e superioară celei liniare e din cauză că oamenii își respectă mai bine numerele de calorii și nutrienți. Când mănânci la fel în fiecare zi, nu ai nici un țel și e destul de ușor să mănânci prea mult. Ține minte, cu cât îți depășești mai rar numerele, cu atât iei mai puțină grăsime pe termen lung.

4. Plasarea strategică a macro-nutrienților

În mod ideal, surplusul caloric din zilele de antrenament e obținut din carbohidrați pentru că aceștia sunt transformați mai greu în grăsime corporală decât grăsimile alimentare. Înainte ca glucoza să fie transformată în grăsime, va fi folosită pentru refacerea glicogenului muscular și chiar și după aceea lipogeneza e destul de ineficientă. În schimb, grăsimile alimentare sunt transformate aproape direct în grăsime corporală la surplus caloric, pentru că nu au altceva mai bun de făcut.

Un alt avantaj al carbohidraților e că sinteza de proteine e mai ridicată atunci când glicogenul muscular e plin (sau aproape plin).

Din cauzele astea, în zilele de sală (în special după antrenament) e de preferat ca majoritatea caloriilor să vină din proteine și carbohidrați iar consumul de grăsimi să fie limitat.

orez cu pui si legume

Un exemplu tipic de masă în zilele cu sală: pui cu orez și legume (o grămadă). Câteodată e o muncă să mănânci atâta.

Ca șmecheria de mai sus să funcționeze carbohidrații consumați ar trebui să fie starchy carbs pentru că fructoza și sucroza nu merg în glicogenul muscular ci în cel din ficat (și ficatul se umple repede). Surse de glucoză curate (starchy carbs) pe care le ai în casă sunt cartofii, orezul, fasolea, pastele, pâinea, cerealele.


Dacă ai nevoie de ajutor cu numărarea macro-nutrienților și caloriilor, vezi aici Calculatorul de Calorii


Cum să împarți macro-nutrienții?

Zilele de odihnă: 31 kcal x greuatatea ta în kg provenite din 2.2 g proteine/kg, 1.3 g grăsimi/kg, restul carbohidrați

Zilele de antrenament: 40 kcal x greautatea ta în kg provenite din 2.2 g proteine/kg, 50-80 grame de grăsimi, restul carbohidrați

Contează când mănânci în relație cu antrenamentul?

Alan Aragon ne arată că sinteza de proteine (rata de creștere musculară) nu depinde de momentul când nutrienții sunt consumați, atâta timp cât sunt consumați în jurul antrenamentului (câteva ore înainte sau după). Dar ca să evităm pe cât posibil îngrășarea profitând de partiția favorabilă a carbohidraților,  în mod ideal mâncăm cel puțin 60% din calorii în perioada de după antrenament.

5. Vizualizează-te făcut așa cum vrei

Vizualizarea repetată a țelului tău îți menține motivația și-ți influențează comportamentul spre realizarea acelei viziuni. Mulți oameni știu ce trebuie să facă și totuși nu fac iar motivul este pentru că în subconștient ei nu cred că pot obține ceea ce vor. Comportamentul e întotdeauna în armonie cu modul cum ne vedem pe noi înșine și dacă nu ne schimbăm imaginea de sine cu cea pe care vrem să o realizăm, ghici ce?  Rămânem exact la fel.

Eu cred că vizualizarea e atât de puternică încât un om poate să ajungă să se alimenteze și antreneze corect doar prin intuiție. Atunci când compari imaginea țelului tău împlinit cu situația ta actuală, vei vedea singur care sunt schimbările pe care trebuie să le faci ca să ajungi acolo. E un concept minunat de înțeles.

Ți-aș sugera să te gândești puțin la paragrafele de mai sus, nu sări repede peste ele. Poate fi exact soluția pentru eșecurile tale repetate.

Ultimele sugestii

Dacă nu iei masă musculară folosind planul de mai sus, problema ta sunt antrenamentele. Ori ai o rutină greșită, ori nu te forțezi destul la sală. Eu folosesc și recomand programul Greek God Muscle Building. Dacă n-ai făcut progres considerabil în forță în ultimele luni, probabil ar fi de folos să faci o schimbare în rutina de antrenament.

 

Și… cam astea ar fi sugestiile mele pentru perioada de masă musculară. Până acum e planul care a mers cel mai bine pentru mine. Dacă te atrage, fă o încercare câteva luni și vezi cum e. Pentru întrebări, folosește secțiunea de comentarii.

Baftă!

20 Comments

  1. Amy White on March 6, 2015 at 11:29 am

    Buna, am cateva nelamuriri…
    1. Avand in vedere ca lucrez noaptea 5 zile pe saptamana si dorm ziua cel putin pana la ora 3 si nu am un program fix, sanatos… crezi ca regimul si antrenamentul au sanse catre a avea succes ? Pentru ca sunt dansatoare de profesie, fac efort la locul de munca si ziua simt ca daca aplic un antrenament complet ma oboseste foarte tare si nu mai dau randament … ce ar trebui sa fac ? imi doresc foarte tare sa reusesc sa scap de grasime si sa iau apoi in greutate prin masa musculara !
    2. Sunt vegetariana de la 9 ani si nu imi doresc sa incep acum sa mananc carne… Cum ar trebui sa procedez?
    Multumesc !

    • Radu Antoniu on March 6, 2015 at 7:25 pm

      Salut Amy

      1. Dacă organismul ți s-a adaptat la programul ăsta, dormi 7-8 ore pe zi și orele la care iei mesele îți sunt cât de cât constante, atunci cred că antrenamentul ar avea succes. În cazul tău cred că ar trebui să folosești o rutină minimalistă, cu 3 antrenamente de forță pe săptămână cu greutăți mari. În așa fel sesiune de antrenament sunt scurte dar reușești să stimulezi creșterea musculară.
      Ca să dai jos grăsime dieta e mult, mult mai importantă decât antrenamentul. De fapt, oamenii care se bazează doar pe cardio sau antrenamente ca să slăbească foarte rar reușesc. Alimentația e arma principală împotriva grăsimii.

      2. Provocarea vegetarienilor e să reușească să mănânce destule proteine, fără să depășească limita zilnică de carbohidrați și grăsimi. Pentru slăbit e necesar un deficit de calorii iar pentru a nu pierde masă musculară la slăbit sunt necesare cam 2g de proteine pe kg. Sursele vegetale (sau vegane) de proteine întotdeauna vin la pachet cu mulți carbohidrați și grăsimi (fasolea, nătul, lintele, etc au multe proteine dar au de două ori mai mulți carbohidrați, nucile & semințele au multe proteine dar au mai multe grăsimi decât ciocolata, ouăle și brânzeturile conțin multe grăsimi, etc.). Nu poți să-ți cantitatea optimă de proteine din sursele astea și să rămâi în deficit caloric, carbohidrații și grăsimile ar fi prea mari.
      Singura soluție pe care am găsit-o eu pentru vegetarieni e să-și ia cam 30-50% din proteinele zilnice din concentrate proteice (de zer, cazeină, orez sau mazăre).

      O altă soluție ar fi soia dar ținând cont că majoritatea produselor de soia de la noi sunt de proastă calitate, nu le recomand.

  2. Codreanu Paul on March 10, 2015 at 1:38 pm

    Salut, nu stiu daca e ok dar as dori sa iti cunosc parerea … Un meniu pe zi ar arata asa la mine : dimineata – doua linguri unt de arahide, stafide, migdale ( o lingura ) uneori biscuiti cu mai multe proteine sau banane/ iaurt 0,1 grasime … Intre mese – 250 struguri/ mar sau alte fructe … Amiaza – conserva cu peste ton ulei vegetal + mazare cu morcovi de la bonduelle … intre mese – poate doua oua sau putin pui … Seara – un Orez cu legume .. Putin pui … Iaurt etc …. Am 1.82 cm , 82 kg … Cantarul imi arata 22% grasime si 3,2 masa musculara si cam 1950 kcal consummate … La sala nu merg fac acasa din comoditate… 100 flotari/ zi si abdomene … + alte exercitii … Spune-mi te rog ce ar trebui sa modifica in ailmentatie sau ce crezi tu ca sa cresc in masa musculara si sa ard din grasimi mai mult… Incerc pe cat posibil sa nu depasesc 450 kcal/ masa … Ma mult astept un raspuns

    • Radu Antoniu on March 10, 2015 at 2:56 pm

      Salut Paul,

      Cred că ai ajuns la nivelul la care nu mai poți să crești în masă musculară făcând exerciții doar cu greutatea corpului. Ca să crești în masă musculară trebuie să crești în forță în zona de 5-12 repetări pe set. Deci trebuie să folosești greutăți care nu-ți permit să faci mai mult de 12 repetări pe set. Cu greutatea corpului probabil poți să faci 50+ flotări, deci greutatea e prea mică.

      Există două soluții:
      1. Sală. Acolo poți să crești foarte ușor greutățile cu care lucrezi.
      2. Să faci exerciții cu greutatea corpului + greutăți adiționale. Sau să găsești variații prin care să-ți faci exercițiile mai grele. Ideal ar fi să te poți antrena la bare. Uite aici cele mai eficiente exerciții cu greutatea corpului și aici cum ai putea să-ți faci exercițiile mai grele.

      În legătură cu alimentația văd că faci o treabă cu alegerile alimentare – sunt surse nutritive. Ce trebuie să ai grijă sunt cantitățile. Ceva ce te sfătuiesc e să nu încerci să faci recompoziție – adică să slăbești grăsime și să iei masă musculară în același timp rămânând la aceeași greutate. Ai să pierzi o grămadă de timp pentru că într-un an poate poți să slăbești vreo 1-2kg de grăsime și să iei 1-2kg de mușchi. Nu merită părerea mea.

      Eu ți-aș sugera să dai grăsimea jos prima dată și apoi să te concentezi pe masă musculară. Mănâncă 1900-2000kcal pe zi și astfel vei slăbi cam 3kg pe lună iar dacă progresezi la antrenament vei putea crește încet și în masă musculară (chiar dacă scazi în greutate).

  3. Aurelian on July 20, 2015 at 12:38 pm

    Salut Radu
    Aș vrea să-ți exprimi opinia față de acest program pe care îl abordez de 2 săptămani:
    Luni:brațe(absolut tot ce ține de brațe)
    -5 serii a cate 10 repetări >gantere
    -5serii,10repetări > haltere (bara z)
    -5serii,10 repetări > triceps la helcometru
    Marți:pauză
    Miercuri:spate-umeri
    -5serii,8repetari aparate
    -5serii,8repetari bara z
    și cateva exerciții pentru definirea umerilor gen ridicarea unei greutăți în fața
    Joi:pauză
    Vineri:Piept
    Sincer nu mai repet ..5 serii și 8 repetării la ce urmează
    împins din orizontal,înclinat și la încă 2 aparate
    Sambătă:pauză
    Duminica:picioare
    presă.gantere,și încă un aparat
    Țin să menționez că după fiecare antrenament fac niște abdomene.
    Aștept părerea ta și în caz că ai ceva de adăugat sau schimbat și mai bine . 🙂

  4. john on August 22, 2015 at 3:47 pm

    Buna Radu!AM 1,74 si 64 de kg si am 39 de ani,muncesc la un Restaurant am doua zile la saptamana liber numai nu sfarsitul de spatamana.M-am lasat recent de fumat sa zicem ca am doua saptamani,pana acuma m-am c-am neglijat cu mancarea,dormitul si fumam foarte mult,de pe data de 1 Spetembrie mi-as dori foarte mult sa ma duc la sala.Parerea mea ca sunt slab 1,74 cu 64 si as vrea sa pun masa musculara dar sa o si striesz in acelasi timp.Ce mi-ati recomada sa mananc si ce exercitii ar trebui sa fac?As lua si niste suplimente nutritive prima luna de zile sa ma ajute,dupa sa merg pe natural,ce ziceti este bine?Astept un raspuns de la dumneavoastra cat mai decurand daca se poate.Multumesc si salutarile mele!

    • Radu Antoniu on August 23, 2015 at 7:54 am

      Salut John!

      Da, te poti focusa pe crestere musculara in prima faza. Iti recomand sa urmezi rutina asta pentru primele 5 saptamani.

      Nu e nevoie sa iei suplimente nutritive.

      • john on August 24, 2015 at 4:49 pm

        Multumesc de atentia acordata,am sa studiez totul cu atentie,Dar daca in timp o sa am nelamuriri pot reveni cu intrebari?

        • Radu Antoniu on August 24, 2015 at 10:29 pm

          Da John, poti lasa aici comentarii si am sa-ti raspund.

  5. Gigi on October 11, 2015 at 5:55 pm

    Salut Radu!
    In primul rand vreau sa te felicit pentru tot ce faci!

    • Radu Antoniu on October 13, 2015 at 7:50 pm

      Multumesc 😉

  6. Gigi on October 11, 2015 at 6:21 pm

    In al doilea rand vreau sa iti multumesc pentru programul de definire xo si pentru calculatorul de calorii iar in al treilea rand am nevoie de parerea ta in ce urmeaza sa fac, dar mai intai sa iti dau cateva detalii despre mine: inaltime 1.87 ; greutate 98kg ; varsta 29. am inceput sa fac sala acum 2.5 luni dupa cunostintele mele dobandite de pe internet adica ziua 1: impins la pipt la orizontala 4×12 cu 56Kg; impins la piept la inclinat 4×10 cu 56kg; priza militara la umeri 4×8 cu 33,5 kg; fluturari laterale pentru umeri 4×12 cu 6kg. ziua 2: ramat la scripete spate baza larga cu palmele pe exterior 4×12 cu 41kg; indreptari tip sumo 4×12 cu 70kg; exercitiu pentru trapez 4×12 cu 60kg. ziua 3: 3 exerciti pentru biceps 4×12 cu 10 kg pe brat; 3 exercitii pentru triceps 4×12 cu 6 kg pe brat; 2 exercitii pentru antebrat. Cu toate aste am luat si suplimente dar am considerat ca nu sunt ok si nu mai iau. mentionez ca am talia de 100 cm si nu imi place deloc. Vreau sa slabesc dar sa pastrez masa musculara. Am inceput de 2 zile sa fac antrenamentul de incepator scis de tine in programul de definire xo adica: tractiuni cu greutatea corpului 3×5 dar eu pot in prezent 3×3; impins la piept la orizontala 5×5 cu 80kg; genoflexiuni 5×5 cu 63,5 kg; frecventa o zi da, una nu. metionez ca am incepu sa folosesc calculatorul de calorii si consum undeva la 21 de calorii pe kg; 1,8 gr proteina pe kg. Cum crezi ca ar trebui sa ma antrenez si cate calorii sa consum sa scap de grasime si cam cata grasime am la 100cm in talie?

    • Radu Antoniu on October 13, 2015 at 7:51 pm

      Da, 21 kcal si 1.8g de proteine pe kg e perfect. Continua asa.

      Iti recomand sa folosesti rutina de intermediari. Cea pentru incepatori e chiar pentru oamenii care intra pentru prima data in sala 🙂

  7. Bogdan on January 6, 2016 at 3:00 pm

    Salut Radu
    În primul rand faci o treaba extraordinara.
    Vreu sa te întreb când apare programul Greek God în limba română, cum as putea sa îl cumpăra fără card, am doar 16 ani!

  8. Gabriel on May 7, 2016 at 1:23 pm

    Salut Radu
    De ce aici zici 1,3 gr de grasime ? si la recompozitie grasimile 1gr ?

  9. Gabriel on May 9, 2016 at 2:24 pm

    Salut Radu
    Am inceput o perioada de pus masa si foosesc sistemul non-liniar , in zilele de sala manc 2560kcal si in zilele de odihna 1948kcal
    am 17 ani 172cm 72cm in talie si 64kg , dupa ce nu voi mai creste in greutate cu acele calori…cum maresc zilele de odihna cu cele de lasa ?
    P.S Tu ai spus ca , cu acest sistem de pus masa ai reusit sa pui un kg de muschi in 3 luni si spune-ai ca ese pre icet…crezi ca ar fi bine sa manc in iecare zi la surplus ? stiu ca ar avea sens mai mult sa manc mai multe calori cand merg la sala , dar ar fi o optiune sa manc mereu la surplus ?as pune multa grasime…eu as spune ca is tipu cu talie mica si umeri lati..dar i-au destul de greu grautate..

  10. Claudiu on May 16, 2018 at 4:27 am

    Salut Radu.
    Te felicit pt tot ce faci.
    Situatia in cazul meu sta cam asa: am 182 cm, 70 de kg si grasime corporala 13.7%
    Vreau sa cresc in masa si mi-am instalat aplicatia My Net Diary, arata foarte fain si credca e utila. Dupa cum poti deduce vreau sa pun 5-6 kg de masa musculara. Incerc sa mananc cat mai ok fara prea multa grasime si cu 10%mai multe calorii peste mentinere pt ca sunt in crestere.
    1.8-2 gr per greutate corporala de proteina e suficient? Inteleg ca tu nu recomanzi folosirea suplimentelor, eu folosesc acum Amino-R de la Redis.
    Nu imi place sa merg la sala dar in schimb merg la complexul sportiv in Gheorghieni (e mai fain in aer liber,aci in Cluj). Ca exercitii fac tractiuni la bara, abdomene, genoflexiuni cu haltera, biceps cu haltera..si inca cateva exercitii plus ocazional dau un baschet.E necesar oare pt a obtine rezultate sa merg la sala? Ps: imi plac exercitiile in care iti folosesti greutatea corpului si afara. Mersi.

Leave a Comment